ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εξαφανισμένος είναι τα τελευταία χρόνια ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης και ήρθε η πλατφόρμα e-auction να υπενθυμίσει την παρουσία του, καθώς στις 20 Οκτωβρίου βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί ένα διαμέρισμα που έχει στο Ελληνικό.
Ο εφοπλιστής, που την προηγούμενη δεκαετία ήταν και τραπεζίτης με την FBB και είχε συμμετοχές σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς σταθμούς, περιοδικά, την τελευταία διετία έχει εξαφανιστεί. Ήταν βέβαια και οι περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη, για πλήθος αδικήματα, που για άλλα απαλλάχθηκε, για άλλα όμως προφυλακίστηκε και καταδικάστηκε.
Τώρα το όνομά του έρχεται ξανά στη δημοσιότητα, καθώς ένας ιδιώτης έχει σε βάρος του εφοπλιστή εντολή κατάσχεσης για ποσό 350 χιλιάδων ευρώ και του βγάζει το διαμέρισμα στο Ελληνικό στο σφυρί.
Το διαμέρισμα εμβαδού 160τμ έχει κοστολογηθεί στις 550 χιλιάδες ευρώ και επισπεύδων είναι ο κ. Γεώργιος Κούβαρης που έχει στα χέρια του απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά (υπ’ αριθμ. 2813/2018) για ποσό οφειλής 50.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου και συγκεκριμένα για 351.532 ευρώ.
Ο πλειστηριασμός είχε προσδιοριστεί για τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο ο κ. Ρέστης προσέφυγε δικαστικά ζητώντας να αυξηθεί η τιμή πρώτης προσφοράς από τις 177.000 ευρώ στις 907.000 ευρώ.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι η αξία του διαμερίσματος είναι στις 550.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα στο σφυρί βγαίνει ένα διαμέρισμα τρίτου ορόφου, το οποίο επικοινωνεί με δώμα με εσωτερική σκάλα και έχει αποκλειστική χρήση της ταράτσας. Το διαμέρισμα βρίσκεται επί των οδών Ρ. Ιμβριώτη και 31η, στο Ελληνικό. Ακόμα βγαίνουν σε πλειστηριασμό μία αποθήκη και μία θέση πάρκινγκ.
Το διαμέρισμα του τρίτου ορόφου αποτελείται από καθιστικό – τραπεζαρία – κουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο, μπάνιο και επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα με το δώμα. Το εμβαδόν του είναι 70 τμ.
Ο Βίκτωρας Ρέστης απέκτησε το διαμέρισμα το 2005. Και επί του πλειστηριαζόμενου ακινήτου υπάρχουν τα εξής βάρη:
1) Προσημείωση υποθήκης για ποσό 150.000 ευρώ υπέρ Γεώργιου Κούβαρη,
2) αναγκαστική κατάσχεση κατά Βίκτωρα Ρέστη υπέρ του Γεώργιου Κούβαρη για ποσό 50.000 ευρώ, εγγραφείσα την 06-11-2020.
Ωστόσο το διαμέρισμα έγινε μεζονέτα καθώς στον ακάλυπτο της ταράτσας χτίστηκαν άλλα 80 τ.μ. και έχει πλέον συνολικό εμβαδόν 164,68 τ.μ., αποτελείται δε από το διαμέρισμα του τρίτου ορόφου που περιλαμβάνει καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια, ένα λουτρό, διάδρομο (επιφανείας 83,98 τ.μ.) και δώμα επιφανείας 80,70 τ.μ., που περιλαμβάνει ένα υπνοδωμάτιο, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα και λουτρό και έχει την αποκλειστική χρήση της ταράτσας, «στοιχεία που θα έπρεπε να αναφέρονται στην περιγραφή του συγκεκριμένου ακινήτου, καθώς έχουν άμεση σχέση με την αξία και την εμπορευσιμότητά του» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συνοδευτικά έγγραφα του πλειστηριασμού.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο με την υπ΄αριθμ 1590/2021 απόφασή του τον περασμένο Ιούνιο όρισε την αξία του διαμερίσματος στις 550 χιλιάδες ευρώ, αναφέροντας πως «το κατασχεθέν διαμέρισμα βρίσκεται σε οικιστική περιοχή με πολύ καλά χαρακτηριστικά , ήτοι εύκολη πρόσβαση σε δημόσιες υποδομές και το εμπορικό κέντρο της περιοχής, είναι δε πολυτελούς κατασκευής και με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα. Από τη θέση και την έκταση του κατασχεθέντος διαμερίσματος, η αξία του είναι μεγαλύτερη από την αξία που εκτιμήθηκε αρχικά, ωστόσο, δεν ανέρχεται στο εκ μέρους του ανακόπτοντος επικαλούμενο ποσό των 907.000 ευρώ, λαμβανομένης υπ’ όψη και της παλαιότητάς του, δεδομένου ότι λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της πτώσης των τιμών των ακινήτων στην ελληνική αγορά, η οποία δεν έχει εισέτι ανακάμψει πλήρως και αναμένεται να καθυστερήσει έτι περαιτέρω μετά την ενσκύψασα πανδημία του κορωνοϊού covid-19, εκδηλώνεται μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για ακίνητα, υψηλής εμπορικής αξίας.
»Ενόψει των ανωτέρω, η αξία του κατασχεθέντος διαμερίσματος ανέρχεται κατά την εκτίμηση του Δικαστηρίου στο ποσό των 550.000 ευρώ, ενώ η αξία που επικαλείται ο ανακόπτων κρίνεται ως υπερβολική, λαμβανομένης υπόψη ιδίως της παλαιότητας της κατασκευής του κτίσματος (έτος κατασκευής 2005) καθώς και της συντρέχουσας οικονομικής συγκυρίας κατά την οποία δεν υφίσταται έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον κτήσεως ακινήτων υψηλής μεν οικονομικής αξίας που όμως δεν αποφέρουν άμεση πρόσοδο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι μεγάλες διαμάχες για την Telecom Albania και πώς αθωώθηκε ο Βίκτωρας Ρέστης