• Ναυτιλία

    Θάνος Σοφιός (Breakwave Advisors): Η αγορά των VLCCs ενισχύεται – Προσδοκίες για χειμερινή ανάκαμψη

    • NewsRoom
    Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος Novisea

    Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος Novisea


    Η άνοδος της αγοράς των μεγάλων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου (VLCC) είχε αποκτήσει ήδη μία δυναμική από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με αξιοσημείωτη βελτίωση προς το τέλος της τρίτης εβδομάδας, λόγω της αύξησης των παραγγελιών, επισημαίνει ο Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος της Novisea, partner της Breakwave Advisors.

    Η βελτίωση στους ναύλους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους πλοιοκτήτες που επιτέλους κατάφεραν να ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Βοήθησε βέβαια το γεγονός ότι ένας περιορισμένος αριθμός αυτών των πλοιοκτητών ήλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης χωρητικότητας για φορτία στις αρχές του μήνα.

    Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Κίνα και την Ινδία, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στους τερματικούς σταθμούς λόγω των μουσώνων, περιόρισαν περαιτέρω την προσφορά πλοίων.

    Από την άλλη πλευρά, η αδύναμη αγορά πετρελαίου αυξάνει τις ανησυχίες των ναυλωτών, γεγονός που θα μπορούσε να μετριάσει την τρέχουσα ανοδική πορεία.

    Ωστόσο, η εμπιστοσύνη της αγοράς παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα με την αυξανόμενη ζήτηση πλοίων στον Ατλαντικό, και αναμένεται να διατηρήσει τις ανοδικές πιέσεις στους ναύλους μέχρι το υπόλοιπο του Σεπτεμβρίου.

    Παρόμοιο μοτίβο παρατηρούμε και στην αγορά της Δυτικής Αφρικής. Ο περιορισμός της διαθεσιμότητας των πλοίων οδηγεί σε αύξηση τα ναύλα, καθώς ορισμένοι πλοιοκτήτες μεταφέρουν τα πλοία τους στην ισχυρότερη αγορά του Αραβικού Κόλπου, μειώνοντας την χωρητικότητα στη Δυτική Αφρική.

    Ενόψει της χειμερινής περιόδου, το κλίμα παραμένει αισιόδοξο για επιπλέον αύξηση στις τιμές των ναύλων στα VLCCs, με την αγορά του Αραβικού Κόλπου να θέτει πιθανότατα τις βάσεις για ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο και τους πλοιοκτήτες να είναι σε θέση να πιέσουν για περαιτέρω βελτίωση, τονίζει ο κ. Σοφιός.

    Η περίοδος διαπραγματεύσεων του Οκτωβρίου θα είναι ένας πρώιμος δείκτης του πόσο δυνατή θα είναι η αγορά το χειμώνα. Δεν περιμένουμε σύντομα κάτι εντυπωσιακό αλλά οι τρέχουσες συνθήκες υποδηλώνουν δυνητικά μια υγιή αγορά, με την αναγκαία για τους traders μεταβλητότητα.

    Οι Breakwave Advisors προσφέρουν υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων (Asset Management) στους τομείς του Shipping και των Commodities. Έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και είναι οι δημιουργοί του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) και του Breakwave Tanker Shipping ETF (NYSE: BWET).

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιοι εφοπλιστές «σαρώνουν» στο Χρηματιστήριο: Τα κέρδη για Φράγκου, Μαρινάκη, Βαφειά, Προκοπίου, Αλαφούζο, Τσάκο

    Η Attica Group ολοκλήρωσε την αγορά του πλοίου Thunder

    Icon Energy (Ισμήνη Παναγιωτίδη): Διαθέτει ρευστότητα για αγορά πλοίων



    ΣΧΟΛΙΑ