Εταιρείες όπως η εισηγμένη Space Hellas (κορυφαίος System Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας) και η νεοφυής Metis Cyberspace Technology στην οποία επενδύει ο Όμιλος Olympia, του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, καθώς και άλλα startups θα συμμετέχουν φέτος στη διεθνή έκθεση – συνέδριο GSMΑ Mobile World Congress 2018, μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη, από 26 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου.
Είναι η 6η συμμετοχή της Ελλάδας στο εν λόγω event και, αν και ο αριθμός των εταιρειών που θα συμμετέχουν δεν φαίνεται να μεγαλώνει, τουλάχιστον αισθητά, έχει αρκετές νέες συμμετοχές με αντικείμενο δραστηριότητας που ξεφεύγει από τις εφαρμογές για κινητά οι οποίες κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια.
Επίσης, για πρώτη φορά η Ελλάδα θα συμμετέχει με δεύτερο περίπτερο (το πρώτο είναι όπως κάθε χρόνο στον κεντρικό χώρο της έκθεσης) στην ειδική παράλληλη εκδήλωση Four Years from Now (4YFN) που απευθύνεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Στις εταιρείες που έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται οι εταιρείες λογισμικού Cytech, Verlabs (προηγουμένως Going Up) Regate, Telenavis, Motivian και Gemcraft. Επίσης συμμετέχουν η Sboing (GPS navigation) η Fasmetrics (Προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού), η Noveltech από το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, η Direct Solutions η οποία υλοποιεί καινοτόμες εφαρμογές πληροφορικής, η Happyland Entertainment (εφαρμογές Android στο Google Play), η Traptics (εφαρμογές ανάπτυξης παιχνιδιών) καθώς και η Apifon, εταιρεία που ειδικεύεται σε multichannel messaging.
Οι συμμετοχές, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο (κατά τη συνήθεια των Ελλήνων να δρουν την τελευταία στιγμή) μπορούν και τώρα να εμπλουτιστούν, ενώ οι διοργανωτές καλούν όλους τους συλλογικούς φορείς επιχειρήσεων από το χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και επικοινωνίας, αλλά και τα συναφή ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και τις δομές υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας να επισκεφθούν τα ελληνικά περίπτερα. Να σημειωθεί πάντως ότι είναι δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς κατάλυμα, πιθανότατα και πτήση, την τελευταία στιγμή στη Βερκελώνη, η οποία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, λόγω του GSMΑ Mobile World Congress.
Το 2017, στις διάφορες εκδηλώσεις του συνεδρίου και έκθεσης GSMΑ Mobile World Congress, με θέμα «The Next Element», συμμετείχαν περισσότεροι από 108.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, 2.300 επιχειρήσεις από 208 χώρες εξέθεσαν τις δραστηριότητες και τα προϊόντα τους σε 2.000 περίπτερα που καταλάμβαναν συνολικά 98.000 τ.μ.., ενώ καλύφθηκε από 3.600 δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Η ελληνική συμμετοχή συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Enterprise Greece και τον ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών) με την υποστήριξη του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών) του Corallia και της ΕΕΚΤ (Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας).
Οι διοργανωτές θέτουν ως βασικό στόχο να δοθεί ξανά η δυνατότητα σε 25-30 μικρές και μεσαίες εταιρείες να εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, στο σημαντικότερο παγκόσμιο γεγονός στο χώρο όχι μόνο των κινητών επικοινωνιών αλλά στον ευρύτερο τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας και των σχετικών τεχνολογιών. Εκτός από την παρουσία στην έκθεση, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και στη διάχυση της εμπειρίας και στην αξιοποίηση των επαφών από την έκθεση.
Έμφαση στις εφαρμογές για παιχνίδια και ναυτιλία
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις εφαρμογές που αφορούν παιχνίδια και τη ναυτιλία με συμμετοχές όπως αυτή της εταιρείας Δαναός, που εξειδικεύεται σε λογισμικό για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
Στην κατηγορία αυτή ξεχωρίζει η εταιρεία Metis Cyberspace Technology, startup, η οποία εξειδικεύεται στα πεδία της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, του IoT (Internet Of Things), του Cloud Computing και της Τεχνητής Νοημοσύνης, για τις ανάγκες της Παγκόσμιας Ποντοπόρου Ναυτιλίας και στην οποία ο όμιλος του Πάνου Γερμανού πρόκειται να επενδύσει 4 εκατ. ευρώ τη διετία 2018 – 2019. Η Metis παρέχει μία καινοτόμα λύση σε παγκόσμιο επίπεδο που επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρείες να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση του στόλου των πλοίων τους, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χ. Μπρουμίδης (Vodafone): Κέρδισε το στοίχημα και ετοιμάζεται για το επόμενο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΤΕ: Ο στρατηγικός ρόλος του Οργανισμού στην ανάπτυξη του European Aviation Network
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε τεχνολογική start up στον κλάδο της ναυτιλίας επενδύει o Όμιλος Olympia του Π. Γερμανού