Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Χαράλαμπος Σημαντώνης, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), Έλπη Πετράκη, Β’ Αντιπρόεδρος, Ευστράτιος Τσαλαμανιός, Ταμίας, Δανάη Τσόπελα, Διευθύντρια και Αλέξανδρος Λαγουρός, Σύμβουλος Ναυτιλιακών Θεμάτων, πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Υπουργού για την ανάληψη της προεδρίας του European Shortsea Network (ESN) από το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (SPC Greece), που λειτουργεί υπό την ΕΕΝΜΑ, από τις αρχές του έτους.

1

Ο Χ. Σημαντώνης ενημέρωσε διεξοδικώς τον υπουργό για το εύρος αρμοδιοτήτων του SPC Greece, μεταξύ των οποίων η παρακολούθηση και εφαρμογή των κοινοτικών αποφάσεων σχετικώς με τη shortsea ναυτιλία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για τις δραστηριότητες του ESN μέσω του οποίου διακινείται το 60% του ενδοκοινοτικού εμπορίου (ήτοι 1,79 εκατομμύρια τόνοι).

Επιπροσθέτως, συζητήθηκε το αναθεωρημένο ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο που διέπει το ESN, καθώς λειτουργεί ως ευρωπαϊκός φορέας συνεργασίας, προώθησης και ανάπτυξης της shortsea ναυτιλίας αποτελώντας έναν από τους κύριους πυλώνες της Ένωσης για τη συστηματική μετατόπιση μεταφορικών ροών από τους οδικούς άξονες στις θαλάσσιες αρτηρίες και στόχο την αποσυμφόρηση των ευρωπαϊκών οδών, τη μείωση των ατυχημάτων και την παροχή περιβαλλοντικά φιλικότερων υπηρεσιών.

Με το τέλος της συνάντησης, ο κύριος Σημαντώνης δήλωσε: «είμαστε ικανοποιημένοι από το κλίμα της συνάντησης και το περιεχόμενο της συζήτησης καθώς ο κύριος Υπουργός είναι γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων και των κανονιστικών πλαισίων, όπως και του σημαίνοντα ρόλου της shortsea ναυτιλίας στις ευρωπαϊκές θαλάσσιες μεταφορές.

Ευελπιστούμε στη συνέχιση αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας καθώς θεωρούμε ότι με την ανάληψη της προεδρίας του ESN θα έχουμε τη δυνατότητα περισσοτέρων επαφών με θεσμικούς φορείς της Ευρώπης συμβάλλοντας ενεργά στη βελτιστοποίηση των όρων διεξαγωγής του ενδοκοινοτικού εμπορίου».

 

Διαβάστε επίσης 

Γιώργος Προκοπίου: Αγόρασε τέσσερα πλοία με 140 εκατ. δολάρια

Μελέτη της McKinsey & Company και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: Οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν επενδύσει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια για νεότευκτα πλοία

Capital Clean Energy Carriers (Βαγγέλης Μαρινάκης): Αύξηση εσόδων κατά 64% για το δ’ τρίμηνο του 2024