ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνολικά 7 φορείς ανακοίνωσαν χθες ότι συγκροτούν τη Συμμαχία «Στηρίζω HORECA» για την προώθηση των θέσεων τους. Στη συμμαχία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, η Ένωση Bartenders Ελλάδος και ο θεσμός Athens Bar Show.
Εστίαση και φιλοξενία αποτελούν τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021 συνεισφέρουν συλλογικά προστιθέμενη αξία 9,8 δισ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερο από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας.
Οι συνολικά 112.000 επιχειρήσεις παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα.
Νέος κύκλος ανατιμήσεων
Σύμφωνα με στοιχεία της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, ένας στους δύο επιχειρηματίες στην εστίαση ετοιμάζεται για αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει ζήτημα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις εστίασης καθώς στο β’ εξάμηνο του 2021 διπλασιάστηκε το κόστος ενέργειας και το κόστος των α’ υλών αυξήθηκε κατά 44%. Την ίδια στιγμή 8 στους 10 επιχειρηματίες δεν προχώρησαν σε αύξηση τιμών το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο, η εστίαση έχει υποστεί ζημιά συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.
Μέτρα στήριξης
Ανάμεσα στα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητούν οι φορείς σε εστίαση, φιλοξενία και αλκοολούχα ποτά είναι:
- Επαναφορά – μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% – όπως ίσχυε μέχρι το έτος 2015 – ή άλλως εναρμόνιση του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά, ο ΦΠΑ διαμονής στην Κύπρο ανέρχεται σε 9%, στην Πορτογαλία στο 6%, στην Ισπανία σε 10%, στην Ιταλία σε 10% και στην Τουρκία σε 8%.
- Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος που προκαλείται κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας.
- Προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών στον μέσο όρο της ΕΕ, προσεγγίζοντας αναλογικότερα τη σχέση της φορολόγησης με το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, καθώς και ως απάντηση α) στο κύμα ανατιμήσεων και β) στη φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο που ενισχύεται από την υψηλή φορολογία. Σήμερα, ο συντελεστής ΕΦΚ είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε. σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα.
- Παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έναντι των επιπτώσεων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας π.χ. παράταση στην εξόφληση των επιστρεπτέων προκαταβολών για ένα εξάμηνο και επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τα καταστήματα εστίασης για το εξάμηνο 11-2021 έως 4-2022 με κλίμακα αναλόγως πτώσης τζίρου σε σχέση με το 2019-2020.
- Άμεση έκδοση των προσκλήσεων για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και στοχεύουν στην προσαρμογή των επιχειρήσεών μας στις απαιτήσεις της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας (πρόγραμμα «Εξοικονομώ» κ.λπ.).
- Εξυγίανση του ανταγωνισμού στη διαμονή. Υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πρόβλεψη υποχρεώσεων ανάλογων με αυτές που ισχύουν για τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα. Εντοπισμός των παράνομων καταλυμάτων και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
Διαβάστε επίσης:
Βλάσσης Γεωργάτος (Γρηγόρης): Έρχονται αυξήσεις τιμών – Μη βιώσιμο το ενεργειακό κόστος
Στα 2,3 εκατ. ευρώ αυξάνεται το συνολικό ποσό δημόσιας χρηματοδότησης για Εστίαση και Τουρισμό