• Ναυτιλία

    Στέφανος Γκίκας: Σημαντικά έργα λιμενικών υποδομών δρομολογούνται στην Π.Ε. Χανίων

    Στέφανος Γκίκας, υφυπουργός Ναυτιλίας

    Στέφανος Γκίκας, υφυπουργός Ναυτιλίας


    Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσκεψή του στα Χανιά, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε νησιωτικούς και ναυτιλιακούς προορισμούς προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέματα αρμοδιότητας του, δήλωσε τα εξής:

    «Ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο, η επίσκεψή μου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όπου συζητήσαμε για τον προγραμματισμό των μεγάλων έργων που έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενώ καταγράψαμε τις προτάσεις, που κατατέθηκαν από τους Αιρετούς και τους Φορείς των Χανίων.

    Τα δεδομένα που επικαιροποιήθηκαν, θα τεθούν υπόψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη.

    Τα λιμενικά έργα στην Π.Ε. Χανίων είναι στις προτεραιότητες της νησιωτικής μας πολιτικής, ενώ όσον αφορά στο φλέγον θέμα της λειψυδρίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει διαθέσει συνολικά στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων 2.2 εκ. € για έργα που αφορούν σε βελτιώσεις και παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις και στα δίκτυα υδροδότησης/διανομής ύδατος και σε γεωτρήσεις.

    Σημαντικά λιμενικά έργα έχουν επίσης προβλεφθεί και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους, με σκοπό την βελτίωση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της ΠΕ Χανίων.

    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του “ΕΣΠΑ 2021-2027 – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 2021-2027” αλλά και του “ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ” έχουν εξασφαλιστεί πόροι για:

    Αγκυροβόλιο νήσου Γαύδου – Βελτίωση λιμενικών υποδομών: 1.000.000 €

    Λιμενική εγκατάσταση από-επιβιβάσεως επιβατών στο δυτικό άκρο της Αγίας Ρουμέλης Σφακίων: 6.000.000 €

    Βελτίωση – επέκταση λιμένα Μαύρης Λιμνώνας Σφακίων: 11.000.000 €

    Επέκταση – βελτίωση υποδομών λιμένα Παλαιοχώρας: 12.000.000,00 €

    Επιβατικός σταθμός λιμένα Σούδας / Χανίων: 12.916.000 €

    Κατασκευή ράμπας εξυπηρέτησης Ε/Γ –Ο/Γ πλοίων στη Αγία Ρουμέλη Δήμου Σφακίων: 637.200 €

    Από πλευράς μου τόνισα, ότι τα έργα τα οποία έχουν εξαγγελθεί θα προχωρήσουν και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργασθούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

    Σε ότι αφορά στις Υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. στον Νομό, ανέφερα ότι ενεκρίθη η μεταβολή της κατηγορίας των Λιμενικών Αρχών Παλαιοχώρας Σελίνου και Χώρας Σφακίων από 4η σε 3η κατηγορία που συνεπάγεται αύξηση των μορίων και δυνατότητα τοποθέτησης αποφοίτων των Παραγωγικών Σχολών στις Υπηρεσίες αυτές».

    Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε συναντήσεις με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνό, με τους Βουλευτές Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή και με τους Δημάρχους, Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, Κισσάμου Γεώργιο Μυλωνάκη και Πλατανιά Ιωάννη Μαλανδράκη.

    Ο κ. Γκίκας επισκέφτηκε επίσης τους Λιμένες Σούδας, Καβονησίου Κισσάμου και Κολυμβαρίου ενώ πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στη Ναυτική Βάση της Σούδας.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ