ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Χ. Στυλιανίδης επεσήμανε την ανάγκη υποστήριξης της συνεχιζόμενης διαδικασίας, στο πλαίσιο συνεργασίας με τον IMO και την Ε.Ε, για την ανάπτυξη ρεαλιστικών μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, που θα οδηγήσουν σε μια ναυτιλία ουδέτερη από άνθρακα. Παράλληλα, παρουσίασε τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας και των λιμενικών υποδομών.
Και πρόσθεσε: «Ο πιο ριζικός μετασχηματισμός που έγινε ποτέ στη ναυτιλία, η σταδιακή μετάβαση σε μια ναυτιλία – και οικονομία γενικότερα – που δεν θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, επιτάσσει να περάσουμε, σταδιακά, από την τρέχουσα αβεβαιότητα σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον που θα καθοδηγεί τις μελλοντικές επενδύσεις. Και θα διασφαλίζει ότι θα αποδώσουν, τα προσδοκώμενα για το περιβάλλον, οφέλη».
Κλείνοντας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι κύρια προτεραιότητα του Υπουργείου αποτελεί η δραστική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. «Στόχος μας είναι να εμπεδώσουν οι νέοι μας ότι ακολουθώντας το ναυτικό επάγγελμα, ακολουθούν ένα επάγγελμα κύρους και ταυτόχρονα κοινωνικής και οικονομικής ανταπόδοσης. Να δώσουμε στους Έλληνες ναυτικούς τα εφόδια και τις δεξιότητες για να συνεχίσουμε να κρατάμε την ελληνική ναυτιλία ψηλά. Γι’ αυτό ονομάσαμε τα έτη 2024-2025 «Έτη Ναυτικής Εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Χ. Στυλιανίδης απένειμε τιμητική διάκριση στον Καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και στον κ. Ανδρέα Μαρτίνο, για την σημαντική συνεισφορά τους στον κλάδο της ναυτιλίας και στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης.
Η ομιλία του Χρήστου Στυλιανίδη:
“Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα, να απευθύνω χαιρετισμό στο φετινό συνέδριο της Ναυτεμπορικής με θέμα «Οι κρίσιμες αποφάσεις». Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνεται να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου.
Το 2024 είναι μια σημαντική χρονιά για τη Ναυτεμπορική, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της, σηματοδοτώντας την εμφάνιση του οικονομικού τύπου στην Ελλάδα. Εύχομαι λοιπόν, με την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και τη νηφαλιότητα που χαρακτηρίζει τη Ναυτεμπορική, να συνεχίσετε με το ίδιο πάθος να προσφέρετε έγκυρη και υψηλού επιπέδου ενημέρωση. Την έχουμε ανάγκη!
Η παγκόσμια ναυτιλία διανύει μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις και ανατροπές. Το ασταθές οικονομικό διεθνές περιβάλλον και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστες τις θαλάσσιες μεταφορές. Ιδίως, οι επιθέσεις που δέχονται τα πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Σε μια θαλάσσια οδό ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Κάτι που επηρεάζει, όπως είναι αναμενόμενο, την τακτική ροή των εμπορευμάτων, θέτοντας σε διακινδύνευση τη ζωή αθώων ναυτικών.
Οι επιθέσεις αυτές παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο και συνιστούν απαράδεκτη εργαλειοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών για πολιτικούς σκοπούς, την οποία η Ελλάδα έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή. Υπό αυτές τις συνθήκες, η χώρα μας ανέλαβε ηγετικό ρόλο για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή, με στόχο τη διατήρηση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, συμμετέχοντας στην ευρωπαϊκή αποστολή «Ασπίδες». Αυτά επιβεβαιώνουν με τον πιο χειροπιαστό τρόπο, τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως πόλου σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και μας προσφέρει ικανοποίηση που βλέπουμε, ήδη, σημαντική μείωση στον αριθμό και την ένταση των χτυπημάτων.
Φίλες και Φίλοι,
Τα τελευταία χρόνια μιλάμε όλοι – και σωστά – για από-ανθρακοποίηση, καινοτόμες τεχνολογίες, νέα καύσιμα και υποδομές, καθώς και για την τιμολόγηση του άνθρακα. Η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την ανάγκη επίτευξης περιβαλλοντικής ουδετερότητας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων μέχρι το 2050. Είναι άλλωστε χρέος μας να κληροδοτήσουμε όχι απλά ένα βιώσιμο, αλλά ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές.
Για το σκοπό αυτό, επεξεργαζόμαστε μέτρα στον ΙΜΟ και την Ε.Ε., ώστε η ναυτιλία να συνεχίσει απρόσκοπτα να προσφέρει στην παγκόσμια και εθνική οικονομία. Μπαίνοντας ταυτόχρονα, με ρεαλιστικό τρόπο στον δρόμο της από-ανθρακοποίησης.
Η υιοθετηθείσα στρατηγική του ΙΜΟ 2023 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ορόσημο, για να διασφαλιστεί ότι οι διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές συμβάλλουν δίκαια στην επίτευξη του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού. Έτσι, υποστηρίζουμε ολόψυχα τη συνεχιζόμενη διαδικασία για την ανάπτυξη ρεαλιστικών μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, που θα οδηγήσουν σε μια ναυτιλία ουδέτερη από άνθρακα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του 9ου «Our Ocean Conference» που διοργάνωσε η χώρα μας τον Απρίλιο, ανακοίνωσα μια σειρά από δεσμεύσεις του Υπουργείου μας στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση και της ακτοπλοΐας και των λιμενικών υποδομών. Συγκεκριμένα, οι δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν:
– Στην ανάπτυξη στρατηγικής για την ανανέωση του στόλου των επιβατηγών πλοίων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους,
– Στην χρήση πλοίων χαμηλών εκπομπών, σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις δημόσιας υπηρεσίας, όπως στα δρομολόγια που επιδοτούνται από το κράτος, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή “πράσινων” πλοίων, τα οποία δεν θα βασίζονται πρωτίστως σε ορυκτά καύσιμα.
– Στο “πρασίνισμα” και τον ενεργειακό μετασχηματισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων, με έμφαση στην ηλεκτροδότηση ελλιμενιζόμενων πλοίων – το λεγόμενο “cold-ironing” – έως το έτος 2030. Μέχρι τότε, τουλάχιστον δώδεκα (12) λιμάνια στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα θα διαθέτουν υποδομές “cold-ironing”.
– Επίσης, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοινώσαμε προ ολίγων ημερών τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως μέλος, στην πρωτοβουλία Clean Energy MarineHubs, υπό την αιγίδα του Clean Energy Ministerial (CEM).
Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται αποκλειστικά στα ναυτιλιακά καύσιμα, στοχεύοντας να αποτελέσει μια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα προωθήσει τη διαθεσιμότητα, χρήση και μεταφορά καθαρών καυσίμων, στην αναγκαία κλίμακα – δηλαδή σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο πιο ριζικός μετασχηματισμός που έγινε ποτέ στη ναυτιλία, η σταδιακή μετάβαση σε μια ναυτιλία – και οικονομία γενικότερα – που δεν θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, επιτάσσει να περάσουμε, σταδιακά, από την τρέχουσα αβεβαιότητα σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον που θα καθοδηγεί τις μελλοντικές επενδύσεις. Και θα διασφαλίζει ότι θα αποδώσουν, τα προσδοκώμενα για το περιβάλλον, οφέλη. Και ταυτόχρονα, ένα μίγμα στοχευμένης και ευέλικτης, ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σε έναν εξαιρετικά σημαντικό πυλώνα πολιτικής μας.
Πρόκειται για τον τομέα της Ναυτικής Εκπαίδευσης. Η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς εξειδικευμένους επαγγελματίες, σε όποιο επίπεδο κι αν φτάσει η εισαγωγή αυτόνομων συστημάτων στα πλοία. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντική η διαφύλαξη και διατήρηση της ναυτικής εμπειρογνωμοσύνης.
Εξάλλου, ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχει η χώρα μας στον τομέα της ναυτιλίας, βασίζεται στον άνθρωπο και στη ναυτιλιακή μας τεχνογνωσία. Σήμερα, η ναυτιλία απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους στο πλοίο και στην ξηρά και δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τους νέους.
Αποτελεί, λοιπόν, κύρια προτεραιότητα του Υπουργείου μας, η δραστική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να διατηρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στον ναυτιλιακό κλάδο και να ενισχύσουμε το ναυτικό επάγγελμα και το ναυτικό ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένων των ελλείψεων που αναμένονται τα επόμενα χρόνια.
Στόχος μας είναι να εμπεδώσουν οι νέοι μας ότι ακολουθώντας το ναυτικό επάγγελμα, ακολουθούν ένα επάγγελμα κύρους και ταυτόχρονα κοινωνικής και οικονομικής ανταπόδοσης. Να δώσουμε στους Έλληνες ναυτικούς τα εφόδια και τις δεξιότητες για να συνεχίσουμε να κρατάμε την ελληνική ναυτιλία ψηλά. Γι’ αυτό ονομάσαμε τα έτη 2024-2025 «Έτη Ναυτικής Εκπαίδευσης».
Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο 8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από το διάλογο και τις συζητήσεις που θα εξαχθούν χρήσιμα και πρακτικά συμπεράσματα τα οποία να συμβάλουν στη λήψη των αναγκαίων και κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της ναυτιλίας”.
Διαβάστε επίσης:
Σλοβακία: Πυροβολισμοί μετά από συνεδρίαση της σλοβακικής κυβέρνησης – Τραυματίστηκε ο πρωθυπουργός Φίτσο
Κατάληψη Νομικής Αθηνών: Με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος οι 28 που συνελήφθησαν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν