Την ψηφιοποίηση του αρχείου ξύλινων σκαφών που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Λασκαρίδη και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την διάσωση και ανάδειξη της ναυτικής κληρονομιάς, επισημαίνει ο Υποναύαρχος ΛΣ, Διευθυντής Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Ζαφείριος Ροκίδης.

Παρουσιάζοντας το project, ο Υποναύαρχος του ΛΣ υπογραμμίζει ότι το ψηφιακό αποθετήριο περιλαμβάνει έγγραφα, ναυπηγικά σχέδια και φωτογραφίες από 905 σκάφη.

1

Όπως προέκυψε από τη δημιουργία του ψηφιακού αρχείου τα ξύλινα σκάφη χρονολογούνται από το 1910 έως σήμερα με τα περισσότερα να έχουν κατασκευαστεί τις δεκαετίες 1970, 1980, 1990 αλλά και πρόσφατα «γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της ξυλοναυπηγικής τέχνης» όπως παρατήρησε.

Επίσης, προέκυψε ότι κάθε χρόνο χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακά 50 με 80 σκάφη, ενώ το διάστημα από το 2020 έως το 2022 παρατηρήθηκε αυξημένο ποσοστό, γιατί εκτός από τον χαρακτηρισμό νέων σκαφών εντάσσονται και οι ανανεώσεις.

Επιπλέον, προκύπτουν στοιχεία για τον τόπο νηολόγησης και κυρίως τον τόπο κατασκευής του σκάφους που δημιουργούν χάρτες εντοπισμού σκαφών και καρνάγιων.

Διαβάστε επίσης: 

Dorota Lost-Sieminska: Αναζητούμε περί τις 800.000 ναυτικούς προκειμένου να εκπαιδευτούν

Κυριαζόπουλος (Γ.Γ. Ναυτιλίας και Λιμένων): Να δώσουμε νέα δουλειά στα ξύλινα σκάφη

Στέφανος Γκίκας: Πέντε δράσεις για την αποαπανθρακοποίηση της ναυτιλίας και παρεμβάσεις σε 70 νησιά με 350 έργα