• Ναυτιλία

    Top 100 της Alphaliner: Ρεκόρ παραγγελιών στα πλοία κοντέινερ

    • NewsRoom
    Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

    Κοντέινερ


    Σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη Top 100 της Alphaliner, η οποία περιλαμβάνει τις 100 κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, μέχρι σήμερα ο ενεργός στόλος, προσφέρει χωρητικότητα περίπου 30,9 εκατομμύρια TEU, που αποτελείται από 7.125 μονάδες με συνολικά 366 εκατομμύρια Dwt.

    Ωστόσο, ενώ συνολικά ο ναυτιλιακός κλάδος έχει βάλει φρένο στις νέες παραγγελίες, οι φορείς εκμετάλλευσης στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων συνεχίζουν τις παραγγελιές και μόνο των δέκα μεγάλων εταιρειών, είναι ίσες με 5,9 εκατομμύρια TEU.

    Εντυπωσιακό νούμερο, διαπιστώνει η ανάλυση, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ίδιες 10 ναυτιλιακές εταιρείες διαθέτουν στόλο 25,8 εκατομμυρίων TEU. Με άλλα λόγια, το βιβλίο παραγγελιών ισοδυναμεί με το 23% της διαθέσιμης χωρητικότητας.

    Επίσης, σύμφωνα με την Alphaliner, η Hapag Lloyd θα ήταν έτοιμη να δώσει μια «σημαντική παραγγελία», μαζί με άλλους διαχειριστές.

    Η MSC, συνήθως δεν εξωτερικεύει τις προθέσεις της, αλλά παραμένει ενεργός και πάντα αιφνιδιάζει.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η προσπάθεια για νέες παραγγελίες οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια να γίνει ο στόλος πιο αποτελεσματικός και επικεντρώνεται στα εναλλακτικά καύσιμα.

    Εκτός από τον στόχο της μείωσης του κόστους, οι φορείς εκμετάλλευσης επιδιώκουν τον στόχο της μείωσης των εκπομπών CO2 ανά εμπορευματοκιβώτιο σε τακτικές αποστάσεις.

    Από την επεξεργασία των στοιχείων των δέκα κορυφαίων μεταφορέων κοντέινερ προκύπτει ότι ο στόλος τους, αποτελείται από συνολικά 3.800 μονάδες και έχουν μέσο ηλικίας 20 ετών και άνω. Η μεταφορική ικανότητα τους είναι 2,6 εκατομμύρια TEU.

    Διαβάστε επίσης:

    Το νέο δόγμα και οι στόχοι του Χρήστου Στυλιανίδη για την ελληνική ναυτιλία

    Στην αντεπίθεση ο Κασσελάκης, ενόψει συνεδρίου: Σας ζητώ να γίνετε ασπίδα Δημοκρατίας

    Γιώργος Παπαναστασίου στο mononews: Επιλέξαμε Σύμβουλο για due diligence της Διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου- Tα επόμενα βήματα



    ΣΧΟΛΙΑ