ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Propeller Club: Τιμήθηκαν, Γιώργος Τσούνης και Μαρίνα Χατζημανώλη – Τα συγκινητικά λόγια του Κωστή Φραγκούλη
“Θα ήθελα να πω δυο λόγια για δυο σημαντικές λέξεις που νομίζω έχουν καθορίσει τη βραδιά, τη ναυτοσύνη και το φιλότιμο. Είναι δύο λέξεις που δυσκολεύεσαι να τις μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες, γιατί είναι γεμάτες περιεχόμενο και μάλιστα, είναι αυτές που μας καθορίζουν, είναι αυτές που καθορίζουν την ελληνική ναυτιλία σε όλα τα επίπεδα”, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, στην εκδήλωση του Propelller Club, στη χθεσινή βραδιά για τα βραβεία AMVER.
Ο υπουργός, δήλωσε συγκινημένος που βρίσκεται ανάμεσα στην κατάμεση αίθουσα με ανθρώπους της ναυτιλίας και είπε: “Είναι ειλικρινά ιδιαίτερη τιμή και χαρά που είμαι σήμερα εδώ, στην πρώτη μου παρουσία στα Βραβεία AMVER και θεωρώ ότι είναι, όχι απλώς τιμητικό, αλλά βλέποντας και αυτό το υπέροχο δείπνο, είναι και συγκινητικό.
Συμμετέχοντας και εγώ σε αυτήν την όμορφη βραδιά που διοργανώνεται, όπως πάντα, από το Propeller Club Πειραιά, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια γιορτή η οποία έμαθα κλείνει σήμερα 31 χρόνια ζωής!
Και θέλω να μοιραστώ σήμερα μαζί σας κάποιες σκέψεις που αφορούν την ελληνική ναυτιλία, αφού μου δώσατε αυτήν την ευκαιρία απόψε.
Η βραδιά των Βραβείων AMVER έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός αναγνώρισης μελών της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στον τομέα της Αυτοματοποιημένης Αμοιβαίας Βοήθειας Διάσωσης Πλοίων.
Η αφοσίωση της ελληνικής ναυτιλίας σε ότι αφορά ην ασφάλεια, πιστεύω πως με την αποψινή τελετή επιβεβαιώνει το κύρος της. Κατά τη διάρκεια αυτής, όπως ειπώθηκε ήδη, θα τιμήσουμε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες για την αταλάντευτη και σθεναρή συμμετοχή τους στην εξαίρετη πρωτοβουλία AMVER”.
“Όλοι αναγνωρίζουν, πρόσθεσε ο υπουργός, την ηγετική θέση τόσο της Αμερικανικής όσο και της Ελληνικής ναυτιλίας παγκοσμίως. Ελλάδα και ΗΠΑ διατηρούμε παραδοσιακά άριστες σχέσεις, όπως σε πολλούς τομείς, αλλά και στον τομέα της ναυτιλίας” και πρόσθεσε: “ Η κοινή μας δυτική κληρονομιά, οι κοινές μας αξίες και η εμπιστοσύνη στην ελευθερία και στη δημοκρατία είναι ισχυρό θεμέλιο συνεργασίας. Και είναι η βάση για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο. Και αυτό γίνεται ειδικά στον ναυτιλιακό τομέα, ο οποίος, όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι σε αυτήν την αίθουσα, γιατί είστε μέλη αυτής της μεγάλης ναυτιλιακής οικογένειας, η ναυτιλία αποτελεί ένα πρωταγωνιστικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρομεσαία πληθυσμιακά χώρα, ωστόσο, στην εμπορική ναυτιλία, είναι ηγέτιδα δύναμη σε διεθνές επίπεδο. Με μια ναυτική παράδοση χιλιετιών.
Σήμερα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες που πολλοί είναι απόψε εδώ κατέχουν το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 59% της χωρητικότητας της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Η Ελλάδα με τέτοια ανταγωνιστικά fegans είναι στρατηγικός εταίρος των Η.Π.Α. Και νομίζω αυτή η δύναμη μας οδηγεί σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο, μια συνεργασία, αφού και το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του ελληνόκτητου στόλου εξυπηρετεί το εμπόριο των Η.Π.Α.
Όπως γνωρίζετε, η ελληνική σημαία απολαμβάνει παγκόσμιας αναγνώρισης ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Συμπεριλαμβανομένης της πολύ απαιτητικής, σε εμπορικούς όρους και αυστηρών τεχνικών προδιαγραφών, αμερικανικής αγοράς.
Απόδειξη των ποιοτικών υπηρεσιών που παρέχει η ελληνική ναυτιλία είναι και οι μηδαμινές, οι ελάχιστες κρατήσεις (detentions) ελληνικών πλοίων σε λιμάνια των ΗΠΑ στο πλαίσιο των Επιθεωρήσεων. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανανεώθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας, για το χρονικό διάστημα 2023-2024, στην πρωτοβουλία της Αμερικανικής Ακτοφυλακής «QUALSHIP 21», η οποία αναγνωρίζει και επιβραβεύει πλοία υψηλής ποιότητας για τη δέσμευσή τους στην ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Όλα αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή ναυτιλιακή αρένα. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η συνεργασία μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών έχει εμβαθυνθεί. Ειδικά με την υπογραφή, τον Δεκέμβριο του 2021, του Μνημονίου Συνεργασίας. Αυτό το μνημόνιο μας δίνει την δυνατότητα, να τη διευρύνουμε από φέτος με υποτροφίες και πολλές άλλες ασκήσεις επιχειρησιακές.
Οι χώρες μας έχουν επίσης διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στους διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς, ιδιαίτερα στον ΙΜΟ. Το γεγονός αυτό απεδείχθη περαιτέρω στις πρόσφατες εκλογές του ΙΜΟ, που πραγματοποιήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στο Λονδίνο, όπου τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ, επανεξελέγησαν στην Κατηγορία Α΄ του Συμβουλίου του Οργανισμού, με την Ελλάδα μάλιστα να είναι πρώτη.
Ελλάδα και ΗΠΑ θα συνεχίσουμε να παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πλαίσια του ΙΜΟ. Μαζί με τα άλλα Μέλη του ΙΜΟ δρομολογούμε πρωτοβουλίες, θα αναπτύξουμε δράσεις, με στόχο να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι οι περιβαλλοντικές, αλλά και θέματα που αφορούν στο γνωστό «πρασίνισμα» της ναυτιλίας.
Διαβεβαιώνω ως Υπουργός Ναυτιλίας ότι η στρατηγική ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ είναι σταθερή, παραγωγική και αμοιβαία επωφελής.
Κλείνοντας, συγχαίρω ειδικά τον Πρόεδρο του PROPELLER και όλους όσους θα πάρουν βραβεία απόψε στα λεγόμενα Αmver Αwards”.
Διαβάστε επίσης
Τσικαλάκης: Η ΠΝΟ είναι αντίθετη στις προωθούμενες αλλαγές στη ναυτική εκπαίδευση
Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από Λαύριο, Βόλο, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ