Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Στέφανος Γκίκας από Κάλυμνο: Η κυβέρνησή δίνει βαρύτητα στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών μας

Στέφανος Γκίκας

Στέφανος Γκίκας

Την Κάλυμνο επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, με αφορμή την τελετή έναρξης της “AEGEAN REGATTA 2024”, των 23ων Διεθνών Ιστιοπλοϊκών Αγώνων Ανοιχτής Θαλάσσης που διοργανώνονται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοιχτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

O κ. Υφυπουργός, κατά την παραμονή του στο νησί, είχε συναντήσεις με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιο, τον Δήμαρχο Καλύμνου κ. Ιωάννη Μαστροκούκο, τον Έπαρχο Καλύμνου κ. Μανώλη Μουσελλή, εκπροσώπους φορέων του νησιού καθώς και με κατοίκους και επιχειρηματίες της Καλύμνου.

Στη συνάντηση μεταξύ άλλων και με τον Δήμαρχο Καλύμνου, τέθηκε το ζήτημα της ανέλκυσης και απομάκρυνσης του Φορτηγού πλοίου Blue Shark, θέμα για το οποίο ο κ. Υφυπουργός ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βάσει του Ν 2881/2001, θα προχωρήσει σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την απομάκρυνση του πλοίου, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί το νησί.

Επίσης, συζητήθηκε το εμβληματικό έργο της κατασκευής αποβάθρας Ο/Γ σκαφών, εξωτερικά του Λιμένα Καλύμνου, που θα ξεπεράσει τα 12 εκ. ευρώ και θα αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες του Λιμένος. Ο κ. Γκίκας πραγματοποίησε αυτοψία του χώρου, παρουσία του Δημάρχου και του Έπαρχου Καλύμνου.

Ο κ. Γκίκας τόνισε επίσης την βούληση της Κυβέρνησης και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη να αναδειχθεί η Κάλυμνος σε Κέντρο Ναυτικής Εκπαίδευσης, με την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών στο νησί και αναβάθμιση της Σχολής Δυτών.

Εκπαιδευτικές Δομές που μαζί με την λειτουργούσα Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων, θα μετατρέψουν το νησί σε σημείο αναφοράς και κόμβο της Ναυτικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας, τιμώντας έμπρακτα την πλούσια ναυτική παράδοση της Καλύμνου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισκέφθηκε επίσης την Λιμενική Αρχή Καλύμνου, όπου εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου προς το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για τον ζήλο και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, τονίζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες σέβονται και αναγνωρίζουν την προσφορά τους.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στις δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης της “AEGEAN REGATTA 2024”, τόνισε ότι : «Η κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών μας και στην βελτίωση των υποδομών τους.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ακούμε, ενεργούμε και επιλύουμε ζητήματα, ενώ για τα θέματα της νησιωτικότητας ακολουθείται ένας σχεδιασμός και προγραμματισμός, που απορρέει από την ολοκληρωμένη Εθνική στρατηγική για τον Νησιωτικό Χώρο. Με έργα αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε δίπλα στους νησιώτες μας».

Ο κ. Γκίκας, εκτός προγράμματος, επισκέφτηκε την ακριτική Ψέριμο, όπου συνομίλησε με τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού, επισκέφτηκε το σχολείο και το ιατρείο, μεταφέροντας την βούληση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την στήριξη των μικρών νησιών, ιδιαίτερα αυτών που υφίστανται πληθυσμιακής συρρίκνωσης.

Διαβάστε επίσης:

Ναυτικό Επιμελητήριο: Το Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο αποτελείται από 1.300 Φάρους

Seatrade Cruise Med: Συνεδρία για τη βιωσιμότητα των λιμένων

Βαγγέλης Μαρινάκης: Πώληση «μαμούθ» εννέα πλοίων αξίας 1 δισ. δολαρίων