ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To BDRY δημιουργήθηκε το 2018 από την εταιρεία διαχείρισης Breakwave Αdvisors, με ιδρυτή τον Γιάννη Κάρτσωνα, στέλεχος με εμπειρία στον κλάδο της ναυτιλίας και του wealth management, και είχε στόχο να διευκολύνει τους επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια στη ναυτιλία με απλό και εύκολο τρόπο.
Η ξέφρενη άνοδος της αγοράς ξηρού φορτίου φέτος είχε ως αποτέλεσμα το BDRY να αποτελεί ένα από τα ETFs (Exchange Traded Funds) με την μεγαλύτερη απόδοση στην αμερικανική αγορά, που φτάνει στο 275%. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.
“Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η πορεία των ναύλων στα φορτηγά πλοία τους τελευταίους μήνες. Στα μεγαλύτερα από αυτά, στα Capesize που μεταφέρουν κυρίως σιδηρομετάλλευμα ή κάρβουνο, τα ναύλα έχουν εξαπλασιαστεί, από 10.000 δολάρια την ημέρα στις αρχές του χρόνου στις 60.000 δολάρια σήμερα. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στα μικρότερα ξαδέλφια τους Panamax ή Supramax που μεταφέρουν σόγια, καλαμπόκι, σιτηρά ή άλλα χύδην ξηρά φορτία”, αναφέρει ο κ. Σοφιός.
Απόδοση 400% από τα χαμηλά 12μήνου
Αυτή η κούρσα στα ναύλα έχει αποτυπωθεί πλήρως στην τιμή της μετοχής του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE: BDRY). To BDRY δεν επενδύει σε μετοχές αλλά σε freight futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην τιμή των ναύλων), προσφέρει δηλαδή άμεση, καθαρή έκθεση στα ναύλα της ναυτιλίας και η απόδοσή του είναι πάνω από 400% σε σύγκριση με τα χαμηλότερα επίπεδα που είχε βρεθεί τους τελευταίους 12 μήνες, εξηγεί ο κ. Σοφιός.
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει άλλο επενδυτικό προϊόν, εισηγμένο σε χρηματιστήριο, που να δίνει στον επενδυτή εύκολη πρόσβαση απ’ ευθείας στα ναύλα της ναυτιλίας. Εάν έχεις πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, μέσω ενός απλού χρηματιστηριακού λογαριασμού, έτσι όπως θα αγόραζες μία μετοχή αγοράζεις και το BDRY, αναφέρει.
Αυξημένη μεταβλητότητα, υψηλό ρίσκο
Το BDRY απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες επενδυτές, σε μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και σε ανθρώπους του χώρου της ναυτιλίας που αντιλαμβάνονται και κατανοούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ναυτιλίας, σαν κατηγορία επένδυσης, διευκρινίζει ο κ. Σοφιός.
“Τα ναυτιλιακά ναύλα έχουν έντονη μεταβλητότητα και ο επενδυτής πρέπει να έχει γερό στομάχι και ανοχή στον κίνδυνο. Είναι προετοιμασμένος να αναλάβει ένα μεγαλύτερο κίνδυνο για μια μεγαλύτερη δυνητικά απόδοση. Θα είναι ένας επενδυτής που καταλαβαίνει ότι αυτή είναι μια αγορά με τις δικές της βασικές αρχές και που δεν σχετίζεται με καμία άλλη κατηγορία επένδυσης. Δεν σχετίζεται ούτε τις μετοχές που έχουν τη δική τους ιδιοσυγκρασία, είναι ένα καθαρά ναυτιλιακό επενδυτικό προϊόν”.
Επίσης δεν είναι μια κατηγορία επένδυσης που την «αγοράζεις και την κρατάς» για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπληρώνει.
“Η ναυτιλία και τα ναύλα της έχουν κυκλικότητα (κάθε κύκλος κρατάει κάποια χρόνια) αλλά και έντονη εποχικότητα μέσα στην ίδια τη χρονιά. Είναι συνεπώς μία κατηγορία επένδυσης που ενδείκνυται για τακτικές και όχι για στρατηγικές τοποθετήσεις και ο επενδυτής που θα την επιλέξει οφείλει να την παρακολουθεί στενά, να ενημερώνεται γι’ αυτήν και να είναι έτοιμος να επέμβει”, εξηγεί.
Αισιοδοξία για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των ναύλων
Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον της αγοράς ξηρού φορτίου, ο κ. Σοφιός αναφέρει: “Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων, η αγορά των μεγάλων φορτηγών πλοίων, των Capesize, έζησε μία από τις πιο ευμετάβλητες περιόδους που θυμόμαστε τελευταία, με τα ημερήσια ναύλα να πέφτουν από τα 50.000 δολάρια στα 40.000 πριν ανέβουν απότομα και κατακτήσουν νέο υψηλό ρεκόρ δεκαετίας στα 60.000 δολάρια. Η μικρή προσφορά διαθέσιμων πλοίων ώθησε τους ναυλωτές να κυνηγήσουν πιο ψηλά τα όλο και αυξανόμενα ναύλα.
Ήδη η αγορά του Βόρειου Ατλαντικού ήταν σφικτή σε διαθεσιμότητα πλοίων ήρθε κι αυτός ο σούπερ τυφώνας στην Ασία που οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις των πλοίων, τα οποία δεν μπορούσαν να πιάσουν στα λιμάνια και το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν φωτιά τα ναύλα. Οι πλοιοκτήτες είναι πολύ αισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των ναύλων και την περεταίρω άνοδό τους”.
Προβληματισμός λόγω Κίνας
Παρ’ όλα αυτά, όπως διευκρινίζει, οι περιορισμοί και η επιθετική μείωση που έχει πρόσφατα επιβάλει η κινεζική κυβέρνηση στις τοπικές βιομηχανίες παραγωγής ατσαλιού (το σιδηρομετάλλευμα που μεταφέρουν τα Capes είναι η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή ατσαλιού και η Κίνα είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο) θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μετριάσει κάπως αυτόν τον ενθουσιασμό. Η επερχόμενη μείωση της παραγωγής δεν θα βοηθήσει το εμπόριο και τη ζήτηση για την πρώτη ύλη.
“Φυσικά το ράλι που βλέπουμε αυτήν την περίοδο προέρχεται από την περιορισμένη προσφορά διαθέσιμων πλοίων και όσο η ζήτηση για προϊόντα παγκοσμίως παραμένει σχετικά υγιής, τα ναύλα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Είμαστε όμως προβληματισμένοι διότι η Κίνα αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζήτησης και όποια μεταβολή εκεί θα επηρεάσει την ευρύτερη αγορά. Για την ώρα το σενάριο παραμένει θετικό αλλά τα μάτια όλων πρέπει να παραμείνουν στις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στην Κινεζική αγορά ατσαλιού, κάτι που ήδη φαίνεται καθαρά στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος που είναι περίπου 50% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά του”, αναφέρει ο κ. Σοφιός.
Αναμφισβήτητα όμως και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί βραχυπρόθεσμα, έχουμε εισέλθει σε ένα ανοδικό κύκλο για τη dry bulk ναυτιλία, τονίζει. “Η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα και για μεταφορές παγκοσμίως καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά στη μετά covid-19 εποχή αλλά και οι πολύ χαμηλές παραγγελίες νέων πλοίων, που κρατάνε την προσφορά διαθέσιμων πλοίων σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, θα υποστηρίξουν υψηλότερα επίπεδα στα ναύλα για το 2022 και ίσως και για το 2023”.
Αντιστάθμιση απωλειών
Αναφορικά με την αντιστάθμιση απωλειών σε περίπτωση πτώση της αγοράς ξηρού φορτίου, ο κ. Σοφιός επισημαίνει ότι το BDRY αντικατοπτρίζει συνεχώς την πορεία των ναύλων στα φορτηγά πλοία.
Δεν γίνεται ενεργητική διαχείριση με την έννοια του να επιλέγει ο διαχειριστής πότε είναι καλή περίοδος να αγοράσει ή να πουλήσει τα freight futures στα οποία επενδύει, εξηγεί.
“Συνεπώς, όπως λέμε στη γλώσσα των επενδύσεων, είναι ένα παθητικά διαχειριζόμενο, long only ETF, που είναι πάντα επενδεδυμένο στο 100%. Άρα, και το λέω απλοϊκά, ένας επενδυτής βάζει χρήματα στο BDRY αν πιστεύει ότι τα ναύλα θα ανέβουν. Σαν όλα τα ETFs όμως που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αν ο επενδυτής πιστεύει ότι τα ναύλα θα πέσουν το επόμενο διάστημα μπορεί να πάρει μία short θέση στο ETF και να κερδίσει από αυτή την πτώση”.
Breakwave Sea Decarbonization Tech ETF
Αυτή την εβδομάδα έκανε πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο της νέας Υόρκης το δεύτερο ETF που δημιούργησε η Breakwave Advisors, αυτή τη φορά σε συνεργασία με το Marine Money.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σοφιός, το Breakwave Sea Decarbonization Tech ETF (NYSE: BSEA) επενδύει σε εταιρείες που αναπτύσσουν την τεχνολογία για να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα στη θάλασσα, ένας τομέας που θα απασχολήσει τη ναυτιλία πολύ έντονα τα επόμενα χρόνια και θα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες αφού όλες οι σχετικές τεχνολογίες είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας αντίστοιχου προϊόντος για τους άλλους τομείς της ναυτιλίας, όπως τα τάνκερ και τα containerships, απάντησε θετικά.
“Ναι, σχεδιάζονται κι άλλα επενδυτικά προϊόντα στο χώρο της ναυτιλίας για την επόμενη χρονιά. Υπάρχει αγορά για τέτοιου είδους εργαλεία που προφανώς δεν απευθύνονται στην πλατιά επενδυτική βάση αλλά είναι πιο “niche”, πιο εξειδικευμένα, και τελικά είναι αυτά που σου δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα”.
Διαβάστε ακόμα:
Breakwave Sea Decarbonization Tech: Το νέο ETF της ναυτιλίας θα επενδύει στη μείωση των θαλάσσιων εκπομπών άνθρακα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
- Καιρός: Πρόσκαιρη βελτίωση σήμερα – Ξανά βροχές από αύριο
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο