Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Θάνος Σοφιός (Breakwave Advisors): Σε θερινή ραστώνη η ναυλαγορά ξηρού φορτίου

Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος Novisea

Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος Novisea

Η εξαιρετικά ευμετάβλητη ναυλαγορά του ξηρού φορτίου έχει πέσει σε βαθιά καλοκαιρινή ραστώνη τους τελευταίους δύο μήνες, με τη μεταβλητότητα των futures προσφάτως να χτυπάει χαμηλά ρεκόρ, επισημαίνει ο Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος της Novisea, partner της Breakwave Advisors.

Είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο να βιώνουμε τέτοια σταθερότητα τιμών στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία ιστορικά έχει παρουσιάσει σημαντική μεταβλητότητα αντανακλώντας τις μοναδικές τόσο τοπικές όσο και προσωρινές ανισορροπίες στην προσφορά και ζήτηση πλοίων.

Και όμως, τους τελευταίους δύο μήνες, τόσο οι spot τιμές όσο και αυτές στα futures συμβόλαια των ναύλων παρέμειναν σε ένα στενό εύρος διακύμανσης με ελάχιστες ενδείξεις ότι θα ξεφύγουν σύντομα, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Αν και υποψιαζόμαστε ότι η επιτακτική ανάγκη των ναυλωτών να εξασφαλίσουν ναυλώσεις πλοίων λόγω υψηλού όγκου εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος έχει μειωθεί αρκετά, δεν υπήρξε αντίστοιχη πτώση στις τιμές των ναύλων, γεγονός που αντανακλά την πολύ δυνατή ψυχολογική στήριξη που βιώνει σήμερα η συνολική ναυτιλιακή αγορά λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών αναταραχών που διαταράσσουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Από την άλλη, με τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος (iron ore) να υποχωρούν για ακόμα μια φορά προς την τιμή των 100 δολαρίων ανά τόνο, αναμένουμε περεταίρω μείωση στη μεταφορά iron ore κατά τους επερχόμενους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Κατά πόσο μια τέτοια μείωση θα μεταφραστεί και σε χαμηλότερα ναύλα παραμένει να φανεί αλλά παραδοσιακά μια τόσο θεμελιώδης συσχέτιση είναι αρκετά προφανής.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως στο τέταρτο τρίμηνο ένα ράλι στα ναύλα των Capesize έχει μεγάλες πιθανότητες. Βέβαια, ο κίνδυνος διόρθωσης των spot τιμών πριν από αυτό παραμένει το βασικό μας σενάριο, προς το παρόν.

Οι Breakwave Advisors προσφέρουν υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων (Asset Management) στους τομείς του Shipping και των Commodities. Έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και είναι οι δημιουργοί του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) και του Breakwave Tanker Shipping ETF (NYSE: BWET).

Διαβάστε επίσης:

Βασίλης Κορκίδης: Επιβράδυνση της αύξησης στον τζίρο του λιανικού εμπορίου

South Korean Eastern Cruise: Η νέα εταιρεία κρουαζιέρας

Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε έσοδα 4,76 εκατ. δολάρια