ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ένα πολύ κλειστό «club”, αυτό των κορυφαίων σε ποιότητα νηογνωμόνων, εισήλθε πριν από μερικές μέρες, ένας ελληνικών συμφερόντων νηογνώμονας.
O Phoenix Register of Shipping ο οποίος αν και δεν είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων (IACS), αφού υστερεί σε ποσοτικά κριτήρια, κατάφερε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, να πετύχει «αρνητικό πρόσημο» στις επιθεωρήσεις των πλοίων που είναι στη κλάση του, και έτσι να μπει στους νηογνώμονες με πολύ υψηλή απόδοση σύμφωνα με το report που συντάσσει κάθε χρόνο ο Paris MoU (Μνημόνιο των Παρισίων).
Πρόκειται για μια διοικητική συμφωνία μεταξύ είκοσι επτά κρατών, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιουλίου 1982, έχει αρμοδιότητά του τις επιθεωρήσεις πλοίων και καλύπτει τα ύδατα των ευρωπαϊκών παράκτιων κρατών και τη βορειοατλαντική λεκάνη από τη Βόρεια Αμερική προς την Ευρώπη.
Όπως επισημαίνει στο mononews ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Phoenix, Άρης Αρβανιτάκης: «Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η ετήσια αξιολόγηση του Μνημονίου των Παρισίων (Paris MoU) αναφορικά με την αξιολόγηση και την απόδοση που παρουσίασαν νηολόγια και νηογνώμονες – αναγνωρισμένοι οργανισμοί για την 3ετία 2018-2020. Ο μηχανισμός αξιολόγησης καλύπτει όλη την Ευρώπη αλλά και περιοχές σημαντικής ναυτιλιακής δραστηριότητας ενώ συνολικά συμμετέχουν σε αυτό 27 κράτη. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τις δυσκολίες μετακινήσεων διεθνώς και την επιβράδυνση δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας ο μηχανισμός του Paris MoU μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο της αξιολόγησής του με ικανοποιητικά αποτελέσματα και να δώσει, όπως πάντα, αξιόπιστες στατιστικές αναλύσεις και να επιβεβαιώσει τον ρόλο του στην συνεχή προσπάθεια διατήρησης και βελτίωσης σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας και προστασίας του περιβάλλοντος».
Στη Λευκή Λίστα η Ελλάδα
Όπως ήταν αναμενόμενο η Ελλάδα, ο υπό ελληνική σημαία στόλος, ξεχωρίζει για την υψηλή της θέση στην White List και καταλαμβάνει πλέον την 7η θέση σε σύνολο 39 σημαιών καταδεικνύοντας το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ποιοτικών χαρακτηριστικών του Ελληνικού στόλου που περήφανα ταξιδεύουν με τα χρώματα της γαλανόλευκης.
Εντυπωσιακό και ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί επίσης η διατήρηση υψηλής επίδοσης του Phoenix Register of Shipping, ενός νηογνώμονα Ελληνικών συμφερόντων με έδρα τον Πειραιά που ιδρύθηκε μόλις το 2000. Ο νηογνώμονας περιλαμβάνεται στην ενότητα υψηλής απόδοσης (High Performance Level) μαζί με τους παραδοσιακούς «γίγαντες» του χώρου, μέλη του IACS και αποτελεί μια ιδιαίτερη παρουσία στο χώρο καθώς έχει καταγράψει μια συνεχόμενη ανοδική πορεία την τελευταία 10ετία ενώ είναι ο πρώτος Ελληνικός νηογνώμονας που πετυχαίνει τέτοια διάκριση.
Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο γεγονός ότι παρά την 1η θέση της ελληνόκτητης ναυτιλίας, επί σειρά ετών, σε παγκόσμια κλίμακα η Ελλάδα εξακολουθεί να μην διαθέτει νηογνώμονα που να είναι μέλος του IACS.
«Είναι λοιπόν προφανές ότι η εξαιρετική ομολογουμένως επίδοση και παρουσία του «δικού μας» Phoenix Register of Shipping γεννάει σκέψεις για το αν θα μπορούσε ο συγκεκριμένος οργανισμός να αποτελέσει «εθνικό» νηογνώμονα με βάση το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που οι νηογνώμονές του είναι μέλη του IACS» σημειώνει ο κ. Αρβανιτάκης στο mononews και αναλύοντας τα δεδομένα για τις προοπτικές που υπάρχουν σημειώνει: «η φετινή επίδοση ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα σε συνέχεια της εσωτερικής του αναδιοργάνωσης αξιοποιώντας σταδιακά την νέα του ψηφιακή πλατφόρμα Archimedes Info. Όπως τόνισε «ο οργανισμός διαθέτει πλέον και εξελίσσει σε λειτουργικό & οργανωτικό επίπεδο την ψηφιακή του πλατφόρμα – ένα πολυεργαλείο – δομημένο πάνω στις απαιτήσεις του Κώδικα περί αναγνωρισμένων οργανισμών (RO Code) και των εσωτερικών διαδικασιών ποιότητας. Υπό αυτήν την έννοια δυνητικά θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε τον ρόλο του «εθνικού» νηογνώμονα, ωστόσο υπάρχουν διάφορα τεχνο-οικονομικά ζητήματα που καθιστούν την ιδέα μη-ρεαλιστική με τα υπάρχοντα δεδομένα».
Χαρακτηριστικά σχολίασε ότι δύο νηογνώμονες – μέλη του IACS – που είναι και οι μικρότεροι σε μέγεθος συγκριτικά με τα άλλα μέλη του IACS επιχορηγούνται οικονομικά σε κρατικό επίπεδο και λειτουργούν ως ευρύτερος δημόσιος τομέας. Και συνέχισε «τα υφιστάμενα οικονομικά μεγέθη της αγοράς και η υπάρχουσα δυναμική της δεν υποστηρίζουν καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή για έναν οργανισμό όπως ο δικός μας που είναι ιδιωτικός φορέας και δεν χρηματοδοτείται από πουθενά. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εσωτερική μας ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξη κυρίως στις διεθνείς αγορές που ήταν άλλωστε και ο «φυσικός» μας χώρος καθώς έτσι ξεκινήσαμε. Έχουμε αυξήσει τα survey stations στο εξωτερικό, έχουμε εξαίρετες τεχνολογικές υποδομές και δεν ήμασταν εκτός λειτουργίας ούτε για μια ώρα εν μέσω πανδημίας και γενικευμένου lockdown, παραμένουμε αισιόδοξοι και δημιουργικοί» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Phoenix Register of Shipping: «Μία ανάσα» από την κορυφαία κατηγορία στον κόσμο ο ελληνικών συμφερόντων νηογνώμονας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ