• Ναυτιλία

    Τραυλού-Φαφαλιός-Πατέρας: Προβληματισμός για την έλλειψη ναυτικών

    Μ. Τραυλού, Χ. Φαφαλιός, Γ. Πατέρας

    Μ. Τραυλού, Χ. Φαφαλιός, Γ. Πατέρας


    Σχεδιάζεται ολιστική παρέμβαση των εφοπλιστών για την προσέλκυση νέων ναυτική εκπαίδευση

    «Είναι γεγονός ότι η ναυτοσύνη μας δεν ακολουθεί αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης με τα άλματα της ναυτιλίας μας», τόνισε σε πρόσφατο ναυτιλιακό συνέδριο, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, η οποία πρόσθεσε: «Απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και ο μετασχηματισμός της ναυτικής εκπαίδευσης. Χρειάζεται να τεθεί στο κέντρο της προσοχής της Πολιτείας, η αξιολόγηση και η ορθή αξιοποίηση των υφιστάμενων Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Επιπλέον, οφείλουμε να επικοινωνήσουμε με τις νέες και τους νέους μας στη γλώσσα τους. Ώστε, να κατανοήσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα της ναυτιλίας μας ως επαγγελματικού κλάδου. Να αντιληφθούν τις προοπτικές και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ναυτικού επαγγέλματος. Να επιλέγουν συνειδητά και με υπερηφάνεια ένα υγιές, ασφαλές και με προοπτικές εργασιακό περιβάλλον, που επιβραβεύει την αξία».

    Η Μελίνα Τραυλού, επισήμανε επίσης ότι «είναι ευθύνη μας να δουλέψουμε, ελληνικός εφοπλισμός και Πολιτεία, ενωμένοι, προς αυτή την κατεύθυνση. Να ακολουθήσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης, να θωρακίσουμε τη ναυτοσύνη του έθνους μας και να ενισχύσουμε, ταυτόχρονα, το εθνικό μας νηολόγιο».

    Ο Χαράλαμπος Φαφαλιός, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, στη γενική συνέλευση των εφοπλιστών που διαμένουν μόνιμα στην Βρετανία, που έγινε πριν λίγες ημέρες, τόνισε ότι «το θέμα της Ναυτικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας, είναι ένα θέμα που παραδοσιακά απασχολεί τα μέλη του “Κομίτι” και υπογράμμισε την ανάγκη “για εκσυγχρονισμό των Δημόσιων Σχολών και στήριξη πρωτοβουλιών για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση», ενώ αναφέρθηκε «στην αναγκαιότητα προσέλκυσης νέων στα ναυτικά επαγγέλματα και τη διατήρηση της ελληνικής ναυτοσύνης» και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί «η έλλειψη ικανού αριθμού διδασκόντων στις δημόσιες Σχολές, αλλά και τα επίπεδα της μισθοδοσίας τους».

    Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Πατέρας, είναι πιο αποκαλυπτικός για τα σχέδια του ελληνικού εφοπλισμού στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης:

    «Η ελληνική ναυτιλία χωρίς Έλληνες αξιωματικούς και στελέχη δεν μπορεί να υπάρξει. Η διατήρηση και ενίσχυση αυτού του “γνήσιου δεσμού” αποτελεί εθνική αναγκαιότητα. Η προσέλκυση στη ναυτιλία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας σταδιοδρομίας, αλλά στην αναβίωση της ναυτικής συνείδησης του λαού μας, στον ναυταθλητισμό, στη ναυτική παράδοση, στην εξοικείωση με το θαλασσινό στοιχείο, στην ανάδειξη του μεγέθους της ελληνικής ναυτιλίας και τη συμβολή της στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση, στο διεθνές κύρος της χώρας μας. Η ενίσχυση του maritimehellas.org,της ιστοσελίδας της ελληνικής ναυτιλιακής συστάδας, εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό. Η έκφραση ευχολογίων δεν θα γεμίσει τις σχολές με άξια παιδιά που έχουν θέσει ως στόχο ζωής τη σταδιοδρομία στη θάλασσα. Σε κοινή πορεία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ανασχεδιάζουμε ολιστικά το πρόγραμμα ενημέρωσης του ευρέος κοινού και ειδικότερα των εφηβικών ηλικιών για τα ναυτικά επαγγέλματα. Με στοχευμένες δράσεις προσδοκούμε να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδους μας».

    Δαβάστε επίσης:

    Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε 5,60 εκατ. δολάρια από χρονοναύλωση πλοίου

    Capital Gas Ship Management Corp.: Ύψωσε την ελληνική σημαία το LNG/C «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ»

    Πήτερ Γεωργιόπουλος: Γιατί αποφεύγει τα νεότευκτα πλοία ο βετεράνος της ναυτιλίας

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

     



    ΣΧΟΛΙΑ