• Business

    Σήμα κινδύνου εκπέμπει η αμερικάνικη οικονομία


    Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Senior Loan Officer της Fed (SLOOS). “Οι τράπεζες κάνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια τόσο για τα επιχειρηματικά όσο και για τα στεγαστικά δάνεια, τα τελευταία τρίμηνα και τα πρόσφατα νούμερα της δημοσκόπησης δείχνουν την πιο σοβαρή σύσφιγξη στη χορήγηση δανείων ως τώρα”, όπως είπε και ο Daniel Silver, οικονομολόγος της JP Morgan.

    Η Fed κυρίως κάνει έρευνα σε ανθρώπους που έχουν δανειακές συμβάσεις σε τράπεζες και τους ρωτά αν τους διευκολύνουν ή όχι να πάρουν κάποιο δάνειο. Τα τελευταία δύο τρίμηνα, οι αναλυτές δείχνουν ότι τα κριτήρια έχουν στενέψει σε μεγάλο βαθμό.

    Το 11,6% των ερωτηθέντων ανέφερε πιο αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης για μεσαίες και μεγάλες εταιρείες (13% ανέφερε πιο αυστηρά κριτήρια και 1,4% ανέφερε πιο χαλαρά κριτήρια), πάνω από το καθαρό 8,2% πιο αυστηρά το πρώτο τρίμηνο του 2016. Για την ακρίβεια, το δεύτερο τρίμηνο του 2015, ένα 5,3% των δανειοδοτών ανέφερε μια χαλάρωση στα κριτήρια, οπότε σε βάθος χρόνου έχει κινηθεί 16,9% ξεκάθαρα προς αυστηρότερα κριτήρια.

    Ή, όπως σημείωσε και η Bespoke Investment Group τη Δευτέρα, “Τόσο η καταγεγραμμένη ζήτηση όσο και η καταγεγραμμένη προσφορά επιχειρηματικών δανείων υποδεικνύουν ότι η ρευστότητα θα σταματήσει από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις στο προσεχές μέλλον, αν κρίνουμε από την ιστορία”.

    screen shot 2016-05-03 at 8.58.06 am

    Το ευρύτερο ζήτημα εδώ δεν είναι ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν δυσκολία στη λήψη δανείων, αλλά το τι πραγματικά σημαίνει αυτό για την οικονομία των ΗΠΑ.

    Κατ’ αρχάς, η αύξηση της ρευστότητας υποδεικνύει επεκτατικές πολιτικές. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να πάρουν δάνεια μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το κεφάλαιο για να επενδύσουν σε ευκαιρίες επέκτασης και πρόσληψης προσωπικού. Αν διακοπεί η ροή, αυτές οι ευκαιρίες χάνονται.

    Και όπως υποστηρίζει ο Sam Coffin, ένας αναλυτής της UBS, μετά την έρευνα των τελευταίων τριμήνων, η σύσφιγξη της SLOOS θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

    “Υπάρχει μια θεμελιώδης σχέση μεταξύ των κριτηρίων δανειοδότησης και της εργασιακής ανάπτυξης”, σημείωσε ο Coffin. “Τα τελευταία δεδομένα της δανειακής αγοράς και των τραπεζικών κριτηρίων δανειοδότησης καταδεικνύουν ύφεση που ξεκινάει από την αυστηρότερη πίστωση των επιχειρήσεων και φτάνει ως την επιβράδυνση της εργασιακής ανάπτυξης φέτος”.

    Επιπροσθέτως, η επενδυτική ομάδα της Goldman Sachs ανέφερε πρόσφατα τη σύσφιγξη στα κριτήρια πίστωσης ως ένα από τα τρία σημαντικότερα ρίσκα για την οικονομία.

    Βέβαια, υπάρχουν και καλά νέα, σύμφωνα με την Bespoke. Με βάση τα πραγματικά αρχεία των τραπεζικών ισολογισμών, το μέγεθος του ισολογισμού των δανειακών ιδρυμάτων δείχνει ότι η πίστωση παρατείνεται. Τα επιχειρηματικά δάνεια, αυτά που οι αναλυτές αναφέρουν ως τα πιο δύσκολα να πάρει κανείς, σημειώνουν ακόμα πρόοδο στον ισολογισμό με ετήσιο ρυθμό 19,3%.

    “Συμπεραίνουμε ότι, με βάση τις στατιστικές τραπεζικής δανειοδότησης, δεν υπάρχει λόγος να πούμε ότι θα κλείσει η στρόφιγγα της ρευστότητας, είτε για τα νοικοκυριά είτε για τις επιχειρήσεις”, είπε η Bespoke.

    “Φυσικά, αν η SLOOS είναι κυρίαρχος δείκτης, περιμένουμε ότι οι στατιστικές στα αριστερά θα κατρακυλήσουν στα επόμενα τρίμηνα. Μέχρι στιγμής όμως, δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη”.

    screen shot 2016-05-03 at 10.00.13 am

    Και ενώ αυτό είναι ενθαρρυντικό, η Bespoke υπενθυμίζει ότι η SLOOS αποτελεί συνήθως κυρίαρχο δείκτη. Ένας δανειστής πρέπει να αποφασίσει να υιοθετήσει αυστηρότερα κριτήρια προτού επιβραδύνει την ανάπτυξη της δανειοδότησης.

    Και σε τέτοια επίπεδα, οι τραπεζικοί ισολογισμοί, όπως αναφέρει ο Matthew Mish της UBS, συνήθως φτάνουν ένα πικ προτού ολοκληρωθεί ένας κύκλος. Πρέπει να υπάρχει ένα ταβάνι και ο Mish πιστεύει ότι αυτό ήταν στα μέσα του 2015, σύμφωνα με την έρευνα της OCC.

    “Η έρευνα καταλήγει ότι τα κριτήρια εγγύησης χαλάρωσαν για ένα σημαντικό αριθμό τραπεζικών ιδρυμάτων για μια τριετή περίοδο από το 2013 ως τα μέσα του 2015, παρόμοια δηλαδή με την περίοδο 2005-2007, πριν την οικονομική κρίση”, υποστήριξε ο Mish.
    Και τώρα η SLOOS υποδεικνύει ότι τα κριτήρια έγιναν αυστηρότερα και σε συνδυασμό με το σκεπτικό του Mish, θα ακολουθήσει και η πτώση στον κύκλο πίστωσης σύντομα.

    Ο Silver στην JP Morgan αναφέρει επίσης ότι η σύσφιγξη της SLOOS προβλέπει και μια ύφεση στην οικονομία.

    Ο χρόνος μόνο θα το δείξει, αλλά η έρευνα της Δευτέρας δεν μας ανακοίνωσε καλά νέα.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/giati-i-ependites-poulane-metoches-san-treli/42268

     



    ΣΧΟΛΙΑ