ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ελλάδα παραμένει η κορυφαία εθνικότητα στις πωλήσεις πλοίων, αν και η δραστηριότητά της μειώθηκε ελαφρώς από 26 σε 23 πλοία. Οι Ιάπωνες πωλητές αύξησαν τη συμμετοχή τους στην αγορά από 3 πλοία σε 6 πλοία, υποδεικνύοντας ενδεχομένως αλλαγές στις στρατηγικές διαχείρισης στόλου μεταξύ των Ιαπώνων πλοιοκτητών.
Ωστόσο, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν σημαντικά τις δραστηριότητές τους στην πώληση πλοίων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο ραπόρτο του, ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv, η αγορά πωλήσεων δεξαμενόπλοιων παρουσίασε αισθητή μείωση της συνολικής δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, με τις συνολικές συναλλαγές να μειώνονται σε 97 πλοία σε σύγκριση με 126 πλοία που πωλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Αυτή η μείωση μπορεί να υποδηλώνει ευρύτερη επιφυλακτικότητα της αγοράς, η οποία οφείλεται σε κανονιστικές αλλαγές και παγκόσμιους οικονομικούς παράγοντες.
Η κατηγορία δεξαμενόπλοιων MR2 σημείωσε την πιο έντονη μείωση, με τις πωλήσεις να μειώνονται σημαντικά από 36 πλοία το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε μόνο 15 πλοία το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Παρά τη γενική ύφεση, ορισμένες κατηγορίες πλοίων παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα. Οι πωλήσεις δεξαμενόπλοιων Aframax/LR2 αυξήθηκαν ελάχιστα από 23 πλοία το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε 27 πλοία το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Επιπλέον, ο τομέας Suezmax διπλασίασε τις συναλλαγές, αυξάνοντας από 6 πλοία σε 12 πλοία, αλλά αυτό δεν υποδηλώνει απαραίτητα μια τάση της αγοράς, καθώς τέσσερα από τα 12 αγοράστηκαν από τον ίδιο αγοραστή.
Αντίθετα, οι συναλλαγές για πλοία VLCC/ULCC μειώθηκαν από 18 σε 12, υποδεικνύοντας επιφυλακτικότητα γύρω από τα μεγαλύτερα και πιο λειτουργικά πολύπλοκα πλοία.
Από την πλευρά της εθνικότητας των αγοραστών, η Κίνα, παραδοσιακά κυρίαρχος αγοραστής, μείωσε σημαντικά τη δραστηριότητά της, μειώνοντας τον αριθμό των δεξαμενόπλοιων από 23 το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε μόλις 12 το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Ομοίως, η Νότια Κορέα σημείωσε απότομη πτώση από 13 σε μόνο 1 πλοίο. Αντίθετα, η Ελλάδα διατήρησε ισχυρή δραστηριότητα με 11 αγορές, ελαφρώς μειωμένες από 16 προηγουμένως, διατηρώντας τη θέση της ως βασικός παράγοντας.
Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία επέδειξαν σταθερότερη απόδοση με οριακές διακυμάνσεις, ενώ αρκετές άλλες -συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Νορβηγίας και του Βιετνάμ- εισήλθαν ή επανήλθαν στην αγορά με περιορισμένες συναλλαγές.
Συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν ένα αυξανόμενο ποσοστό συναλλαγών να πραγματοποιείται σε χώρες που δεν έχουν γνωστοποιηθεί ή είναι λιγότερο παραδοσιακές.
Οι πωλήσεις δεξαμενόπλοιων μειώθηκαν στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες το πρώτο τρίμηνο του 2025 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, με τις συνολικές συναλλαγές να μειώνονται από 126 σε 97.
Οι πιο σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες 6-10 ετών και 11-15 ετών, οι οποίες μειώθηκαν από 21 σε 8 και από 35 σε 18 πωλήσεις αντίστοιχα – υποδεικνύοντας μειωμένο ενδιαφέρον για σχετικά νεότερα μεταχειρισμένα πλοία.
Οι πωλήσεις πλοίων ηλικίας 0-5 ετών μειώθηκαν επίσης κατά πάνω από 50%. Είναι ενδιαφέρον ότι το τμήμα 16-20 ετών παρέμεινε σταθερό στα 47 πλοία που πωλήθηκαν, υποδηλώνοντας συνεχιζόμενη όρεξη για παλαιότερα, μεσαίας ηλικίας πλοία.
Επιπλέον, η ζήτηση για δεξαμενόπλοια άνω των 21 ετών σχεδόν διπλασιάστηκε, αυξανόμενη από 10 σε 18. Όσον αφορά τη χώρα κατασκευής, η Νότια Κορέα παρέμεινε κυρίαρχη, αν και οι πωλήσεις πλοίων μειώθηκαν σημαντικά από 71 το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε 47 το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Ομοίως, οι συναλλαγές δεξαμενόπλοιων που κατασκευάστηκαν στην Κίνα παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση από 31 πλοία το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε 19 πλοία το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Αυτή η μείωση μπορεί να επηρεάστηκε από την πρόταση της USTR να επιβάλει φόρο κατάπλου που θα στοχεύει ειδικά τα πλοία που κατασκευάζονται στην Κίνα, καθιστώντας αυτά τα πλοία λιγότερο ελκυστικά για τους αγοραστές που καταπλέουν συχνά σε λιμάνια των ΗΠΑ.
Οι συναλλαγές δεξαμενόπλοιων που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία αυξήθηκαν ελαφρώς από 18 σε 25 πλοία, επισημαίνει η Xclusiv και καταλήγει στην εβδομαδιαία ανάλυση της: Συνοψίζοντας, το πρώτο τρίμηνο του 2025 αντικατοπτρίζει μια προσεκτική και στρατηγική μετατόπιση της αγοράς, αντανακλώντας τις αντιδράσεις στις γεωπολιτικές και κανονιστικές εξελίξεις, όπως οι πιθανοί φόροι σε ορισμένες ναυπηγικές προελεύσεις.
Διαβάστε επίσης:
Stellantis: Οργή των επενδυτών για την αμοιβή-μαμούθ του πρώην CEO της εταιρείας
Goldman Sachs: Γιατί η πτώση στο πετρέλαιο μπορεί να μην έχει πιάσει πάτο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πώς μπορεί να υπάρξει εμπορική «συμμαχία» Ελλάδας – Κίνας: Τα μνημόνια συνεργασίας και η αλήθεια
- Απόφαση – σταθμός από Άδωνι Γεωργιάδη: Τέλος στις γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων
- Βακάκης διαψεύδει… Βακάκη για τις επιδόσεις της Jumbo
- Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με την μετοχή της Εθνικής, κάτω από μία φορά p/bv Πειραιώς, Eurobank και Αlpha
