ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι 44 ευρωπαϊκά έθνη στήριξαν το σχέδιο για την καταστολή του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» των πετρελαιοφόρων της Ρωσίας που χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των διεθνών κυρώσεων, σε μια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που φιλοξενήθηκε στη Βρετανία.
Η κοινή «πρόσκληση για δράση», όπως αναφέρει το bloomberg, έχει ως στόχο να εμποδίσει τον στόλο των περίπου 600 πλοίων που οι δυτικές χώρες λένε ότι χρησιμοποιούνται από τη Μόσχα για τη μεταφορά περίπου 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε αργά την Πέμπτη από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις σε 11 δεξαμενόπλοια που, όπως είπε, χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.
«Μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, στείλαμε ένα σαφές μήνυμα σε όσους επιτρέπουν τις προσπάθειες του Πούτιν να αποφύγει τις κυρώσεις: δεν θα επιτρέψουμε στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας και στο βρώμικο χρήμα που παράγει να ρέει ελεύθερα μέσω των ευρωπαϊκών υδάτων και να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Στάρμερ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός φιλοξένησε περίπου 46 Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής στο παλάτι Μπλένχαϊμ κοντά στην Οξφόρδη.
Ο στόλος των πετρελαιοφόρων χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας στην Ουκρανία και αποτελεί επίσης περιβαλλοντική απειλή για τις υδάτινες οδούς της Ευρώπης, αναφέρει η ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ορισμένα από τα πλοία λειτουργούν επίσης ως ρωσικοί σταθμοί ακρόασης και μεταφέρουν όπλα στη Ρωσία, πρόσθεσε.
Οκτώ από τα 11 δεξαμενόπλοια στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Βρετανία ανήκουν στην κρατική εταιρεία πετρελαιοφόρων της Ρωσίας, Sovcomflot PJSC, ενώ άλλα τρία φέρουν τα χαρακτηριστικά των πλοίων του σκιώδους στόλου, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο κυρώσεων.
Περισσότερα από 60 πετρελαιοφόρα βρίσκονται πλέον υπό κυρώσεις από τις αρχές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τα 11, τα δύο είχαν ήδη μπει στο στόχαστρο της ΕΕ. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δεξαμενόπλοιων έχει σταματήσει να συλλέγει φορτία.
Διαβάστε επίσης:
Google: Τι συμφώνησε με τον γαλλικό ναυτιλιακό κολοσσό CMA CGM
Διώρυγα του Σουέζ: Οι επιθέσεις των Χούθι μείωσαν τα έσοδα κατά 23,4%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας