• Business

    Σήμερα η τηλεδιάσκεψη Επιτροπής Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης στο ΥΠΕΝ- Τι συζητάει

    Αλεξάνδρα Σδούκου


    Τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης με θέμα την επάρκεια εφοδιασμού των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής διπλού καυσίμου πραγματοποιείται σήμερα από το ΥΠΕΝ και υπό τη Γενική Γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Στόχος του υπουργείου Ενέργειας είναι να προετοιμάσει τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενο έλλειμμα αερίου που μπορεί να προκύψει και όπως εκτιμάται μπορεί να  κυμαίνεται μεταξύ 1,9 έως 4,2 τεραβατωρών.

    Με δεδομένο ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται σε ποσοστό πάνω από 40% σε φυσικό αέριο, είναι προτεραιότητα η μείωση της χρήσης του με υποκατάσταση από ντίζελ και λιγνιτική ενέργεια. Το μεγαλύτερο στοίχημα, ωστόσο είναι η αύξηση συμμετοχής της λιγνιτική ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα από τις 2,5 TWh στις 10 TWh όπως έχει ζητήσει το ΥΠΕΝ από τη ΔΕΗ.

    Με άξονα την υποκατάσταση του φυσικού αερίου από ντίζελ στις 5 μονάδες που μπορούν να το κάνουν, θέμα της σημερινής συνεδρίασης είναι να διερευνηθεί αν υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην περίπτωση που χρειαστεί η μονάδες παραγωγής ενέργειας διπλού καυσίμου (φυσικό αέριο, ντίζελ) να λειτουργήσουν με ντίζελ.

    Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ. ΗΡΩΝ. Elpedison αλλά και ο Σύνδεσμος Εμπορίας Πετρελαιοειδών αλλά και τα δύο διυλιστήρια Μotor Oil και ΕΛΠΕ. Οι εκπρόσωποι των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ και της Μότορ Όιλ είχαν διαβεβαιώσει  σε προηγούμενη σύσκεψη για τη διαθεσιμότητα πετρελαίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά είχαν τονίσει την ανάγκη να γνωρίζουν εγκαίρως τις απαιτούμενες ποσότητες.

    Τι προβλέπει το Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων

    Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λόγω ενδεχόμενης διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο πρέπει να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με ντίζελ, με βάση τα ισχύοντα στο Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων.

    Σημειώνεται ότι τη  δυνατότητα μετατροπής σε παραγωγή από ντίζελ, διαθέτουν 5 μονάδες,  η Elpedison, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη, οι μονάδες της ΔΕΗ στο Λαύριο IV και την Κομοτηνή, όπως και η μονάδα της Ήρων Θερμοηλεκτρική.

     Σύμφωνα με τα σενάρια του ΔΕΣΦΑ στα οποία είχε πρόσφατα αναφερθεί εκ μέρους του ΔΕΣΦΑ ο κ. Νικόλαος Κάτσης, στη Βουλή, η  χρήση ντίζελ αντί για φυσικό αέριο μπορεί να εξοικονομήσει 3 TWh φυσικού αερίου ετησίως.

    Ειδικότερα, είχε πει: ” έχουμε 1.800 Μεγαβάτ τέτοιων μονάδων, 5 μονάδες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες μπορούν όποτε χρειαστεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους με φυσικό αέριο και να γυρίσουν σε ντίζελ.

    Για να το κάνουν αυτό ο ΔΕΣΦΑ κάθε τρεις μήνες το ελέγχει, πηγαίνει και βλέπει τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους, βάζει τις μονάδες και δουλεύουν για μία ώρα να γυρίσουν από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο για να είναι πάντοτε έτοιμες.  Άρα, πιστεύουμε ότι εάν αυτό γίνει για ικανό χρονικό διάστημα δηλαδή, για την περίοδο σταδιακά, όχι κάθε μέρα, αλλά κάποιες μέρες με έναν κανόνα ότι σε ένα μήνα θα δουλεύουν 10 μέρες με πετρέλαιο αυτές οι μονάδες και τις άλλες 20 με φυσικό αέριο θα μπορούσαμε να μειώσουμε το έλλειμμα στα 12 ,4 (από 15,5 TWh).”



    ΣΧΟΛΙΑ