• Ναυτιλία

    Θάνος Σοφιός (Breakwave Advisors): Βελτίωση του κλίματος και ενδείξεις πρόωρης ανάκαμψης στα ναύλα των VLCC

    • NewsRoom
    Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος Novisea

    Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος Novisea


    Οι πλοιοκτήτες των μεγάλων tankers μεταφοράς αργού πετρελαίου VLCCs σημείωσαν πρόοδο στις αρχές Σεπτεμβρίου ωθούμενοι από την ανανεωμένη αισιοδοξία της αγοράς και τις ενδείξεις ανάκαμψης μετά από μία μακρά ύφεση, επισημαίνει σε ανάλυση του ο Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος της Novisea, partner της Breakwave Advisors.

    Το βασικό δρομολόγιο από τον Κόλπο της Μέσης Ανατολής προς την Κίνα για τα VLCCs, το οποίο είχε βιώσει μία απότομη πτώση των ναύλων στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της χρονιάς, βλέπει τώρα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης.

    Έπειτα από ένα υποτονικό ξεκίνημα της εβδομάδας, οι πλοιοκτήτες έβγαλαν ισχυρή αντίσταση μιας και τα ναύλα φάνηκε να έχουν πιάσει πάτο. Μέχρι και το δεύτερο μισό της εβδομάδας, τα ναύλα άρχισαν να ανεβαίνουν σταθερά λόγω αυξημένης δραστηριότητας και της αλλαγής του κλίματος μετά τις θετικές προβλέψεις αναλυτών της αγοράς.

    Μπορεί αυτή η ανάκαμψη να σηματοδοτεί ένα πιθανό σημείο καμπής όμως η ροή των φορτίων του αργού πετρελαίου θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της δυναμικής της αγοράς τις επόμενες ημέρες, ιδίως με την επικείμενη δημοσίευση των στοιχείων του Οκτωβρίων.

    Εάν οι πλοιοκτήτες μπορέσουν να διατηρήσουν αυτή την ανοδική πορεία στα ναύλα, μπορεί τελικά να ξεφύγουν από την καλοκαιρινή ραστώνη και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα ισχυρότερο τέταρτο τρίμηνο.

    Στην αγορά του Ατλαντικού υπάρχει επίσης βελτίωση, με τα ναύλα για το δρομολόγιο από τη Δυτική Αφρική προς την Κίνα να αυξάνονται και να υπάρχουν ενδείξεις μεγαλύτερης δραστηριότητας.

    Εάν το θετικό κλίμα που επικρατεί στον Αραβικό Κόλπο εξαπλωθεί, τότε και η αγορά του Ατλαντικού θα μπορούσε να σημειώσει την πολυπόθητη περαιτέρω άνοδο σηματοδοτώντας ενδεχομένως την έναρξη μίας ευρύτερης ανάκαμψης σε όλες τις αγορές των VLCCs παγκοσμίως.

    Ωστόσο, με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι προσδοκίες για αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από τις χώρες του OPEC ενδέχεται να είναι ακόμα πρώιμες καθώς η ασθενής ζήτηση ανέβαλε την προγραμματισμένη αύξηση παραγωγής του OPEC+ που θα λάμβανε χώρα από τον επόμενο μήνα.

    Οι Breakwave Advisors προσφέρουν υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων (Asset Management) στους τομείς του Shipping και των Commodities. Έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και είναι οι δημιουργοί του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) και του Breakwave Tanker Shipping ETF (NYSE: BWET).

    Διαβάστε επίσης:

    Συμμετοχή εφοπλιστών στο ναυτιλιακό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

    Συζητήσεις για συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα ακτοπλοϊκά πλοία – Προτεινόμενες αυξήσεις 6 + 6% για 2025 -2026

    Παναγιώτης Γιγής (πρόεδρος των πλοιάρχων): Αγανακτισμένοι και οργισμένοι οι καπετάνιοι από τις συνεχείς διώξεις



    ΣΧΟΛΙΑ