ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Μία απροσδόκητη συμμαχία της Ελλάδας με την Ουγγαρία κατά του νέου πακέτου κυρώσεων που θέλει να επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία, αποκαλύπτει δημοσίευμα του politico.eu.
Το «περίεργο ζευγάρι», όπως χαρακτηρίζει τη Βουδαπέστη και την Αθήνα το Politico, έφερε κοντά η επιθυμία τους να θέσουν ως προϋπόθεση για την έγκριση των νέων μέτρων τη διαγραφή των εταιρειών τους από τη λίστα με τον τίτλο «Διεθνείς σπόνσορες του Πολέμου» που έχει συντάξει το Κίεβο, στην οποία περιλαμβάνονται μία σειρά ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που θεωρείται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις.
Από ελληνικής πλευράς, περιλαμβάνονται οι ναυτιλιακές Minerva Marine του Θανάση Μαρτίνου, TMS Tankers του Γιώργου Οικονόμου, Thenamaris του Νικόλαου Μαρτίνου, Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου, οι οποίες σύμφωνα με την Ουκρανία συνεχίζουν να μεταφέρουν με τα πλοία τους ρωσικό πετρέλαιο.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με το Politico, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν την παραβίαση των κυρώσεων και αυτά να γνωστοποιούνται στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ελληνικές εταιρείες που κατηγορούνται δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.
Το άρθρο του Politico αναφέρει χαρακτηριστικά:
Η ΕΕ συζητά επί του παρόντος το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Ενώ τα 10 προηγούμενα πακέτα κυρώσεων επικεντρώνονταν σε μέτρα που είχαν στόχο να πλήξουν τη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Βρυξέλλες θέλουν τώρα να αποφύγουν την παράκαμψη των κυρώσεων. Σε ένα άνευ προηγουμένου βήμα για το μπλοκ, το τρέχον πακέτο θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο και άλλες χώρες που θα βοηθήσουν τη Μόσχα να αποφύγει το εμπορικό εμπάργκο.
Κοινό μέτωπο
Ωστόσο, η Βουδαπέστη και η Αθήνα έχουν κοινό μέτωπο συνδέοντας την έγκρισή τους για το πακέτο με ένα ξεχωριστό ακανθώδες ζήτημα που αφορά την Ουκρανία. Επιθυμούν να διαγραφούν οι εταιρείες τους από τη «μαύρη λίστα» των λεγόμενων χορηγών του πολέμου.
Ενώ αυτά τα θέματα συνήθως δεν συνδέονται, η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων ως πολιτικό μοχλό για να πετύχουν στον στόχο τους.
Σύμφωνα με το Politico, αυτό πυροδότησε εντάσεις στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, όπου η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock επέκρινε ευθέως την Ουγγαρία, σύμφωνα με διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα.
Σε μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την περασμένη Τετάρτη, η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης, ανέφεραν τέσσερις διπλωμάτες. Η Αθήνα απέκρουσε τις προτάσεις που αφορούν την παράκαμψη των κυρώσεων.
Τι ζητά η Ελλάδα
«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση των κυρώσεων, αυτά θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθεί επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ που γνωρίζει την ατζέντα.
«Στην περίπτωση της ουκρανικής λίστας, οι ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως Διεθνείς Χορηγοί του Πολέμου, παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας», τόνισε.
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, ενώ συμπάσχουν με την ελληνική θέση, «το ερώτημα είναι πόσο βλάπτει [την οικονομία τους] και η Ελλάδα λέει ότι είναι πολύ επιζήμιο για αυτήν. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση — αλλά ανεξάρτητα από αυτό θέλουμε φυσικά συμφωνία για το επόμενο πακέτο κυρώσεων».
Ο Josep Borrell, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, έχει ήδη δεσμευτεί να επιλύσει τις διαφορές στην ουκρανική λίστα. Δύο διπλωμάτες είπαν ότι εναπόκειται τώρα σε αυτόν να συνεργαστεί με τους Ουκρανούς για να βρεθεί μια λύση.
Δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, εφόσον η Ουγγαρία και η Ελλάδα αρνούνται να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε προτού οι εταιρείες τους βγουν από τη λίστα, «δεν υπάρχει πίεση και προς τα άλλα μέρη για να προχωρήσουμε».
Ωστόσο, οι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η Αθήνα και η Βουδαπέστη είναι δύο ξεχωριστές περιπτώσεις.
Το επίπεδο απογοήτευσης με τη Βουδαπέστη είναι πολύ μεγαλύτερο, δεδομένου ότι η φιλορωσική και φιλοκινεζική γραμμή της έχει συχνά εμποδίσει την ΕΕ να καταλήξει σε ομοφωνία σχετικά με δηλώσεις για τη Μόσχα και το Πεκίνο. Μπλοκάρει επίσης την έγκριση της όγδοης δόσης των ευρωπαϊκών χρημάτων για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το Politico, δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι απεσταλμένοι της ΕΕ θα συζητήσουν ξανά το πακέτο κυρώσεων. Δύο από τους διπλωμάτες είπαν ότι υπάρχει συναίνεση για ένα πράγμα: να επιτευχθεί στο τέλος συμφωνία.
Αν βέβαια δεν υπάρχει σαφής προθεσμία, μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο οι διπλωμάτες.
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna δήλωσε ότι το πακέτο πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων — αλλά αυτό είναι στις 26 Ιουνίου και μόλις λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης στο τέλος του μήνα.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους διπλωμάτες τάχθηκαν κατά της πρότασης αυτής, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία νωρίτερα για να μην εκτεθεί η ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη:
Wars & Sanctions: Αυτοί είναι οι Έλληνες «σπόνσορες» του ρωσικού πολέμου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Διορίζει τον ιδιοκτήτη των Χιούστον Ρόκετς πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιταλία
- Καιρός: Με κρύο, βροχές και χιόνια τα Χριστούγεννα
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο