Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με ομόφωνη απόφαση της, εξέφρασε την ευθεία αντίθεση της σε όλες τις προωθούμενες αλλαγές στη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση που αφήνουν κυριολεκτικά στο περιθώριο τους κύριους πυλώνες και κεφάλαια της, τους Έλληνες Ναυτικούς, και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση των Α.Ε.Ν. και γενικά της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Εμμανουήλ Τσικαλάκης, σχολίασε: “Μάλιστα, υπό το φως των προωθούμενων αλλαγών η πρόταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη στρατηγική διαμόρφωσης του νέου θεσμικού πλαισίου της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας ομόφωνα διαπίστωσε ότι αυτή είναι αποκομμένη από τις διεθνείς εξελίξεις, δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά εκπαιδευτικά συμφέροντα των Ελλήνων Ναυτικών και οδηγεί τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση σε υποβάθμιση και μαρασμό. Παράλληλα, ομόφωνα η Ομοσπονδία μας εξέφρασε ότι δεν δέχεται να συζητήσει την όποια θεωρητική πρόταση από το «Ευγενίδειο Ίδρυμα» όταν με την πρόταση αυτή όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται αλλά, αντίθετα, υποβαθμίζεται η εκπαίδευση.

1

Ειδικότερα, από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες περί αναβάθμισης της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης με τις προωθούμενες προτάσεις υποβαθμίζονται ευθέως όχι μόνο οι Α.Ε.Ν., αλλά και τα ΚΕΣΕΝ που αποτελούν επί της ουσίας τις μεταπτυχιακές σπουδές των Ελλήνων Ναυτικών, ενώ παράλληλα η λειτουργία της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και η μισθοδοσία των ναυτοδιδασκάλων προτείνεται να γίνεται με τη μέθοδο του «κουμπαρα», με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μας να οδηγούνται στα κοράκια της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία μας θα ήθελε να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι στις συζητήσεις που αφορούν τη Ναυτική Εκπαίδευση δεν νοείται να απουσιάζει η Ομοσπονδία μας, η οποία έχει και θέσεις και προτάσεις που ανταποκρίνονται στις διεθνείς αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις και απαιτήσεις που διαμορφώνονται από τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της Ναυτιλίας (απανθρακοποίηση, δίκαιη μετάβαση κλπ) στη Ναυτική Εκπαίδευση και ενισχύουν ακόμα περισσότερο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων Ναυτικών στο διεθνές στερέωμα και ως εκ τούτου πρέπει να έχει τη θέση του βασικού συνομιλητή και συνδιαμορφωτή των όποιων αλλαγών αναφορικά με τη Ναυτική Εκπαίδευση.

Η Ομοσπονδία μας μάλιστα διευκρινίζει ήδη από την αρχή ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία υποβάθμιση των τίτλων σπουδών των Α.Ε.Ν. και συγκεκριμένα δεν πρόκειται να δεχθεί την υποβάθμιση των τίτλων των αποφοίτων που εισέρχονται με Πανελλήνιες εξετάσεις στο επίπεδο πέντε του εθνικού πλαισίου προσόντων. Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση της Ομοσπονδίας μας είναι οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ν. να εντάσσονται στο επίπεδο έξι του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Τέλος, η Ομοσπονδία μας ομόθυμα και ομόφωνα καλεί τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε άμεση συνάντηση με τα μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας μας για όλα τα παραπάνω θέματα και την άμεση ανάληψη δράσεων από το ΥΝΑΝΠ προς την κατεύθυνση των δίκαιων και πάγιων αιτημάτων μας για τα ζητήματα που αφορούν τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, χωρίς παράλληλα να παραγνωρίζει και το υπόλοιπο διεκδικητικό της πλαίσιο που παραμένει πλήρως επίκαιρο και σε ισχύ με αιχμή του δόρατος την αναμόρφωση του Ν. 4150/2013”.

Διαβάστε επίσης

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από Λαύριο, Βόλο, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη

Πέτρος Παππάς: Το μπαράζ των deals που πέτυχε ο εφοπλιστής σε μία δεκαετία και γιγάντωσε τη Star Bulk

Ερυθρά Θάλασσα: Μετά την Maersk και η Hapag-Lloyd αναστέλλει τις διελεύσεις πλοίων λόγω των Χούθι