• Business

    Siemens Energy: Βουτιά 36% για τη μετοχή

    • Bloomberg
    Christian Bruch, CEO Siemens Energy

    Christian Bruch, CEO Siemens Energy


    Βούτηξε 36% η μετοχή της Siemens Energy, λόγω κλιμάκωσης ζητημάτων στη Siemens Gamesa Renewable Energy και σε μια μακρά σειρά δαπανηρών προβλημάτων που αποκαλύφθηκαν στη μονάδα ανεμογεννητριών.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μετοχές υποχώρησαν έως και 36% αφού το ισπανικό τμήμα βρήκε χειρότερα από τα αναμενόμενα ποιοτικά ελαττώματα στις χερσαίες ανεμογεννήτριές του, καθυστερώντας τις προσπάθειες ανάκαμψης.

    Η Siemens Energy, ακυρώνοντας την ετήσια καθοδήγηση για τα κέρδη της, προειδοποίησε ότι το πρόσθετο κόστος μπορεί να υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

    «Πρόκειται για μια πικρή οπισθοδρόμηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Christian Bruch σε δημοσιογράφους σήμερα Παρασκευή.

    Σημειώνεται ότι η γερμανική εταιρεία είχε χρόνια προβλήματα με την Gamesa. Η μονάδα έπεσε βαθιά «στο κόκκινο», εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους του χάλυβα και άλλων βασικών πρώτων υλών, καθώς και μιας σειράς τεχνικών προβλημάτων με εγκατεστημένες και ημιτελείς ανεμογεννήτριες — πολύπλοκα προϊόντα που περιέχουν εκατοντάδες κινούμενα μέρη.

    Προσφορά 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Gamesa

    Η Siemens Energy πέρυσι απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Gamesa με μία προσφορά περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά από τρία χρόνια συνεχόμενων απωλειών. Ο στόχος ήταν να ενισχυθεί η εποπτεία, προκειμένου να ανακάμψει.

    Ωστόσο, τον Ιανουάριο, η μητρική εταιρεία αναγκάστηκε να μειώσει τις προοπτικές της μετά από αναθεωρήσεις στην Gamesa που αποκάλυψαν διάφορα τεχνικά θέματα, παρόλο που εκείνη την εποχή, η εταιρεία ήταν βεβαία ότι είχε ελέγξει τα πάντα.

    Τα προβλήματα

    Μερικά από τα προβλήματα προέρχονται από την εσπευσμένη παραγωγή νέων τουρμπίνων πολύ νωρίς το 2019 για την αντιμετώπιση του σκληρού ανταγωνισμού, όπως είχε αναφέρει  το Bloomberg πέρυσι.

    Η Gamesa αντιμετώπισε επίσης δυσκολίες στην κλιμάκωση του νέου της μοντέλου χερσαίου στροβίλου, που ονομάζεται πλατφόρμα 5.X – η αναθεώρηση του οποίου είναι ακόμη σε εξέλιξη.

    «Αυτό πιθανότατα θα μειώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσαν την Παρασκευή οι αναλυτές της Citi με επικεφαλής τον Vivek Midha, σε ένα σημείωμα που απεστάλη μέσω email.

    Το Bloomberg σημειώνει ότι τα παρατεταμένα ζητήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Siemens AG να πουλήσει το μερίδιο του 32% της πρώην ενεργειακής της μονάδας μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2020.

    Σε αυτό το πλαίσιο, τον περασμένο μήνα, ο Οικονομικός Διευθυντής της Siemens, Ralf Thomas, επισήμανε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει να μεταβιβάζει μετοχές κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του επόμενου οικονομικού έτους ξεκινώντας τον Οκτώβριο, αν και τα σχέδιά του, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

    Διαβάστε επίσης:  

    Βιοκαρπέτ: Διαγραφή δύο θυγατρικών εταιρειών μετά την εκκαθάρισή τους

    Meta: Μπλόκο στην πρόσβαση καναδικών δημοσιευμάτων σε Facebook – Instagram

    Eni και Var Energi: Εξαγοράζουν την Neptune Εnergy έναντι 4,9 δισ. δολαρίων

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ