Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Θόδωρος Σκυλακάκης (Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) - Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) - Γιώργος Παπαναστασίου, (Υπ. Ενέργειας Κύπρου)

Θόδωρος Σκυλακάκης (Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) - Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) - Γιώργος Παπαναστασίου, (Υπ. Ενέργειας Κύπρου)

Στις 3.30μμ πραγματοποιείται η σύσκεψη όλων των μερών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει ζητήσει εξαντλητική συζήτηση όλων των πτυχών του έργου, ενώ ο ΑΔΜΗΕ επιμένει στην ανάγκη τροποποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου.

Η ελληνική κυβέρνηση, με δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Υπουργού Ενέργειας, υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία του έργου, τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια όσο και για τη γεωπολιτική θέση της περιοχής. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι το έργο είναι οικονομικά βιώσιμο και ωφέλιμο για τους καταναλωτές στην Κύπρο.

Η αμερικανική πλευρά, μέσω της πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, έχει εκφράσει την αμέριστη υποστήριξή της στο έργο, τονίζοντας την ανάγκη η Κύπρος να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για την ενεργειακή της μετάβαση.

Η σημερινή σύσκεψη αναμένεται να δώσει το στίγμα για το μέλλον του έργου, καθώς από την έκβασή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η υλοποίηση ενός σημαντικού ενεργειακού διαδρόμου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι “η σημασία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου τόσο ως στρατηγικό έργο όσο και ως προς την οικονομική του διάσταση και ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας και της ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη” και γι’ αυτό η Κυβέρνηση προσεγγίζει το όλο θέμα “με υπευθυνότητα και τη δέουσα επιμέλεια με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού”.

Στόχος της σύσκεψης είναι να παρακαθίσουν ταυτόχρονα όλα τα μέρη για να δοθούν οι απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις της Κυβέρνησης και να μην υπάρχουν ασάφειες για το έργο. Πάντως, οι τελικές αποφάσεις από μέρους της Κυβέρνησης δεν αναμένεται ότι θα προκύψουν με το τέλος της σύσκεψης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Έκρηξη σε χώρο διοργάνωσης εκδηλώσεων στην Αθηνών – Σουνίου