• Ναυτιλία

    Τσικαλάκης για Ημέρα Ναυτικού: Στήριξη σε αυτούς που κρατούν «ζωντανή» την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

    • NewsRoom
    Εμμανουήλ Τσικαλάκης

    Εμμανουήλ Τσικαλάκης


    Σε μήνυμα του ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Εμμανουήλ Τσικαλάκης επισημαίνει ότι όπως είναι γνωστό η 25η Ιουνίου έχει καθιερωθεί διεθνώς και γιορτάζεται κάθε χρόνο από την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη, ως ημέρα ναυτικού (day of the seafarer).

    Οι εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικοί, τονίζει, είναι αυτοί που κρατούν ζωντανή και εν κινήσει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα γιατί όπως είναι γνωστό, το 90% του διεθνούς εμπορίου διεξάγεται μέσω των θαλασσίων οδών.

    Επίσης, ο Εμμανουήλ Τσικαλάκης, στο μήνυμα υπογραμμίζει:

    “Το ναυτικό επάγγελμα με όλες τις ιδιαιτερότητες που το χαρακτηρίζουν είναι αυτό ακριβώς που καλούνται οι Ναυτικοί να αντιμετωπίσουν σε αντίξοες συνθήκες και ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που προσφέρει τα μέγιστα στην επίτευξη αυτού του στόχου.

    Σε πολλές περιπτώσεις, έτσι και τώρα από τον Νοέμβριο του 2023, σε περιοχές όπου μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις όπως και στο παρελθόν, γίνονται στόχος τα εμπορικά πλοία, με αποτέλεσμα οι ναυτικοί οι οποίοι βρίσκονται στην εργασία τους επί του πλοίου, να χάνουν και τη ζωή τους εφόσον έχουν στοχοποιηθεί τα εμπορικά πλοία από τις εμπλεκόμενες πλευρές του πολέμου.

    Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, έχει ψηλά στην ατζέντα της και προβάλει συγκεκριμένες θέσεις για την βελτίωση των ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που δημιουργεί από τη φύση του το επάγγελμα των ναυτικών, απαιτώντας την λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για την ασφάλεια τους στη θάλασσα και την πρόληψη ανθρωπίνων απωλειών ή τραυματισμών.

    Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία, να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις του κλάδου μας και να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την στήριξη των ναυτικών μας και την εξάλειψη των συνεχώς αυξανομένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας.

    Η εξασφάλιση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου περιβάλλοντος εργασίας και διαβίωσης, η θέσπιση μισθολογικών και συνταξιοδοτικών κινήτρων και η εξασφάλιση αξιοπρεπών και απαραίτητων υπηρεσιών υγείας, είναι οι βασικές κατ’ ελάχιστον προϋποθέσεις για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, τους οποίους και θα χρειαστεί η ναυτιλία μας μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Πρέπει επιτέλους η Ελληνική Πολιτεία να αντιληφθεί ότι δεν λύνονται τα προβλήματα με ευχολόγια, αλλά απαιτούνται τομές που θα έχουν στο επίκεντρο τους άμεσες λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τους Ναυτικούς.

    Δεν αρκεί να είμαστε περήφανοι μόνο γιατί η ναυτιλία μας είναι πρώτη στον κόσμο αλλά πρέπει να είμαστε και εξαιρετικά περήφανοι για τους Ναυτικούς μας.

    Εύχομαι από καρδιάς υγεία και καλές θάλασσες σε όλες και όλους τους Ναυτικούς”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τσικαλάκης: Οι ακτοπλόοι… μάλλον προεξοφλούν αυξήσεις στους μισθούς κατά 14%

    ΠΝΟ: Καταγγέλλει τις Μινωικές Γραμμές για σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας

    Τσικαλάκης (ΠΝΟ): Απεργία στο Ωκεανογραφικό “Αιγαίο”



    ΣΧΟΛΙΑ