• Business

    Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ της Folli Follie– Στο τραπέζι το κρίσιμο θέμα των μετοχών της Dufry

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie, μετά την δικαστική προσφυγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον ορισμό νέων μελών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους θα ενημερώσουν το διοικητικό συμβούλιο για τις προσπάθειες εξυγίανσης της πολύπαθης εταιρείας, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με την απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να δεσμεύσει τις περίπου 805.000 μετοχές της Dufry.

    Οι συγκεκριμένες μετοχές αποτελούν τον βασικό πυλώνα του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τους ομολογιούχους της Folli. Όπως λένε πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση οι μετοχές της Dufry είναι ο μοναδικός οικονομικός πόρος που μπορεί να κρατήσει ζωντανή την εταιρεία στο διάστημα μέχρι να επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο και να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο. Υπολογίζεται ότι στο διάστημα αυτό, στο οποίο η εταιρεία θα προστατεύεται πλήρως από τους πιστωτές της θα χρειαστούν περίπου 5 εκατ. ευρώ, ως ενδιάμεση χρηματοδότηση.

    Η εταιρεία, όπως ειπώθηκε και στην πρόσφατη γενική συνέλευση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου να αρθεί η δέσμευση. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η εταιρεία σκοπεύει να επικαλεστεί την απομάκρυνση της οικογένειας Κουτσολιούτσου από τα διοικητικά δρώμενα αλλά και της έναρξη της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας αναδιάρθρωσης από τους ομολογιούχους.

    Υπενθυμίζεται πως στις 14 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η ψηφοφορία για την έγκριση από τους ομολογιούχους της κατ’ αρχήν συμφωνίας που επετεύχθη τον περασμένο Νοέμβριο για την αναδιάρθρωση της Folli. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει «γενναίο κούρεμα» στις απαιτήσεις των ομολογιούχων, το οποίο θα φθάσει τα 411 εκατ. ευρώ (εκτιμάται πως μετά το κούρεμα τα συνολικά χρέη προς τους ομολογιούχους από 471 εκατ. ευρώ θα περιορισθούν στα 60 εκατ. ευρώ).

    Να σημειωθεί πως για να εγκριθεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης θα πρέπει να εξασφαλισθεί η συναίνεση του 66% των ομολογιούχων. Ένα ποσοστό που δύσκολα θα συγκεντρωθεί στην πρώτη ψηφοφορία. Ωστόσο, υπάρχει και δεύτερη ψηφοφορία, όπου απαιτείται μόλις το 33% των ομολογιούχων. Εκτιμάται πως σε αυτή την περίπτωση, θα συγκεντρωθεί το ποσοστό και θα ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση του αιτήματος επικύρωσης της συμφωνίας από το αρμόδιο δικαστήριο, με βάση το άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα. Κάτι που υπολογίζεται να γίνει στα τέλη Μαρτίου.

    Όσον αφορά στην αντιδικία που υπάρχει με τον όμιλο Dufry για τις επίμαχες μετοχές που κατέχει η Folli Follie και την προσφυγή των δυο πλευρών σε διαιτητικό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νομικοί της Folli επεξεργάζονται πρόταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμό τις δυο πλευρές. Η Διαιτησία, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, δεν συμφέρει κανένα, αφού μόνο για τις αμοιβές των δικηγόρων που θα αναλάβουν την υπόθεση υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, αναφορικά με το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει συγκεκριμένο fund του εξωτερικού, ως εναλλακτική λύση για τη διάσωση της εταιρείας, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό καθώς τα έγγραφα που προσκόμισε δεν θεωρούνται αξιόπιστα.



    ΣΧΟΛΙΑ