ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα το απόγευμα παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης πρόκειται να παρουσιάσει τη Νέα ΔΕΗ, δηλαδή το νέο λογότυπο, τη νέα στρατηγική ανάπτυξης και τη νέα φιλοσοφία της ΔΕΗ προς τον πελάτη αξιοποιώντας την ψηφιακή εποχή και τη στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Θα παρουσιαστεί το επιχειρηματικό της σχέδιο, αλλά και οι νέες προτεραιότητές της με στόχο την ανάπτυξή της σε νέους τομείς, με σημείο εκκίνησης τη νέα ταυτότητα που έχει αποκτήσει πλέον η ΔΕΗ. Χωρίς τα βάρη του παρελθόντος και με δυναμική ομάδα διοίκησης, μπορεί να βάλει τον πήχη όσο ψηλά θέλει, καθώς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που συνεχίζουν να βλέπουν μεγάλες κρυμμένες υπεραξίες στη μετοχή της.
ΤΟ 2020 αποδείχθηκε χρονιά σταθμός για την εταιρεία, καθώς κατάφερε να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες από το παρελθόν (ληξιπρόθεσμες οφειλές, λιγνιτικά εργοστάσια, ΝΟΜΕ) και να ανοίξει νέα κεφάλαια με θετική προοπτική (επέκταση στις ΑΠΕ, στρατηγικές συνεργασίες, επανατοποποθέτηση της σχέσης με τον πελάτη).
Εξάλλου, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μπορεί να υπερηφανεύεται, ότι έπιασε όλους τος στόχους της πρώτης χρονιάς, παρά τα απρόοπτα, και πλέον η ΔΕΗ ενισχυμένη από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, είναι έτοιμη για τη νέα της πορεία.
Αφού, το πλάνο απολιγνιτοποίησης έβγαλε την εταιρεία από το παρελθόν, οι τιτλοποιήσεις που έγιναν με επιτυχία της εξασφάλισαν ρευστότητα, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της κάλυψε τα κενά και η στρατηγική ανάπτυξη στις ΑΠΕ την έβαλε να συνομιλεί με το παρόν και το μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο λογότυπο, που θα παρουσιαστεί, θα αποτυπώνει αυτή τη νέα εποχή, που σηματοδοτεί η στροφή από το λιγνίτη στις ΑΠΕ, από το παρελθόν με τα προβλήματα σε ένα μέλλον με διαρκή ανάπτυξη. Ήδη η πρόσοψη της Χαλκοκονδύλη είναι χωρίς σήμερα, έτοιμη να υποδεχτεί το νέο σήμα, που υπόσχεται και την… αισθητική αναβάθμιση της ΔΕΗ.
Εκτός όμως από την εικόνα, η ΔΕΗ αλλάζει και στην ουσία με τη νέα στρατηγική της, όπως αυτή θα αποτυπωθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο για την επόμενη τριετία, το οποίο αφορά τη στροφή στις ΑΠΕ, την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της με αύξηση των εσόδων, βελτίωση σχέσεων με πελάτη και μείωση δαπανών.
Από το γκρίζο του λιγνίτη στο πράσινο των ΑΠΕ
Το σχέδιο ανάπτυξης στις ΑΠΕ, προσβλέπει σε ένα χαρτοφυλάκιο 2 -3 GW στην τριετία με συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το 2021 ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ από τα οποία το 60% αφορά φωτοβολταϊκά, το 20% αιολικά, το 10% υδροηλεκτρικά και το 10% γεωθερμία.
Στον τομέα των ανανεώσιμων οι επενδύσεις που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο περιλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πτολεμαίδα (συνολικά 230 μεγαβάτ, για το μεγάλο των 200 MW είναι υπό αξιολόγηση οι προσφορές), 50 MW και 100 MW αιολικά στη Β. Ελλάδα που θα κατασκευαστούν το 2021.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για εξαγορές.
Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ
Στις αρχές του 2021 τοποθετείται η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ, μια κίνηση που θα ενισχύσει σημαντικά τη ΔΕΗ, δίνοντας της την απαραίτητη “δύναμη πυρός” για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ΑΠΕ. Πρόσφατα ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, ωστόσο προηγείται η νομοθέτηση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου.
Όταν ολοκληρωθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, θα παρουσιαστεί και το business plan του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση των επενδύσεων στα 350 με 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τα επίπεδα των 150 εκατ., καθώς και τη διενέργεια 1.000 προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικό προσωπικό.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο περιλαμβάνει δύο τετραετή στάδια: Την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024 και τη δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028 και αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Η σχέση με τον πελάτη
Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της νέας ΔΕΗ είναι ο πελάτης. Στόχος της εταιρείας είναι να αυξάνει τα έσοδά της και την αποδοτικότητά της ακόμη κι αν μειώνει το μερίδιό της στη λιανική. Και αυτό θα το πετύχει αυξάνοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που του προσφέρει, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών της αλλά και βελτιώνοντας την εισπραξιμότητά της.
Ήδη η εταιρεία έχει αναμορφώσει το σάιτ της, την επικοινωνία με το κοινό και την εξυπηρέτηση πελατών. Επόμενος στόχος της ο μετασχηματισμός της σε μια εταιρεία με πλειάδα υπηρεσιών, που αφορούν το σπίτι. Επιδίωξή της η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών για την κατοικία συνδυάζοντας ευέλικτα ενεργειακά πακέτα με ενεργειακές υπηρεσίες κάθε τύπου, ώστε και περισσότερα έσοδα να έχει και υψηλότερης προστιθέμενης αξίας να είναι.
Θετική συγκυρία το 2020- μικρότερες δαπάνες
Εκτός από την αναδιάρθρωση, τη βελτίωση στη λειτουργία της και την επανατοποθέτηση της στρατηγικά, η εταιρεία φέτος ευνοείται και από τη συγκυρία. Οι συνθήκες που επικρατούν φέτος, συμβάλλουν ώστε η εταιρεία να εμφανίσει σημαντικά μειωμένες δαπάνες.
Λόγω της μείωσης της Οριακής Τιμής Συστήματος αναμένεται σημαντική μείωση της καθαρής δαπάνης για αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το 2019, ενώ μηδενική θα είναι και η επιβάρυνση από το μηχανισμό των ΝΟΜΕ.
Παράλληλα αναμένεται μείωση δαπανών για δικαιώματα εκπομπών CO2 σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2019, και λόγω των χαμηλότερων τιμών καυσίμων αναμένεται μείωση της δαπάνης για φυσικό αέριο και υγρά καύσιμα.
Μειωμένες θα είναι και οι δαπάνες μισθοδοσίας λόγω των συνεχιζόμενων αποχωρήσεων από τα προγράμματα εθελούσιας που εφαρμόζονται.
Η προοπτική
Ελεύθερη βαρών και μπροστά σε ένα 2021 γεμάτο προοπτική, από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την έξοδο στις αγορές, από την πώληση του 49% ΔΕΔΔΗΕ ακόμη και από την ενδεχόμενη επιτυχία της στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν είναι καθόλου παράξενο, που η μετοχή της εταιρείας αποτελεί στόχο μεγάλων θεσμικών επενδυτών και hedge funds όπως οι Allianz Global Investors, οι αμερικανικές Bell Rock Capital και Helm Investment Partners, τις βρετανικές Bluecrest Capital Management και Polygon, την καναδική Fiera Capital, την γερμανική Zenon ή την Prince Street Capital.
Καταλύτης στη ρευστότητα της ΔΕΗ και η πορεία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, σχετικά με το αίτημα για ετήσια αποζημίωση 200 εκατ ευρώ για την τριετία 2021-2023 για τη λειτουργία των ζημιογόνων λιγντικών μονάδων.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Icon Energy (Ισμήνη Παναγιωτίδη): Διαθέτει ήδη δύο πλοία και 75 εκατ. δολάρια για επέκταση του στόλου της
- Ντόναλντ Τραμπ: Διορίζει τον εκλεκτό του Μασκ, Μπρένταν Καρ, επικεφαλής του ρυθμιστικού φορέα των τηλεπικοινωνιών
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
- Καιρός: Πρόσκαιρη βελτίωση σήμερα – Ξανά βροχές από αύριο