ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έπεσαν οι τελικές υπογραφές για το μεγάλο project του Big Data, στο οποίο προσωρινός ανάδοχος είχε ήδη οριστεί από τα τέλη του προηγούμενου έτους η κοινοπραξία ΟΤΕ-Ernst&Young-Real Consulting.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 22 Μαΐου, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που έχει οριστεί ανάδοχος του έργου αλλά και η αναθέτουσα αρχή, υπέγραψαν την τελική συμφωνία πλαίσιο ξεκινώντας έτσι και επίσημα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του project.
Ο αρχικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου, όπως είχε αναρτηθεί από την ΚτΠ υπολογιζόταν στα 27,7 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), ωστόσο το τελικό τίμημα που διαμορφώθηκε μετά τη προσφορά της ένωσης εταιρειών (η οποία και ήταν η μοναδική) δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 18,4 εκατ. ευρώ. Κύριος του έργου, φορέας χρηματοδότησης και φορέας λειτουργίας είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η αναθέτουσα αρχή του διαγωνισμού ήταν η Κοινωνία της Πληροφορίας.
Η συνολική διάρκεια της συμφωνίας πλαίσιο ορίζεται σε τρία έτη από την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚτΠ, κ. Σταύρο Ασθενίδη. Ωστόσο, όπως προβλέπεται στη σύμβαση, η συνολική διάρκεια μπορεί να παραταθεί μέχρι το 50% της προβλεπόμενης διάρκειας, έπειτα από σχετικό αίτημα του αναδόχου που υποβάλλεται πριν από τη λήξη της, σε αντικειμενικά δικαιολογημένες περιπτώσεις που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά του.
Ο ΟΤΕ έχει μπει δυναμικά στα έργα δημοσίου ενώ και η Real Consulting του επιχειρηματία Νίκου Βαρδινογιάννη έχει ήδη αναλάβει να τρέξει μεγάλο όγκο έργων πληροφορικής.
Αντικείμενο του έργο
Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου τομέα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της χώρας. Πολλά σημαντικά έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, τα οποία χρηματοδοτούνται και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν ακόμα περισσότεροι διαγωνισμοί.
Το έργο του Big Data είναι από τα πιο σημαντικά που πρέπει να υλοποιηθεί στον αγώνα που κάνει η χώρα για τον πλήρη ψηφιακό της μετασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Κι αυτό γιατί μέσω αυτού, θα συγκεντρώνονται-αποθηκεύονται όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες ώστε να υποστηρίζεται επαρκώς ο Κυβερνητικός στρατηγικός σχεδιασμός και η διαχείριση κρίσεων.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών προτίθεται να προμηθευτεί κατά προτεραιότητα και συνολικά για τους φορείς του δημοσίου τομέα, υπηρεσίες για την υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης και Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου, που θα συγκεντρώνει και θα ομογενοποιεί πληροφορία από το σύνολο των σχετικών συστημάτων της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης και θα παράγει δείκτες απόδοσης, με ιεραρχική δομή, για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας της διακυβέρνησης με μετρήσιμο τρόπο.
Οι βασικοί πυλώνες
Το σχέδιο του Big Data αναμένεται να προσαρμοστεί σε τέσσερις πυλώνες. Στόχος του έργου είναι η παροχή πληροφόρησης τόσο προς Κυβερνητικούς χρήστες όσο και προς εξωτερικούς χρήστες (π.χ. πολίτες,ανεξάρτητες αρχές, θεσμοί, κλπ.), ώστε να υποστηρίζεται επαρκώς ο Κυβερνητικός στρατηγικός σχεδιασμός, η διαχείριση κρίσεων, η παρακολούθηση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο σχεδιασμός νέων υπηρεσιών και γενικότερα η υποστήριξης της διαδικασίας παροχής ενημέρωσης/ πληροφόρησης και της λήψης αποφάσεων.
Οι αναφορές και οι αναλύσεις που θα παρέχονται από τον Κεντρικό Κόμβο Διαχείρισης και Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου κατηγοριοποιούνται στους εξής τρεις βασικούς πυλώνες της Οικονομίας & Ανάπτυξης, Κοινωνικές Δομές & Υπηρεσίες και Περιβάλλον & Υποδομές.
Επίσης το Big Data θα συγκεντρώνει δεδομένα που πρωτογενώς είναι διαθέσιμα σε:
- συστήματα που υποστηρίζουν εσωτερικές διαδικασίες όπως το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ (Gov ERP), το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΣΔΑΔ), το Σύστημα Μισθοδοσίας (Ενιαία Αρχή Πληρωμών), το Σύστημα Δι@ύγεια, το Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε procurement), το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ), κλπ..
- συστήματα υποστήριξης πολιτών όπως το Μητρώο Πολιτών, το Κυβερνητικό Σύστημα Εξυπηρέτησης Πελατών (CRM), το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (epres cription), τις πληροφορίες Στατιστικής Υπηρεσίας, το Εθνικό Μητρώο, το Εθνικό Κτηματολόγιο, το Σύστημα Φορολογικής Διοίκησης (TAXISnet), κλπ.
- Επιλεγμένοι ιστότοποι και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πραγματοποιείται δημόσιος διάλογος, σχετικά με τις δράσεις και τις μεταρρυθμίσεις του πλαισίου «Ελλάδα 2.0».
Σημαντική προτεραιότητα για το προς υλοποίηση σύστημα αποτελεί η διασφάλιση της ιδιωτικότητας και η προστασία προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων, όπως δεδομένα δημοτολογίου -ληξιαρχείου, οικονομικά δεδομένα, ιατρικά αρχεία, περιουσιακά δεδομένα (ακίνητα-οχήματα), κ.α.
Τέλος, το προς υλοποίηση Έργο της συμφωνίας πλαίσιο περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες:
1) Καθορισμό και επικύρωση του πλαισίου Διακυβέρνησης της Πληροφορίας, του απαραίτητου λεξικού δεδομένων και των Βασικών Δεικτών Απόδοσης.
2) Σχεδιασμό βέλτιστης Αρχιτεκτονικής και καθορισμό Σημείων Διασύνδεσης (Integration) με τις Πηγές Δεδομένων.
3) Εγκατάσταση Υπολογιστικών Περιβαλλόντων
4) Υπηρεσίες Υλοποίησης
5) Υπηρεσίες Εκπαίδευσης Χρηστών
6) Υπηρεσίες πιλοτικής λειτουργίας
7) Υπηρεσίες εγγύησης και τεχνικής υποστήριξης του έργου
8) Υπηρεσίες οργάνωσης και Διαχείρισης Έργου
9) Υπηρεσίες υποστήριξης ΟΠΣ ΤΑ
Διαβάστε επίσης:
Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στις οπτικές ίνες – Οι μεγάλοι αντίπαλοι
Τα έργα τεχνολογίας αξίας €250 εκατ. που βρήκαν αναδόχους το 10ήμερο των εκλογών
──────────────────