Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Τα πιο αποδοτικά λιμάνια διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων για το 2023 – Σε ποιες θέσεις βρίσκονται τα ελληνικά

Λιμάνι Πειραιά - ΟΛΠ

Τα λιμάνια της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν τα πιο αποδοτικά λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων του κόσμου για το 2023 σύμφωνα με τον Container Port Performance Index (CPPI), καταλαμβάνοντας τις 13 από τις 20 πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Η τέταρτη έκδοση του CPPI, που κατάρτισε η Παγκόσμια Τράπεζα και η S&P Global Market Intelligence, βασίζεται στο μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων που έχει συγκεντρωθεί ποτέ: περισσότερες από 182.000 προσεγγίσεις πλοίων, 238,2 εκατομμύρια μετακινήσεις και περίπου 381 εκατομμύρια TEUs για το έτος 2023. Περισσότερο από το 80% των εμπορευμάτων μεταφέρεται δια θαλάσσης, επομένως η ανθεκτικότητα, η αποτελεσματικότητα και η συνολική απόδοση των λιμένων είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες αγορές και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι τοπικές αναταράξεις επηρέασαν τις επιδόσεις των λιμένων παντού, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.

«Ενώ οι προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία και τα επακόλουθά της υποχώρησαν περαιτέρω το 2023, ο τομέας των εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτιλία εξακολουθεί να είναι ένας απρόβλεπτος και ασταθής», δήλωσε ο Martin Humphreys, επικεφαλής οικονομολόγος μεταφορών στην Παγκόσμια Τράπεζα. «Τα μεγάλα λιμάνια πρέπει να επενδύσουν στην ανθεκτικότητα, τη νέα τεχνολογία και τις πράσινες υποδομές για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών και τη βιωσιμότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Το λιμάνι Yangshan της Κίνας βρέθηκε στην πρώτη θέση για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενώ το λιμάνι Salalah του Ομάν διατήρησε τη δεύτερη θέση. Το λιμάνι της Καρταχένα στην Κολομβία ανέβηκε στην 3η θέση. Το Tanger-Mediterranean του Μαρόκου διατηρήθηκε σταθερά στην 4η θέση και το λιμάνι Tanjung Pelepas στη Μαλαισία συμπλήρωσε την πρώτη 5άδα.

Ο δείκτης CPPI κατατάσσει 405 παγκόσμια λιμάνια διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, με βάση την αποδοτικότητα, εστιάζοντας στη διάρκεια παραμονής των containerships στο λιμάνι.

Πρωταρχικός στόχος του είναι να εντοπίσει τους τομείς που χρειάζονται βελτίωση προς όφελος των συμμετεχόντων στο παγκόσμιο σύστημα εμπορίας και τις αλυσίδες εφοδιασμού, από τα λιμάνια έως τις ναυτιλιακές εταιρείες, τις κυβερνήσεις των κρατών και τους καταναλωτές.

@mononews.gr #IWC #iwcschaffhausen #watches #luxurywatches #design #fy #fyp ♬ Deep background music(1066103) – Art Music Style

Η θέση των ελληνικών λιμανιών

Το λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε στην 104η θέση της γενικής κατάταξης το 2023. Ακολουθεί το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, που βρίσκεται στη θέση 223 και το λιμάνι του Βόλου δύο θέσεις πιο κάτω, στην 225η.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην 327η θέση.

Διαβάστε επίσης:

Euroseas (Αριστείδης Πίττας): Εξασφάλισε 11 εκατομμύρια δολάρια για νεότευκτο πλοίο της

Υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Viking Norsafe Life-Saving Equipment Hellas για την προμήθεια 11 σκαφών

Μάριος Ηλιόπουλος: Ο ραλίστας, που διαθέτει ποντοπόρα πλοία, κρουαζιερόπλοια και την Sea Jets, τώρα αναλαμβάνει και την ΑΕΚ