“Τίποτα καινούργιο, τίποτα συγκεκριμένο δεν ακούσαμε σήμερα”, είπε στο Mononews.gr γνωστός βιομήχανος που συμμετείχε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση μεταξύ του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με θέμα το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας.

 Η απογοήτευση κυριάρχησε στους κύκλους των βιομηχάνων που συμμετείχαν καθώς κάθε προσδοκία για κάποια λύση διαψεύστηκε. Στη συνεδρίαση, κατά πληροφορίες, συμμετείχαν περισσότεροι από 100 βιομήχανοι και στελέχη εταιρειών μελών του Γενικού Συμβουλίου,  συμμετοχή που αποδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι. Μάλιστα κάποιοι χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως “προεκλογική”, με δήλωση καλών προθέσεων χωρίς τίποτα συγκεκριμένο, τη στιγμή που το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους μαστίζει την ελληνική βιομηχανία εδώ και μήνες και την έχει φέρει στα όριά της. “Μας αφήνει με ακριβό ρεύμα και θα κλείσουμε”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

1

Οι βιομήχανοι, τόνισαν στον υπουργό, την ανάγκη να ξέρουν το ενεργειακό τους κόστος για να μπορέσουν να προγραμματίσουν την παραγωγή τους και τις πωλήσεις τους, κάτι που φέτος δεν μπορούν να το ξέρουν για κανένα από τους επόμενους μήνες.

Τα περισσότερα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, είναι βιομηχανίες μέσης τάσης, που σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Κομισιόν, πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. “Το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ δεν έχει συγκληθεί ποτέ από την αρχή της ενεργειακής κρίσης ενώ η μέση τάση πληρώνει πανάκριβο ρεύμα, όσο οι δυο μεγάλες βιομηχανίες Υψηλής Τάσης απολάμβαναν τα μακροχρόνια προνομιακά τους συμβόλαια. Και αναρωτιόμαστε, έγινε τώρα αυτή η συνεδρίαση, για να πιέσουμε όλοι μαζί, ώστε οι  βιομηχανίες να πιέσουν τον υπουργό να πάρουν κάποια παράταση στα δικά τους συμβόλαια; άλλο νόημα η συζήτηση δεν είχε”, ανέφερε απογοητευμένος βιομήχανος.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες,  αναφέρθηκε στη διπλή πρόκληση για την ελληνική βιομηχανία που πρέπει να  επενδύει στην ενεργειακή της μετάβαση και την ίδια στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσει μια αληθινή πρόκληση για τη βιωσιμότητά της το ενεργειακό κόστος και πηγές του ΣΕΒ αναφέρουν ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική. Η ανεύρεση λύσεων για το ενεργειακό κόστος αποτελεί προτεραιότητα του ΣΕΒ και στο πλαίσιο αυτό εδώ και δύο εβδομάδες, έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, αναφέρουν πληροφορίες.

Κώστας Σκρέκας: Θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική βιομηχανία

Ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να στηρίξει την ελληνική βιομηχανία, χωρίς ωστόσο, αναφέρουν πληροφορίες, να προτείνει κανένα συγκεκριμένο τρόπο να το κάνει. “Εδώ και δυο χρόνια ακούμε ότι θέλει να στηρίξει την ελληνική βιομηχανία, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα. Ούτε σήμερα μας είπε τίποτα συγκεκριμένο. Όποιοι μπορούν να μετακυλύουν το ενεργειακό κόστος στην αγορά, μπορούν να επιβιώσουν, όσοι όμως εξάγουμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε το διεθνή ανταγωνισμό από άλλες  ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν τη βιομηχανία τους, δε θα επιβιώσουμε”. Όπως είπαν, σε μια Ευρώπη σε ύφεση, δεν μπορείς να αυξάνεις τις τιμές. Τόνισαν, ότι σε πολλά προϊόντα υπάρχει πτώση στην κατανάλωση και μόνο όσοι είναι ανταγωνιστικοί θα επιβιώσουν και ότι χωρίς ανταγωνιστικά προϊόντα οι εξαγωγικές ελληνικές βιομηχανίες θα καταρρεύσουν, με συνέπειες στο ΑΕΠ της χώρας και στις θέσεις εργασίας.

“Το πρόβλημα είναι άμεσο και ήδη πολλές βιομηχανίες έχουν ξεκινήσει τις απολύσεις. Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε το ρεύμα στα 300 ευρώ/MWh και οι επιδοτήσεις που δίνει το κράτος δεν αρκούν, είναι ψίχουλα”, είπε άλλη πηγή στο mononews.gr.

Τι είπε ο υπουργός για κοινό ευρωπαϊκό ταμείο

Όπως αναφέρεται,  οι βιομήχανοι είπαν στον υπουργό, ότι η Γερμανία στηρίζει με 200 δισ. τη βιομηχανία της και θα έπρεπε και η Ελλάδα να τη στηρίξει με 20 δισ., για να ακούσουν, ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Ο κ. Σκρέκας, τόνισε την ανάγκη για δημιουργία κεντρικού μηχανισμού οικονομικής στήριξης των κρατών – μελών, των πολιτών και των επιχειρήσεων από την ΕΕ.  «Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάνει ανταγωνιστικότητα, πολλές επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή τους ή κλείνουν, έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας», είχε πει για το ίδιο θέμα μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης το πρωί.  “Δεν θα αντέξουμε να περιμένουμε να γίνει το ευρωπαϊκό ταμείο. Αν γίνει βέβαια. Μέχρι τότε θα έχουμε κλείσει”, σημειώνουν πηγές.

Τι είπε ο υπουργός για τα διμερή συμβόλαια

Το θέμα των διμερών συμβολαίων τέθηκε από πολλούς συμμετέχοντες. Ο βιομήχανος Ιωάννης Γιώτης της ομώνυμης βιομηχανίας φέρεται πως είπε “είναι υψηλά το κόστος και αν δεν κάνετε κάτι με τα PPAs (διμερή συμβόλαια) δεν θα αντέξουμε”. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η πλατφόρμα με τα διμερή συμβόλαια θα λειτουργήσει από τον Ιανουάριο. Είπε όμως και κάτι άλλο, που χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών, αναφέρουν πληροφορίες. Ότι μόνο το 30% της ενεργειακής κατανάλωσης μιας βιομηχανίας, θα μπορεί να καλυφθεί με PPAs και μόνο αν είναι με φυσική παράδοση, κάτι που περιορίζει ακόμη περισσότερο το ποσοστό στο 15%.

“Το κόστος είναι υπέρογκο και πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να το περιορίσετε”, ανέφερε κατά πληροφορίες και ο επικεφαλής της αλυσίδας σουπερμάρκετ Αριστείδης Παντελιάδης.

Τι είπε ο υπουργός για τις επιδοτήσεις

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους συμμετέχοντες στην ανάγκη για μεγαλύτερες επιδοτήσεις. Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μεγαλύτερες επιδοτήσεις, αλλά υποσχέθηκε να συνεχίσει να δίνει τις επιδοτήσεις που δίνει. Σημειώνεται ότι για το Νοέμβριο το ύψος της επιδότησης ήταν 50 ευρώ/Mwh και για το Δεκέμβριο 34 ευρώ/MWh.