ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπεγράφη τελικά χθες το βράδυ η συμφωνία για την προμήθεια λιγνίτη μεταξύ της ΔΕΗ και της λιγνιτορυχεία Αχλάδας που εξασφαλίζει στη μονάδα της Μελίτης μειωμένο κόστος προμήθειας λιγνίτη στα 16,5 ευρώ/τόνο από το 2020. Αυτή ήταν η τελευταία εκκρεμότητα για να ολοκληρωθεί το SPA, η πρόταση σύμβασης της ΔΕΗ προς τους υποψήφιους επενδυτές για την πώληση των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, το οποίο και εγκρίθηκε από το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι την υπογραφή της σύμβασης με την Αχλάδα και τη δημοσίευσή της στο VDR ανέμεναν με ενδιαφέρον οι υποψήφιοι επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες ώστε να δουν τις λεπτομέρειες και τους όρους της νέας συμφωνίας για τις τιμές του λιγνίτη και να εκτιμήσουν τους κινδύνους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή των 16,5 ευρώ/τόνο από το 2020 ως το 2024 έχει ως προϋπόθεση την υλοποίηση των απαλλοτριώσεων, που θα δώσουν πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας λιγνίτη. Ωστόσο το κόστος των απαλλοτριώσεων για τα πρώτα τρία χρόνια ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ και θα το χρηματοδοτήσει η Λιγνιτική Μελίτης (και όποιος την αποκτήσει) ως προκαταβολή μελλοντικών πληρωμών από το Ορυχείο. Επίσης κρίσιμο σημείο για την επίτευξη της τιμής 16,5 ευρώ/τόνο που εξασφαλίζει την κερδοφορία της Μελίτης είναι να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις. Αν δεν προχωρήσουν, για οποιοδήποτε λόγο, οι απαλλοτριώσεις ή καθυστερήσουν, η συμφωνία προβλέπει, η τιμή του λιγνίτη να επιστρέφει στα 21 ευρώ/τόνος το 2020 και τότε η μονάδα δεν θα είναι κερδοφόρα.
Το βέβαιο είναι ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα χρειαστούν χρόνο για να μελετήσουν σε βάθος τη νέα συμφωνία και συνολικά το προτεινόμενο SPA που πήρε το δρόμο για το VDR μετά την έγκριση του ΔΣ της ΔΕΗ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει κατάθεση προσφορών μέχρι τις 6 Μαϊου αλλά με δεδομένο ότι μεσολαβούν οι αργίες του Πάσχα και τις Πρωτομαγιάς, φημολογείται ότι θα ζητηθεί παράταση ολίγων ημερών.
Τι προβληματίζει τους επενδυτές
Για τη ΔΕΗ η συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας για την τιμή των 16,5 ευρώ ανά τόνο την περίοδο 2020 – 2024, αποτελεί νέο θετικό δεδομένο καθώς θεωρούν ότι κάνει τη μονάδα της Μελίτης κερδοφόρα και επομένως δεν χρειάζεται επιμερισμός ζημιών. Ωστόσο τους επενδυτές ανησυχεί η δέσμευση για τη χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το ενδεχόμενο καθυστερήσεων, αφού χωρίς τις απαλλοτριώσεις και τις εξορύξεις στα νέα σημεία η τιμή του λιγνίτη επιστρέφει στα 21 ευρώ/τόνο το 2020.
Στα άλλα θέματα, ασαφές έχει παραμείνει το θέμα των ΑΔΙ αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα των ελληνικών αρχών για λειτουργία του μηχανισμού. Σε μια προσπάθεια της ΔΕΗ να μην επηρεαστεί αρνητικά ο διαγωνισμός από αυτό το δεδομένο, το νέο SPA , σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ρήτρα επιστροφής του 30% του προσφερόμενου τιμήματος στο διαγωνισμό σε περίπτωση που εντός 9μηνου δεν εγκριθεί ο νέος μηχανισμός ΑΔΙ με αποζημίωση για τις λιγνιτικές μονάδες. Επίσης επιστροφή μέρους του τιμήματος προβλέπεται σε περίπτωση που εγκριθεί αποζημίωση μικρότερου των 40 χιλ. ευρώ/MWh.
Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει μηχανισμός επιμερισμού ζημιών και κερδών, και πλέον η ΔΕΗ αναζητά με τις ρήτρες να δημιουρήσει κάποια σχετική ασφάλεια στον μελλοντικό αγοραστή.
Ταυτόχρονα, αναμένονται κάποιες γραπτές δεσμεύσεις (στο SPA) για το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (με πρώτο σε σημασία το Αμύνταιο), κάτι κρίσιμο για την αξία των μονάδων προς πώληση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πυρά Μανιάτη-Σκρέκα για ΔΕΗ: «Τυχοδιώκτες, άθλιοι», «Μαθητευόμενοι μάγοι, την οδηγήσατε στον γκρεμό»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο απόλυτο σκοτάδι στη ΔΕΗ: Πάνω από μισό δισ. ζημίες με δάνεια άνω των 4 δισ. ευρώ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο παρέμβαση: Η «βόμβα» ΔΕΗ και τα επιδόματα των φτωχών – Μήπως φταίνε Μητσοτάκης και Μαρινάκης και για αυτά;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κροατία: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά από δημοσιοποίηση βίντεο που φαίνεται να πυροβολεί μέσα από αυτοκίνητο
- Νετανιάχου: Πρώτα τα ονόματα των ομήρων που θα ελευθερωθούν και μετά η εκεχειρία – Τι λέει η Χαμάς
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών