• Ναυτιλία

    Τσικαλάκης (ΠΝΟ): Απαιτούμε την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας στην ακτοπλοΐα

    • NewsRoom
    Εμμανουήλ Τσικαλάκης

    Εμμανουήλ Τσικαλάκης


    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, που έκανε λόγο για διοικητικές κυρώσεις αλλά και πάνω από ενενήντα αναστολές δρομολογίων, λόγω παραβίασης της ναυτεργατικής νομοθεσίας, κατά συντριπτική πλειοψηφία στα Ε/Γ-Ο/Γ (ταχύπλοα).

    Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Εμμανουήλ Τσικαλάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, την απασχόλησε το συγκεκριμένο θέμα.

    Σε δήλωση του, ο Εμμανουήλ Τσικαλάκης, επισημαίνει:

    “Ενόψει και της επερχόμενης συνεδρίασης του Σ.Α.Σ., μας απασχολεί η κατάθεση των δρομολογίων των Ε/Γ-Ο/Γ για την νέα δρομολογιακή περίοδο από 1/11/2024 έως 31/10/2025 και ως είθισται – κατά πάγια πρακτική – η θετική γνωμοδότηση από την πλειοψηφία του Σ.Α.Σ. και η έγκριση τους από την πολιτική ηγεσία.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία από τους ελέγχους της θερινής περιόδου που μας πέρασε, αλλά και προηγούμενων ετών, καθώς επίσης και η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, που έκανε λόγο για διοικητικές κυρώσεις αλλά και πάνω από ενενήντα αναστολές δρομολογίων, λόγω παραβίασης της ναυτεργατικής νομοθεσίας, κατά συντριπτική πλειοψηφία στα Ε/Γ-Ο/Γ (ταχύπλοα).

    Υπό το πρίσμα των παραπάνω θέλουμε να επισημάνουμε ότι για την έγκριση των δρομολογίων των ταχυπλόων σκαφών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

    1. Η πραγματική ταχύτητα των πλοίων και όχι η δηλωθείσα από τις εταιρείες.

    2. Ο υπολογισμός 15λεπτης παραμονής μεταξύ κατάπλου και απόπλου στα λιμάνια και όχι το δηλωθέν 5λεπτο. Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να γίνει εκφόρτωση-φόρτωση και ασφαλής απόπλου-κατάπλου σε 5 λεπτά.

    3. Τις 2 ώρες εργασίας του πληρώματος (πριν και μετά τον απόπλου) όπου το πλήρωμα προετοιμάζει το πλοίο και ταυτόχρονα φροντίζει για την επιβίβαση επιβατών και οχημάτων και την μια ώρα μετά τον κατάπλου για την αποκατάσταση. Αυτές οι 2 ώρες πριν και μετά, αδιαμφισβήτητα είναι ώρες εργασίας.

    Ενώ θα έπρεπε η έγκριση των δηλωθέντων από τις εταιρείες δρομολογίων να γίνεται υπό τον όρο ότι τηρείται απαρέγκλιτα η ναυτεργατική νομοθεσία, απ’ ό,τι αποδεικνύεται εντέλει στην πράξη, στην έγκριση των δηλωθέντων δρομολογίων αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη.

    Είναι τουλάχιστον περίεργο, η πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακοί παράγοντες, να θεωρούν εργάσιμο χρόνο και να εγκρίνουν επ’ αυτού, την ακριβή ώρα αναχώρησης και την ακριβή ώρα κατάπλου και να αγνοούν επιδεικτικά την μια ώρα πριν και μετά τον απόπλου.

    Με ακριβώς αυτή την μεθόδευση που ακολουθείται, παραβιάζεται η ναυτεργατική νομοθεσία στο σύνολο της, κυρίως σε ό,τι αφορά τους ναυτεργάτες στα ταχύπλοα σκάφη, δηλαδή να δουλεύουν με μονό πλήρωμα 13 με 17 ώρες το 24ωρο.

    Και ενώ όλα τα παραπάνω είναι ιδιαιτέρως σοβαρά, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη όταν μπαίνει σε εφαρμογή το εφεύρημα των τροποποιήσεων των δρομολογίων.

    Ένα ταχύπλοο φαίνεται ότι τηρεί τα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης του πληρώματος, ξαφνικά με ένα αίτημα τροποποίησης του δρομολογίου του, κυρίως μεταμεσονύκτιες ώρες, που σωρηδόν εγκρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ, αυξάνει τις ώρες εργασίας, χωρίς όμως να μπαίνει διπλό πλήρωμα όπως προβλέπεται.

    Απαιτούμε στο ΣΑΣ που θα συγκληθεί τον Οκτώβρη για την έγκριση όλων των δρομολογίων για την περίοδο 1-11-2024 έως 31-10-2025 να ληφθούν υπόψη όλα τα παραπάνω γιατί είναι οι πραγματικές συνθήκες που ισχύουν στα Ε/Γ-Ο/Γ ταχύπλοα καθώς και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην παραβιάζεται καθημερινά το Π.Δ. υπ’ αριθ. 381 περί «μεγίστου χρόνου απασχόλησης πληρωμάτων Ε/Γ και Ε/Γ-Ο/Γ ταχυπλόων πλοίων».

    Με αφορμή αυτή την παρέμβαση μας, θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, να σταματήσουν οι παρεμβάσεις και οι μεθοδεύσεις για την τροποποίηση του Π.Δ. 381, αυξάνοντας τις ώρες εργασίας στα ταχύπλοα πλοία. Αυτό αποτελεί casus belli για την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και θα βρουν απέναντι τους σύσσωμο το σύνολο του ναυτεργατικού δυναμικού”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Bloomberg: Πριν το τέλος του χρόνου η αίτηση της Metlen για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Attica Bank – Παγκρήτια: Νέο ξεκίνημα με την οικογένεια προϊόντων «New Start»

    Εθνική Τράπεζα: Υπερκάλυψη ρεκόρ – 6 φορές το πρώτο δίωρο – για το placement



    ΣΧΟΛΙΑ