Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Θάνος Σοφιός (Breakwave Advisors): Οι τιμές spot του ξηρού φορτίου πλησιάζουν τους εποχικούς μέσους όρους

Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος της Novisea, partner της Breakwave Advisors

Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος της Novisea, partner της Breakwave Advisors

Καθώς το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, οι τιμές spot του ξηρού φορτίου πλησιάζουν τους εποχικούς μέσους όρους, επισημαίνει ο Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος της Novisea, partner της Breakwave Advisors.

Το ισχυρότερο πρώτο τρίμηνο των τελευταίων 14 ετών, για τα μεγάλα φορτηγά Capesize πλοία, βρίσκεται πια πίσω μας και τα ναύλα του ξηρού φορτίου έχουν πλέον πλησιάσει τις συνηθισμένες για αυτή την εποχή του έτους τιμές, με τον Baltic Dry Index (BDI) να βρίσκεται περίπου 15% πάνω από τον επταετή μέσο όρο του.

Ωστόσο, οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές, με την καμπύλη των freight futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην τιμή των ναύλων) να παραμένει σε “contango” (δηλαδή, οι τιμές των futures βρίσκονται υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές spot), ειδικότερα για τα πιο ευμετάβλητα Capesize πλοία, κάτι το οποίο παρατηρούμε να συμβαίνει εδώ και μήνες.

Βέβαια, οι προσδοκίες αυτές, έτσι όπως αποτυπώνονται στην καμπύλη των futures, έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις ακραίες τιμές του Μαρτίου, καθώς η πραγματικότητα σταδιακά επανέρχεται.

Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε τις τιμές στα freight futures του δεύτερου τριμήνου να τείνουν προς τα 20.000 δολάρια την ημέρα σε σχέση με τα περίπου 35.000 δολάρια που αρχικά προέβλεπαν.

«Πιστεύουμε πως το μοτίβο της αρχικά υψηλότερης τιμολόγησης των futures και των τελικά χαμηλότερων τελικών διακανονισμών (settlements) θα παραμείνει και στο τρίτο τρίμηνο, δεδομένης της πιο χαλαρής ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», υποστηρίζει ο κ. Σοφιός.

Οι υψηλές, σε επίπεδα ρεκόρ, τιμές που παρατηρούμε στις αγοραπωλησίες των πλοίων δημιουργούν μία ευρύτερη αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία της αγοράς και αυτός είναι, κατά την άποψή μας, ο κύριος λόγος και για τις υψηλές τιμές στα freight futures.

Σε αντίθεση με προηγούμενες φορές που παρατηρούσαμε άνοδο στις τιμές των futures, τώρα, η περιρρέουσα θετική ατμόσφαιρα είναι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την ανοδική αγορά και η αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων συμβάλει σημαντικά στη συνολική αισιοδοξία γύρω από το ξηρού φορτίου.

Παρόλα αυτά, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (freight futures) λήγουν και διακανονίζονται σε τιμές χαμηλότερες από αυτές στις οποίες είχαν αγοραστεί, και οι ζημιές συσσωρεύονται, είναι η πραγματικότητα των χρηματικών ροών η οποία τελικά θα επιβάλει την αλλαγή και θα επαναφέρει τις τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων πιο κοντά στις, προσαρμοσμένες στον κίνδυνο, ιστορικά αναμενόμενες αποδόσεις.

Καθώς το καλοκαίρι εξελίσσεται, αναμένουμε να υπάρξουν ευκαιρίες για νέες τοποθετήσεις στην αγορά μόλις η τιμολόγηση των ναύλων ευθυγραμμιστεί με την πραγματικότητα της υποκείμενης ζήτησης για μεταφορές.

Οι Breakwave Advisors προσφέρουν υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων (Asset Management) στους τομείς του Shipping και των Commodities. Έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και είναι οι δημιουργοί του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) και του Breakwave Tanker Shipping ETF (NYSE: BWET).

Διαβάστε επίσης: 

«Γαλάζια Νύχτα» στον Πειραιά την Παρασκευή με ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 23:00 στις «Ημέρες Θάλασσας 2024»

Τσικαλάκης (ΠΝΟ): Απεργία στο Ωκεανογραφικό “Αιγαίο”

Danaos (Γιάννης Κούστας): Ναυπηγεί 14 νεότευκτα κοντέινερ και εξασφάλισε έσοδα 2,5 δισ. δολάρια