Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Στην άκρη του γκρεμού τα ταμεία . Έρχεται το Εurogroup 9 Μαΐου

Η χώρα μετά από κυβερνητικές παλινωδίες μηνών και μέτρων ύψους 9 δισ ευρώ ίσως ανασάνει σε 11 ημέρες. Η συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης “κλείδωσε” για τη Δευτέρα, 9 Μαΐου, στις 3 μ.μ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το βραδυ της Μ. Πεμπτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώθηκε για την ημερομηνία από τον Jeroen Dijsselbloem. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Τσίπρας: Σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις

Την πρόοδο στη διαπραγμάτευση είχε ουσιαστικά προαναγγείλει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας σε συνεργάτες του, ανέφερε πως: Σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε παράλληλα ότι “Η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση”.

Μέσα από διαδοχικές πολιτικές ζυμώσεις επιχειρείται να μειωθεί το χάσμα που παραμένει, όχι μόνο ανάμεσα στις θέσεις της Ελλάδας και των τεσσάρων Θεσμών, αλλά και στις… μεταξύ τους απόψεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα επιχειρηθεί να μειωθούν οι αποστάσεις και με τεχνικές διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως αφού και οι επικεφαλής αναχώρησαν σήμερα από την Αθήνα. Η αναχώρηση των Θεσμών συνοδεύθηκε από μία λιτή λεκτική στήριξη μέσω κοινής δήλωσης για την πορεία των συνομιλιών στην Αθήνα.

Έγινε λόγος για “σημαντική πρόοδο αναφορικά με τη δέσμη μέτρων που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τις συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης”. Και ότι “όλα τα όργανα θα συνεχίσουν να εργάζονται από τα κεντρικά γραφεία με τις αρχές και τα κράτη μέλη σχετικά με τα τελικά στοιχεία του συνολικού πακέτου μέτρων”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των επόμενων κινήσεων τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση – “αστραπή” του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γ. Χουλιαράκη, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών που παρέμειναν χθες την Αθήνα. Η συνάντηση φέρεται να έγινε μετά από αίτημα που έθεσε η ελληνική πλευρά και ενώ τα κλιμάκια έχουν από χθες αναχωρήσει.

Στο “τραπέζι” των χθεσινών επαφών φέρεται να τέθηκαν εναλλακτικά -συμβιβαστικά σενάρια για τα συμπληρωματικά/προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που ζητά να θεσμοθετηθούν, εκ των προτέρων, ο άξονας ΔΝΤ – Σόιμπλε με την ελληνική πλευρά να προτείνει – στο βασικό της σενάριο – να ενεργοποιηθούν από τον Μάιο του 2017 με “επόπτη” την Eurostat.

Χείρα βοηθείας από Moscovici

Νωρίτερα τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Pierre Moscovici.

“Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο”, δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, υπογραμμίζοντας πως οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κινούνται προς “αυτήν την κατεύθυνση”. Υπάρχει ακόμα “δουλειά” που πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, ανέφερε ο Moscovici εκτιμώντας, ωστόσο, πως η εργασία που απομένει “μπορεί και πρέπει να τελειώσει γρήγορα”.

Δικλείδα ασφαλείας

Πάντως νωρίτερα το ΑΠΕ σε δημοσίευμά του έκανε λόγο και για μια “δικλείδα ασφαλείας”. Ανέφερε ότι “το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.”

Στο ίδιο δημοσίευμα, το ΑΠΕ κάνει λόγω για μαραθώνιο επικοινωνιών τόσο του κ. Tusk όσο και του κ. Dijsselbloem, προαναγγέλοντας μάλιστα και τη σύγκληση του Eurogroup. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Dijsselbloem να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει “λευκός καπνός” πριν το Eurogroup.”

Διαβάστε ακόμα:

http://www.mononews.gr/steve-johnson-apo-pou-erchontai-i-kales-idees-video/41817

Διαβάστε ακόμα:

http://www.mononews.gr/ependisan-se-omologa-ipsilou-riskou-ke-apozimiothikan-me-dikastiki-apofasi/41835