ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο επενδυτές, θα συμπράξουν για να διεκδικήσουν από κοινού τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, που θα προχωρήσει προς ιδιωτικοποίηση, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαχωρισμού της από τη σημερινή ΔΕΠΑ, δηλαδή με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που αναμένεται στα τέλη του Νοεμβρίου. Η παρουσία του ισχυρού Τσέχου επενδυτή στην αγορά φυσικού αερίου δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς έχει ήδη αναφέρει ότι προτίθεται να επενδύσει στην Ελλάδα, και γνωρίζει καλά την αγορά φυσικού αερίου, στην οποία και δραστηριοποιείται στο εξωτερικό.
Η σύμπραξη Κόμαρεκ-Κοπελούζου, είναι η πρώτη από νέες εξίσου εντυπωσιακές συμπράξεις που αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να δούμε το επόμενο διάστημα, καθώς όλοι οι διεκδικητές της ΔΕΠΑ Εμπορίας, επιδιώκουν να εμφανιστούν όσο γίνεται πιο ισχυροί στη μεγάλη μάχη, για την εταιρεία που θα καθορίσει τον πρωταγωνιστή της αγοράς αερίου του μέλλοντος. Στη μάχη αυτή αναμένεται να κατέβουν οι Μυτιληναίος, τα ΕΛΠΕ (όμιλος Λάτση), τα οποία κατέχουν ούτως ή άλλως το 35% της ΔΕΠΑ, η Motor Oil (όμιλος Βαρδινογιάννη), αλλά και άλλοι επενδυτές, που ακόμη δεν έχουν δραστηριοποιηθεί στην ενέργεια. Από τους ξένους παίκτες αναμένεται η γαλλική Edison, η επίσης γαλλική Engie.
Σήμερα στην μεγάλων προοπτικών και αποδόσεων αγορά φυσικού αερίου, το ποσοστό της ΔΕΠΑ Εμπορίας ανέρχεται σε 50%, η Μυτιληναίος έχει φτάσει το 35%, και ακολουθούν με 20% ο όμιλος Κοπελούζου και με μικρότερα ποσοστά οι Ηρων, Εlpedison και ΔΕΗ.
Γιατί είναι πολύφερνη νύφη η ΔΕΠΑ Εμπορίας
Η προοπτική της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, είναι τεράστια, τόσο λόγω της συνεχούς ανάπτυξης της διείσδυσής του, αλλά και εν όψει της σχεδιαζόμενης απολιγνιτοποίησης, αφού το φυσικό αέριο αποτελεί καύσιμο γέφυρα, στο οποίο θα βασίζεται η παραγωγή ενέργειας την επόμενη δεκαετία. Αυτή η πραγματικότητα, η αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, προσδίδει τεράστια αξία στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και για τη διεκδίκησή της ετοιμάζονται πανίσχυροι διεκδικητές, εγχώριοι αλλά και διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί. Αυτή την περίοδο εντείνονται οι διεργασίες για τη διαμόρφωση των συμμαχιών.
Στα πολύτιμα assets της ΔΕΠΑ, περιλαμβάνεται και η θυγατρική Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (πρώην ΕΠΑ Αττικής) με ιστορική διαδρομή στην αγορά φυσικού αερίου και πάνω από 350.000 πελάτες. Η εταιρεία που θα εντάξει στο δυναμικό της την πρώην ΕΠΑ Αττικής θα αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα στη λιανική αγορά, την οποία σήμερα υποτονικά αναπτύσσουν οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα περιουσιακά της στοιχεία περιλαμβάνονται οι διεθνείς συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου με τη ρωσική Gazprom, την τουρκική Botas, την αλγερινή Sonatrach, τους Αζέρους της SOCAR και την κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου TAP, που θα μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στην Ευρώπη.
Ο όμιλος Κοπελούζου
Ο πολυσχιδής όμιλος έχει δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας από την πώληση φυσικού αερίου μέχρι την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κυρίαρχη θέση κατέχουν επίσης, το project management ενεργειακών έργων μεγάλης κλίμακας (αγωγοί μεταφοράς καυσίμων και μονάδες παραγωγής ρεύματος) καθώς και η προμήθεια ενεργειακού εξοπλισμού (Ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, Συμπαραγωγή).
Ο ΟΜΙΛΟΣ επίσης είναι ιδιοκτήτης δύο υπερσύγχρονων βιομηχανικών μονάδων για την παραγωγή φετών πολυκρυσταλλικού πυριτίου, φωτοβολταϊκών κυττάρων και φωτοβολταϊκών πλαισίων, σχεδιάζει το μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας project FSRU στην Αλεξανδρούπολη και έχει αποκτήσει το 6% του ΔΕΣΦΑ.
Ξεκίνησε από τα τα τέλη της δεκαετίας του ’70, από τo project management και στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, γεγονός το οποίο έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη στον ενεργειακό τομέα.Ήταν η ελληνική εταιρεία που για τριάντα χρόνια κατασκεύασε ένα σημαντικό αριθμό μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη ΔΕΗ, όπως σταθμούς Ντίζελ σχεδόν σε όλα τα ελληνικά νησιά – Υδροηλεκτρικούς – Συνδυασμένου Κύκλου (Combined Cycle) – Λιγνιτικούς. Το 1991, δημιουργήθηκε η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε., κοινή εταιρεία μεταξύ της GAZPROMEXPORT, 100% θυγατρικής εταιρείας του ενεργειακού κολοσσού OAO GAZPROM και του ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ.
Βασικός σκοπός της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS A.E. είναι η εισαγωγή και πώληση του φυσικού αερίου και η κατασκευή έργων υποδομής για τη μεταφορά του φυσικού αερίου. Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο τμήμα των υποδομών Υψηλής Πίεσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου και τη μονάδα παραγωγής ρεύματος με καύσιμο Λιγνίτη για τη ΔΕΗ στην Μελίτη της Φλώρινας.
KKGG- Κάρελ Κόμαρεκ
Ο Κάρελ Κόμαρεκ μέσω του ομίλου KKCG, έχει παρουσία σε 18 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με 32 εταιρείες και περισσότερους από 4.500 εργαζόμενους. Εκτός από τα τυχερά παιχνίδια, δραστηριοποιείται στους κλάδους του φυσικού αερίου, της πληροφορικής και των επενδύσεων.
Το 2016, έκανε το μεγάλο βήμα επέκτασης στις ΗΠΑ, ιδρύοντας και την U.S. Methanol, με βάση το Charleston στην West Virginia. Η μεθανόλη είναι παράγωγο του φυσικού αερίου και λόγω του χαμηλού κόστους φυσικού αερίου στην Αμερική, η παραγωγή της έγινε μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα και η μονάδα άρχισε την παραγωγή μεθανόλης το 2018.
O κ. Κόμαρεκ ξεκίνησε σπουδάζοντας γιατρός στο ιατρικό κολέγιο Hahnemann και σήμερα είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία και νούμερο 713 στην παγκόσμια λίστα του Forbes. Ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα του αγοράζοντας και πουλώντας βιομηχανικά εξαρτήματα το 1993, μετά δραστηριοποιήθηκε με την SPP Bohemia το 1996, την Europgas το 1999, και ίδρυσε την KKCG το 1999. Σήμερα διαθέτει 32 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και τις Kovosvit, Bonatrans, Atlantik FT και MND.
Μέτοχος στον ΟΠΑΠ έγινε από το 2016 όταν μαζί με το φίλο του Jiri Smejc ίδρυσαν το Sazka Group και γρήγορα έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος εταιρειών τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη. Το 2018 απέκτησε τη μεγαλύτερη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στην Κροατία και σταθερά ενισχύει τη θέση του στα τυχερά παιχνίδια όχι μόνο στην Ελλάδα.
Πλέον μέσω του Ομίλου SAZKA ελέγχει το 40% περίπου των μετοχών του ΟΠΑΠ. Ο Όμιλος SAZKA ανήκει σε δύο διεθνείς επενδυτικούς ομίλους, την KKCG και την EMMA Capital.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν