• Ναυτιλία

    Τσικαλάκης: Οι ακτοπλόοι… μάλλον προεξοφλούν αυξήσεις στους μισθούς κατά 14%

    Ο Εμμανουήλ Τσικαλάκης, Γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

    Εμμανουήλ Τσικαλάκης, Γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας


    Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Εμμανουήλ Τσικαλάκης, με δήλωση του, αφού τονίζει ότι το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Δεκατιανοί», αλλά και σε διάφορες άλλες τηλεοπτικές εκπομπές, ο Δ. Θεοδωράτος, Πρόεδρος του ΣΕΕΝ κλήθηκε να απαντήσει για το θέμα της ακρίβειας των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, επισημαίνει:

    “Στην απάντησή του ο κ. Θεοδωράτος, για να δικαιολογήσει αυτές τις υπέρογκες αυξήσεις, επικαλέστηκε διάφορους παράγοντες που έχουν επιδράσει στην αύξηση.

    Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που συντέλεσαν στην αύξηση κατά τον κ. Θεοδωράτο ήταν ότι «από το 2021 οι μισθοί των Ναυτικών αυξήθηκαν κατά 25%».

    Η πραγματικότητα είναι ότι από το 2010 έως και το 2024 η συνολική αύξηση για αυτά τα 15 χρόνια των μισθών των Ναυτικών είναι 20,5%.

    Επίσης, οι Ναυτικοί εργάζονται πέραν του οκταώρου σε όλα τα πλοία όλων των εταιρειών και πάρα πολλές από αυτές τις υπερωρίες δεν τις πληρώνονται.

    Η Ομοσπονδία μας πραγματοποιεί μικτούς ελέγχους με τις Λιμενικές Αρχές, επιβεβαιώνοντας σε κάθε έλεγχο τις παραπάνω παραβιάσεις, καθώς επίσης και παραβιάσεις βασικών όρων της ΣΣΕ αναφορικά με τα εξπρές δρομολόγια, τις διανυκτερεύσεις και άλλα.

    Σε ό,τι αφορά τα κέρδη όλων των εταιρειών, αυτά είναι δημοσιοποιημένα και όλοι τα γνωρίζουν.

    Θεωρούμε απαράδεκτο να στοχοποιούνται οι συνάδελφοί μας γι’ αυτό το φλέγον ζήτημα. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε ενώ βγαίνουν και ζημιωμένοι με την μείωση των συνθέσεων, την μικρή περίοδο απασχόλησης, θέματα γνωστά σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τη ναυτεργασία.

    Πιθανόν, με βάση την απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΕΝ για αύξηση 25% σε 2 χρόνια και ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα Σύμβαση 2025- 2026, μάλλον έχει ήδη προεξοφλήσει ότι το ποσοστό αύξησης για το έτος 2025-2026 θα είναι 14%”.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεοδωράτος: Από τα 115 ακτοπλοϊκά πλοία τα 50 είναι άνω των 30 ετών! – Επιτακτική ανάγκη η ανανέωση του στόλου

    Χρήστος Στυλιανίδης: Οι ναυτικοί μας αποτελούν τον πυρήνα της παγκόσμιας ναυτιλίας

    DP World: Επέκταση σε λιμάνι του Περού με 400 εκατ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ