• Ναυτιλία

    Στέφανος Γκίκας: Έχουν διασωθεί 250.000 ζωές και έχουν συλληφθεί 3.000 διακινητές – Τι είπε για τα ακτοπλοϊκά

    Στέφανος Γκίκας

    Στέφανος Γκίκας


    Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας τοποθετήθηκε σε εκπομπή της ΕΡΤ για τις καταγγελίες περί  παράνομων επαναπροωθήσεων παράτυπων μεταναστών, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες.

    «Το Λιμενικό Σώμα περιπολεί τα θαλάσσια σύνορα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει διασώσει πάνω από διακόσιες πενήντα χιλιάδες ζωές και σέβεται απολύτως τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου»

     Τόνισε ότι όσα καταγγέλλονται δεν είναι αληθή προσθέτοντας ότι αυτό που κάνει το Λιμενικό είναι επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων. «Το Λιμενικό Σώμα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει» επανέλαβε για άλλη μια φορά ενώ όπως είπε «αν μπορεί να πει κάποιος κάτι είναι για τις χιλιάδες ζωές που έχει σώσει».

    Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στους απελπισμένους μετανάστες από χώρες της Αφρικής που ακολουθούν τις θαλάσσιες οδούς για να περάσουν στην χώρα μας και μετέπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη, «Κάθε μέρα πάρα πολλοί παράνομοι μετανάστες επιβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Αυτό είναι μια πραγματικότητα», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν καταφέρει να συλλάβουν όλο αυτό το διάστημα 3.000 και πλέον διακινητές.

    Σχολιάζοντας το βίντεο που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο σκάφος του Λιμενικού σπρώχνει προς τα τουρκικά σύνορα λέμβο με μετανάστες ο υφυπουργός Ναυτιλίας επανέλαβε ότι αυτό που φαίνεται στο οπτικό υλικό είναι η επιτήρηση των συνόρων μας. «Δεν βλέπω κάποια πράξη βίας, ούτε κάτι που να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

    Όσον αφορά το ζήτημα των ανεβασμένων τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επισήμανε πως «οι τιμές στα συμβατικά είναι έστω και κατά μικρό ποσοστό φθηνότερες από πέρυσι» σε ένα ποσοστό 2 – 3%.

    «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή της ελληνικής οικογένειας των Ελλήνων και παλεύει παντοιοτρόπως να το αντιμετωπίσει. Σε ό, τι αφορά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θα σας πω ότι πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα όχι τόσο στα συμβατικά εισιτήρια όσο στα των συμβατικών πλοίων εννοώ, όσο στα ταχύπλοα»

    Μιλώντας για τον αριθμό των επιβατών ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο τους έτους μεταφέρθηκαν περίπου 580.000 περισσότεροι επιβάτες από ότι το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

    «Υπάρχει μια συνεννόηση και καλή συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Έχουμε αυξήσει κατά πολύ τους ελέγχους.

    Λίγες είναι οι περιπτώσεις που είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει καταχρηστική σύμβαση και η διαδικασία και έχουν παραπεμφθεί πράγματι κάποιες πολύ λίγες περιπτώσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού» ανέφερε. Παράλληλα, έσπευσε να πει ότι υπάρχουν πάρα πολλές εκπτώσεις παραθέτοντας το παράδειγμα των φοιτητών.

    Απαντώντας στο εάν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση για να μειωθεί το κόστος μετακίνησης για τις οικογένειες που είναι ιδιαίτερα υψηλό ο κ. Γκίκας δήλωσε ότι «δεν είναι μια απλή διαδικασία. Ακολουθούμε τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς».

    Ωστόσο, όπως αποκάλυψε, γίνονται συνεννοήσεις με τον σύνδεσμο της Επιβατηγού Ναυτιλίας, ώστε να υπάρχουν περισσότερα πακέτα εκπτωτικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Σπύρος Μ. Πολέμης: Μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας

    Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης επιτέθηκαν σε τάνκερ των ΗΑΕ

    Στ. Γκίκας: Ενεργοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρόγραμμα «Νέαρχος», με αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες για τους νησιωτικούς ΟΤΑ



    ΣΧΟΛΙΑ