• Business

    Το Συμβούλιο Εφετών απήλλαξε τον Βίκτωρα Ρέστη για τα δάνεια της FBB

    • NewsRoom
    Βίκτωρας Ρέστης

    Βίκτωρ Ρέστης, εφοπλιστής Golden Energy Offshore


    Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες,  για όλες τις πράξεις που αφορούσαν σε δύο δάνεια συνολικού ύψους 15,8 εκ. ευρώ που χορηγήθηκαν το 2012 από την τράπεζα FBB, συμφερόντων του κ.Ρέστη, οι Βίκτωρ Ρέστης και Αναστάσιος Πάλλης.

    Με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. (1192/2016), απάλλαξε και όσα στελέχη της τράπεζας ενεπλάκησαν στη χορήγησή τους.

    Ειδικότερα, οι δικαστές απήλλαξαν τους κατηγορούμενους από τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της άμεσης συνέργειας σε υπεξαίρεση και της νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κρίνοντας ότι τα δάνεια δόθηκαν με επαρκείς εξασφαλίσεις και δεν ήταν εικονικά ενώ υπέρ της απαλλακτικής πρότασης σημαντικό ρόλο έπαιξε η πληρωμή από μέρους του εφοπλιστή Β. Ρέστη όλου του ποσού των δανείων.

    Λίγους μήνες πριν, το mononews.gr έγραφε για το δάνειο, που είχε χορηγήσει ο κ. Ρέστης, το 2012, ύψους 5,8 εκατ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις, μέσω της τράπεζας FBB, σε εταιρεία του άλλοτε στενού του συνεργάτη Αναστάσιου Πάλλη. Οι κ. Ρέστης και Πάλλης μάλιστα είχαν προφυλακιστεί για την υπόθεση αυτή και για να αφεθούν ελεύθεροι, ο Β. Ρέστης αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Δημόσιο το ποσό. Ωστόσο, η εισαγγελέας Εφετών, Αθηνά Θεοδωροπούλου, στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών δεν είχε ζητήσει την απαλλαγή των κατηγορουμένων, επειδή δόθηκαν τα χρήματα πίσω. Εξάλλου, για το θέμα αυτό αρμόδιο να αποφασίσει – σύμφωνα με το νόμο – ήταν μόνο το Δικαστήριο, αφού η επιστροφή των 5,8 εκατ. ευρώ έγινε μετά την ποινική δίωξη των εμπλεκομένων.

    Η Εισαγγελέας στην πρότασή της, έκρινε πως το επίδικο δάνειο ήταν απολύτως «υγιές» και πληρούσε άπαντα τα τραπεζικά κριτήρια θεωρώντας -ούτε λίγο ούτε πολύ- ως “άκυρη” την έκθεση των αρμόδιων ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, το πόρισμα του πρώην προέδρου της «Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες», Παναγιώτη Νικολούδη καθώς και το κατηγορητήριο της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς, Ρέας Κατσίβελη…

    Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και ο ίδιος ο Β. Ρέστης παλαιότερα είχε καταγγείλει το δάνειο με επίσημη ανακοίνωση του, ως θαλασσοδάνειο!!! Μάλιστα, είχε υποβάλει και μήνυση σε βαθμό κακουργήματος εναντίον των συγκατηγορουμένων του, υποστηρίζοντας πως τον εξαπάτησαν και χορήγησαν τα 5,8 εκατ. ευρώ στη ναυτιλιακή εταιρεία του Αν. Πάλλη, προκειμένου να τα υπεξαιρέσουν από την περιουσία της FBB (της οποίας τότε ήταν ιδιοκτήτης).

    Η  κυρία Θεοδωροπούλου  είχε προτείνει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων (στελέχη του ΔΣ της FBB και μέλη της Επιτροπής Δανείων) για την εν λόγω υπόθεση.

    Αξίζει να επισημανθεί ότι στην πρότασή της η κυρία εισαγγελέας ζητούσε να αποδοθούν στον Β. Ρέστη και όλα τα κατασχεθέντα, μετά την έφοδο της αστυνομίας στην οικία του στο Λαγονήσι, τον Ιούλιο του 2013. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβανόταν  το «βαλιτσάκι» που χρησιμοποιούσε για υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/isidoros-ntogiakos-oliki-anatropi-stin-eklogi-tou-meta-tin-epidosi-tis-pitharchikis-pinis/79394

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/viktor-restis-ti-lei-protasi-tis-isangelias-gia-danio-pou-edose-trapeza-fbb/59078



    ΣΧΟΛΙΑ