Η απώλεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αφήνει δύο μεγάλα ερωτηματικά που αφορούν τόσο την πολιτική ζωή της Ιταλίας όσο και την αυτοκρατορία που έχτισε ο μεγιστάνας δισεκατομμυριούχος.
H Ιταλία εν μέσω εθνικού πένθους, την ημέρα της κηδείας του Ιταλού πολιτικού, θα μάθει σύντομα τις ισορροπίες που θέλησε να κρατήσει ο Μπερλουσκόνι, μετά τον θάνατό του. Ο 86χρονος άφησε πίσω του μία βαριά κληρονομιά με δύο γυναίκες να προκρίνονται να συνεχίσουν το έργο του.
H αγαπημένη του κόρη
Η 57χρονη Μαρίνα, η μεγαλύτερη από τα πέντε παιδιά του Καβαλιέρε, ήταν από τους πρώτους που έσπευσε στο ιδιωτικό νοσοκομείο του Μιλάνο το πρωί της Δευτέρας για να αποχαιρετήσει τον πατέρα της. Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες ήταν η αγαπημένη του, το παιδί που τον υπερασπιζόταν για κάθε σκάνδαλο που έσκαγε κατά την πολυτάραχη ζωή του. Γι’ αυτό άλλωστε και της εμπιστεύτηκε το τιμόνι του επιχειρηματικού ομίλου που έχτισε.
Η Μαρίνα προεδρεύει στην εταιρεία συμμετοχών Fininvest και έχει ήδη μακρά εμπειρία από τις επιχειρηματικές κινήσεις του πατέρα της, καθώς η ενασχόλησή της ξεκίνησε από το 1990, όταν ο Μπερλουσκόνι εισήλθε στην πολιτική.
Ως επιχειρηματίας, ο Μπερλουσκόνι κατάφερε να δημιουργήσει μία αυτοκρατορία στα μέσα ενημέρωσης αξίας 7 δις ευρώ και να την επεκτείνει στον αθλητικό και τον τραπεζικό τομέα. Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες λειτούργησαν ως το απόλυτο μέσο προώθησης της καμπάνιάς του.
Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Μαρίνα και τα άλλα τέσσερα παιδιά του (τρία από διαφορετικό γάμο και με τις ηλικίες τους να εκτείνονται από τα 35 έως και τα 57 έτη) είναι πολλές. Το να μείνουν ενωμένα, δεν θα μπορέσει να δώσει μία νέα πνοή στην επιχείρηση με την αλλαγή της ηγεσίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ο Μπερλουσκόνι κατείχε περίπου το 61% των μετοχών της Fininvest, ενώ το υπόλοιπο 39% μοιράζεται μεταξύ των κληρονόμων του. Το άνοιγμα της διαθήκης του θα δώσει τα πρώτα στοιχεία για το καταμερισμό των διοικητικών θέσεων μεταξύ των απογόνων του και αναμένεται να επιβεβαιώσει την διατήρηση στην ηγεσία της Μαρίνας.
Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης, όμως έχει να ανταγωνιστεί αμερικανικούς κολοσσούς, όπως το Netflix, που ανέτρεψαν την αυτοκρατορία της, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί την δεκαετία του 1990.
Το μέλλον του Forza Italia
Ακόμα και μετά τον θάνατό του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να είναι επιδραστικός στην πολιτική ζωή της χώρας. Πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση για τον θάνατό του να υπογραμμίσουν τις ισορροπίες που αλλάζουν εσωκομματικά αλλά και την ευκαιρία που εμφανίζεται για την πρωθυπουργό της χώρας Τζόρτζια Μελόνι.
«Μόνο ένας άνθρωπος με γνώση των μέσων ενημέρωσης θα μπορούσε να πεθάνει το πρωί της Δευτέρας, καθορίζοντας την ατζέντα ολόκληρης της εβδομάδας», φέρεται να σχολίασαν πολιτικοί της Ιταλίας.
Το Forza Italia ιδρύθηκε από τον Μπερλουσκόνι το 1994 και ο Ιταλός μεγιστάνας κατάφερε να το κάνει κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας. Πλέον είναι συρρικνωμένο κόμμα, το μικρότερο από τα κεντροδεξιά κόμματα της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού.
«Αφήνει ένα κόμμα ορφανό με επίκεντρο τον χαρισματικό ηγέτη του χωρίς σαφή διάδοχο», λέει ο Federico Niglia, συγγραφέας ενός βιβλίου για τον Μπερλουσκόνι. «Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί ή θα σβήσει».
Η Μελόνι, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός υπηρέτησε σε μία από τις κυβερνήσεις του Μπερλουσκόνι, με τις σχέσεις τους να είναι πάντα σε τεντωμένο σκοινί. Η Μελόνι είχε τον σεβασμό του Σίλβιο, αλλά πολλές φορές είχε μιλήσει απαξιωτικά γι’ αυτήν, φέρνοντας την σε δύσκολη θέση.
Έφυγε από τις φτερούγες του και ίδρυσε το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας καταφέρνοντας να επισκιάσει την πολιτική επιρροή του Μπερλουσκόνι, χωρίς όμως να ξεφύγει από τις θέσεις του.
Η γειτνίαση των θέσεων των δύο κομμάτων, οδήγησε πολλούς πολιτικούς του Μπερλουσκόνι στο να μετακινηθούν στο κόμμα της Μελόνι πέρσι. Ο θάνατός του αναμένεται να εδραιώσει τη θέση της και πολύ πιθανόν να εξαφανίσει το κόμμα του Καβαλιέρε.
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 8,3% στον τζίρο των επιχειρήσεων το α’ τρίμηνο
Casino Guichard-Perrachon: Σχέδιο διάσωσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ από τον δισεκατομμυριούχο Xavier Niel
Shell: Αυξάνει κατά 15% το μέρισμα της – Στροφή σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση