ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συμφώνησε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ότι θα μπορούν τα κράτη μέλη να απεμπλέκονται από το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αν τελικά συμφωνήσουν σε ποια τιμή αυτό θα τεθεί και αποφασιστεί τελικά.
Συμφωνήθηκε ο μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία, στην περίπτωση που ένα κράτος μέλος χρειάζεται φυσικό αέριο και δεν το βρίσκει στην τιμή του πλαφόν. Μάλιστα συμφωνήθηκε τα άλλα κράτη μέλη να συμβάλουν ώστε να βρει το φορτίο που χρειάζεται σε LNG. Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποια χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει φυσικό αέριο με την τιμή του πλαφόν, όταν αυτό θα έχει ενεργοποιηθεί τότε θα κινητοποιείται μηχανισμός υποστήριξής της από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε περίπτωση που και αυτές οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν τότε θα αναστέλλεται η εφαρμογή του πλαφόν για μια ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και όχι για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ή για μια μόνο χώρα.
Η συμφωνία για το μηχανισμό απεμπλοκής από το πλαφόν, είναι σημαντική γιατί καθησυχάζει τους φόβους για πρόβλημα επάρκειας στην περίπτωση που λειτουργήσει το πλαφόν και υπάρξει αυξημένη ζήτηση και πρόβλημα επάρκειας στην προσφορά σε συγκεκριμένες τιμές.
Όμως, οι διαφορετικές απόψεις για την τιμή στην οποία θα οριστεί το πλαφόν δε γεφυρώθηκαν και το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, θεωρείται πιθανό το θέμα να συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και αν εκεί ληφθούν αποφάσεις, για το ύψος του πλαφόν, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα έχει πιο εύκολη δουλειά της Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι η Τσεχική προεδρία παρουσίασε χθες βελτιωμένη πρόταση για 200 ευρώ/MWh, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που πρωταγωνίστησε στις διαβουλεύσεις του τελευταίου 24ώρου, πρότεινε την υιοθέτηση δυναμικού πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες, το οποίο θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs, ενώ θα υπάρχει και μηχανισμός αναστολής του πλαφόν.
Σειρά συζητήσεων πριν το Συμβούλιο
Με ιδιαίτερο ζήλο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατέβαλε προσπάθειες προετοιμασίας των επιχειρημάτων υπέρ του πλαφόν με σειρά συναντήσεων που προηγήθηκαν του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας.
Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, δείπνο των υπουργών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο μετείχαν ο Έλληνας Υπουργός Κώστας Σκρέκας και οι Υπουργοί της Κροατίας, Davor Filipovic, της Σλοβακίας Karel Hirman, της Λιθουανίας Dainius Krevys και της Ρουμανίας Virgil Daniel Popescu. Παρόντες επίσης ήταν ο Cristian Silviu BUȘOI, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ, Maia DE LA BAUME και ο βασικός σύμβουλος πολιτικής του κόμματος Ajla HOTIC-VERHULST.
Οι δώδεκα υπουργοί που μετείχαν στην ολονύκτια διαβούλευση την οποία συγκάλεσε ο κ. Σκρέκας ήταν οι Υπουργοί Βελγίου, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Λετονίας. Τα τρία σημεία που προτάθηκαν χθες από τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και τελικά τα σημεία που συμφωνήθηκαν από όσους συμμετείχαν ήταν
1. ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες,
2. το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs
3. να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία.
Το πρωί της Τρίτης συνεχίστηκε ο Μαραθώνιος των προετοιμαστικών συνομιλιών και ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας πραγματοποίησε νέα συνάντηση με τα ίδια θέματα και με την συμμετοχή και των Υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 την νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.
Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση.
Το επίπεδο και το πεδίο εφαρμογής του πλαφόν
«Όλοι πρέπει να επιδείξουν ευελιξία και όλοι πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Kadri Simson.
«Τα δύο βασικά ζητήματα είναι το επίπεδο και το πεδίο εφαρμογής της ανώτατου ορίου τιμών», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι δεν ήταν όλες οι χώρες ανοιχτές στην επίτευξη συμφωνίας και η Γερμανία ήταν μεταξύ των αρνητών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει μηχανισμό με ανώτατο όριο τιμών στα 275 ευρώ/MWh και ενεργοποίηση του εφόσον οι τιμές βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα για δέκα συνεχόμενες ημέρες.
Η πρόταση αυτή κρίθηκε ανεδαφική και η τσεχική προεδρεία το προηγούμενο διάστημα επανήλθε με συμβιβαστική πρόταση στα 220 ευρώ/MWh. Σήμερα, όμως και μετά από ισχυρή πίεση των χωρών που είναι υπέρ του πλαφόν μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα παρουσίασε νέα πρόταση με τιμή πλαφόν στα 200 ευρώ/MWh χωρίς πάντως να κλείσει το ζήτημα.
«Οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σε αγωνία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα», δήλωσε ο Έλληνας Ενεργειακός υπουργός Κωνσταντίνος Σκρέκας , ζητώντας μια ταχεία συμφωνία για το ανώτατο όριο. Η Ελλάδα και άλλες χώρες που ζητούν τον πλαφόν, όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και Πολωνία υποστηρίζουν ότι ένα ανώτατο όριο θα «θωράκιζε» τις οικονομίες τους από τις υψηλές ενεργειακές τιμές, ενώ από την άλλη πλευρά η Αυστρία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες πιστεύουν ότι θα διαταράξει τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί