Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

Στ. Τσαντάνης: «Γιώργο Οικονόμου είσαι υποχθόνιος και αποτυχημένος – Δεν σε θέλουμε στη Seanergy»

Σταμάτης Τσαντάνης- Γιώργος Οικονόμου

Σταμάτης Τσαντάνης- Γιώργος Οικονόμου

Με χαρακτηρισμούς, όπως «ιδιοτελής», «υποχθόνιος», «αποτυχημένος», «υπονομευτής» της “εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρείας για προσωπικό όφελος”, η διοίκηση της Seanergy, με μία ιδιαίτερα σκληρή και επιθετική ανακοίνωση, κατακεραυνώνει τον Γιώργο Οικονόμου, ο οποίος, επιδιώκει την εκλογή  δύο δικών του εκπροσώπων στη διοίκηση, του Ιωάννη Λιβέρη και Γιώργου Κοκκόδη, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων, που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Νοεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου διαθέτει το 9% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο απέκτησε μέσω των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

Οι μετοχές της εταιρείας ανέρχονται σε 20.611.924 και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι 256,1 εκατ. δολάρια.

Η διοίκηση της Seanergy, μάλιστα, σε ένα σημείο της ανακοίνωσης της, επισημαίνει: “Μια τέτοια εξέλιξη ( δηλαδή, εκλογή των δύο υποψηφίων εκπροσώπων του Γ. Οικονόμου) θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στην εταιρεία, και τους μετόχους της, καθώς θα τους στερούσε τις ευνοϊκές προοπτικές και μελλοντικές αποδόσεις για τις οποίες η διοίκηση έχει θέσει τις απαραίτητες βάσεις”.

Η συνέλευση

Η σημερινή ανακοίνωση, όπως τονίζει η εταιρεία, καθώς και τα λοιπά έγγραφα που κατατέθηκαν στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφορούν τη σύγκληση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Seanergy Maritime Holdings , η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 4 Νοεμβρίου 2024. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι κάτοχοι μετόχων την 19η Σεπτεμβρίου 2024. Κύριο θέμα της Γενικής Συνέλευσης αποτελεί η επανεκλογή δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην ανακοίνωση της, η Seanergy, αναφέρει: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Seanergy, με γνώμονα το συμφέρον των όλων των μετόχων της Εταιρείας, στοχεύει:

Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, έχουμε καταφέρει να:

Η διοίκηση της Seanergy, τη συνέχεια, τονίζει:

“Με τις στοχευμένες αυτές ενέργειες, έχουμε αναδειχθεί ως μια εκ των κορυφαίων ναυτιλιακών εταιρειών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, κάτι που αποδεικνύεται από την πορεία της μετοχής μας τον τελευταίο χρόνο, με την αύξηση της αξίας της να ξεπερνάει το 130%.

Η Seanergy βρίσκεται σε εξαιρετική θέση ώστε να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται  τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς των πλοίων Capesize, καθώς και να συνεχίσει να προσφέρει σημαντικά κέρδη στους μετόχους της.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του σημερινού δελτίου τύπου,  θέλουμε επίσης να επιστήσουμε την προσοχή των μετόχων μας σε κάποιες πρόσφατες εξελίξεις που θεωρούμε ότι αποτελούν κίνδυνο τόσο για το  μέλλον της Seanergy όσο και για την επένδυσή τους στην Εταιρεία”.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στον Γιώργο Οικονόμου, για τον οποίο αναφέρει:

“Πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Οικονόμου, πλοιοκτήτης και ανταγωνιστής της Seanergy, με μακρά ιστορία ιδιοτελών πρακτικών, που έχουν αποδεδειγμένα ζημιώσει όλους τους μετόχους των πρώην εισηγμένων εταιρειών του (εκτός του ιδίου), τον τελευταίο χρόνο έχει αποκτήσει περίπου το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Seanergy.

Παράλληλα, χωρίς καμία προειδοποίηση, ή επικοινωνία με την εταιρεία, έχει κινηθεί νομικά κατά της Seanergy και του Διοικητικού Συμβουλίου, απαιτώντας την κατάργηση τίτλων που εξέδωσε η εταιρεία νόμιμα, αρκετά χρόνια πριν ο Γ. Οικονόμου αποκτήσει τις μετοχές του. Στα πλαίσια της επιθετικής στρατηγικής του, επιδιώκει επίσης την αντικατάσταση δύο εκ των υφιστάμενων μελών του ΔΣ με δικούς του υποψηφίους, οι οποίοι είναι στενά συνδεδεμένοι με το αμφιλεγόμενο παρελθόν του, έχοντας διατελέσει μέλη στα ΔΣ εισηγμένων εταιρειών υπό τον έλεγχό του.

Μέσω των υποχθόνιων ενεργειών αυτών, ουσιαστικά επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας με επίφοβο αποτέλεσμα βάσει της καταστροφικής πορείας που ακολούθησε στο παρελθόν σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες υπό τον έλεγχο του”.

Η ανακοίνωση της Seanergy, επικεντρώνεται ειδικότερα, στην συμπεριφορά του Γιώργου Οικονόμου, σε εισηγμένες εταιρείες και αναλυτικότερα, τονίζεται:

“Όλες οι εισηγμένες εταιρείες του Γ. Οικονόμου έχουν αποτύχει παταγωδώς για τους κοινούς μετόχους, ενώ έχουν ωφελήσει τον ίδιο με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι σκοπεύει να εφαρμόσει και στη Seanergy τις ίδιες πρακτικές που έχει εφαρμόσει στο παρελθόν, υπονομεύοντας την εταιρική διακυβέρνηση της εταιρείας για προσωπικό όφελος. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στην εταιρεία , και τους μετόχους της, καθώς θα τους στερούσε τις ευνοϊκές προοπτικές και μελλοντικές αποδόσεις για τις οποίες η διοίκηση έχει θέσει τις απαραίτητες βάσεις.

Για τους υποψήφιους του Γιώργου Οικονόμου, η διοίκηση της εταιρείας, υπογραμμίζει:

“Οι υποψήφιοι του Γ. Οικονόμου, είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με το αμφιλεγόμενο παρελθόν του στις Αμερικάνικες κεφαλαιαγορές, και στερούνται ανεξαρτησίας και αξιών για να συμμετέχουν στο ΔΣ μιας σύγχρονης εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας. Επιπρόσθετα, έχουν αποτελέσει αρωγοί στις παράπλευρες συναλλαγές του Οικονόμου, με αποτέλεσμα τον πλουτισμό του ιδίου και αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες για τους υπόλοιπους επενδυτές.

Ο Γιώργος Κοκκόδης: Ως μέλος του ΔΣ της DryShips, ήταν υπεύθυνος για την έγκριση συμφωνιών και συναλλαγών που ωφέλησαν τον Οικονόμου εις βάρος των υπόλοιπων μετόχων, συμπεριλαμβανομένης της τελικής υποτιμημένης εξαγοράς. Ο Γ. Κοκκόδης συγκεκριμένα προέδρευσε της τριμελούς επιτροπής που εξέτασε και ενέκρινε τη συμφωνία εξαγοράς.

Ο Ιωάννης Λιβέρης (και Γιώργος Κοκκόδης): Ως μέλος του ΔΣ της Ocean Rig, ενέκριναν διάφορες συναλλαγές μεταξύ της Ocean Rig, της DryShips και άλλων θυγατρικών του Οικονόμου. Παρέμειναν μέλη του ΔΣ κατά τη διαδικασία πτώχευσης, όπου η αξία των κοινών μετοχών εκμηδενίστικε, με εξαίρεση των μετοχών του Οικονόμου”

Στη συνέχεια, η διοίκηση της εταιρείας, διευκρινίζει τα εξής:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Seanergy προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους υποψηφίους του Οικονόμου για την αξιολόγησή τους, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Παρ’ όλα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέτασε προσεκτικά τους υποψηφίους με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων αναγνωρισμένου κύρους και εμπειρίας σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Από την αξιολόγηση αυτή, είναι σαφές ότι οι υποψήφιοι του Οικονόμου δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για να γίνουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Seanergy,  ενώ έχουν ιστορικό υποστήριξης των ιδιοτελών πρακτικών του Οικονόμου που ζημίωσαν σοβαρά τις εταιρείες που ήλεγχε”.

Η προτροπή προς τους μετόχους

Η διοίκηση της Seanergy, στη συνέχεια, προτρέπει τους μετόχους της εταιρείας να καταψηφίσουν τους υποψήφιους του Γ. Οικόνομου:

“Ως εκ τούτου το Διοικητικό μας Συμβούλιο συνιστά ανεπιφύλακτα στους μετόχους να απορρίψουν τους υποψηφίους του Γιώργου Οικονόμου, καθώς και την προσπάθειά του να πάρει τον έλεγχο της Εταιρείας για προσωπικό του συμφέρον.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των επενδυτών μας για τα μελλοντικά μας σχέδια αλλά και για το πώς να ψηφίσουν δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα VoteSeanergy.com όπου υπάρχουν συγκεντρωμένες όλες οι σχετικές πληροφορίες.

Το ιστορικό του Γ. Οικονόμου

Η διοίκηση επίσης, δίνει στοιχεία για “Άλλες πρόσφατες εκστρατείες του Γιώργου Οικονόμου, κατά εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών στοχευμένες στο προσωπικό του κέρδος” και αναλυτικότερα, τονίζει:

“Οι ενέργειες του Γιώργου Οικονόμου στη Seanergy θυμίζουν τις δόλιες τακτικές που έχει ακολουθήσει σε άλλες τρεις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου: OceanPal, Inc. (“OceanPal”), Genco Shipping & Trading Ltd (“Genco”) και Performance Shipping Inc. (“Performance Shipping”).

Το παρελθόν του Γ. Οικονόμου στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο

“Ο Γ. Οικονόμου, τονίζει η διοίκηση της εταιρείας, έχει ένα μακρύ ιστορικό εκμετάλλευσης εισηγμένων εταιρειών για ίδιο όφελος και εις βάρος των άλλων επενδυτών” και προσθέτει:

“Αντιμετωπίζοντας τις εισηγμένες εταιρείες ως προσωπικά του φέουδα, έχει πλουτίσει μέσω σειράς αμφισβητήσιμων και επιζήμιων για τις εταιρίες και τους υπόλοιπους μετόχους συναλλαγών, ενώ ο ίδιος επωφελείται, τόσο άμεσα όσο και μέσω των συνεργαζόμενων θυγατρικών του.

Οι ενέργειές του στη DryShips, Inc., και στην Ocean Rig UDW Inc., είναι παραδειγματικές:

DryShips: Ο Οικονόμου εισήγαγε την DryShips στο χρηματιστήριο το 2005 και την εξαγόρασε το 2019, αφού είχε καταστρέψει σημαντικά την αξία της εταιρίας για τους μετόχους μέσα σε 14 χρόνια, μέσω αμφιλεγόμενων συναλλαγών και χείριστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης. Οι μέτοχοι υπέστησαν συνολικές ζημιές μεγαλύτερες του 99% από την αρχική εισαγωγή στο χρηματιστήριο έως ότου ο Οικονόμου εξαγόρασε την εταιρεία το 2019 πληρώνοντας ένα πενιχρό αντίτιμο σε σχέση με την πραγματική αξία της εταιρείας. Εκμεταλλευόμενος την εταιρεία, χρέωσε υψηλές αμοιβές, κερδίζοντας πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια μέσω των θυγατρικών του. Επίσης έλαβε αποζημίωση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων (που αντιπροσώπευε το 11% της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας) όταν ιδιωτικοποίησε την DryShips το 2019.

Ocean Rig: Ο Οικονόμου ως CEO της Dryships προχώρησε στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ocean Rig, μιας ναυτιλιακής εταιρείας που ασχολείται με πλατφόρμες πετρελαίου, και στη συνέχεια διατέλεσε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της . Οι συνολικές απώλειες των μετόχων άγγιξαν το -98%, κυρίως λόγω μιας σειράς ζημιογόνων δημόσιων αυξήσεων κεφαλαίων. Πολλαπλές επικερδής συμφωνίες με εταιρείες συμφερόντων του Οικονόμου, απέφεραν κέρδη στον ίδιο, εις βάρος των μετόχων της Ocean Rig. Εν τέλει, η Ocean Rig κατέθεσε αίτηση πτώχευσης λιγότερο από επτά χρόνια αφού ο Οικονόμου ανέλαβε τον έλεγχο. Επίσης, ο Οικονόμου πληρώθηκε 130 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση όταν η TransOcean εξαγόρασε τελικά την Ocean Rig”.

Ιδιαίτερα αναφορά γίνεται επίσης για την Ησυσχέτιση του Γ. Οικονόμου με μεταφορές ρωσικού πετρελαίου. Ειδικότερα, η διοίκηση της εταιρείας αποκαλύπτει:

“Σημαντικό δείγμα των ευκαιριακών ενεργειών του Γ. Οικονόμου να ωφελεί τον εαυτό του εις βάρος των άλλων, αποτελεί η συμμέτοχή του στόλου του στη μεταφορά Ρωσικού πετρελαίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal, καθώς και του Bloomberg, ο στόλος του Οικονόμου ήταν ο πρώτος παγκοσμίως σε μεταφορά Ρωσικού πετρελαίου (εξαιρουμένων των εταιρειών Ρωσικών συμφερόντων) μεταφέροντας εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και ρωσικών καυσίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Εθνικές Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν τοποθετήσει εταιρίες του Γ. Οικονόμου σε περίοπτη θέση καταλόγου με τους «διεθνείς χορηγούς του πολέμου».

Διαβάστε επίσης

Άλλο ένα νεότευκτο παρέλαβε η DryDel του Κώστα Δελαπόρτα

Κρίτων Λεντούδης (Evalend): Πρόσθεσε άλλα δύο νεότευκτα – Στα τριάντα επτά πλοία που ναυπηγεί

Μεγάλες ανατροπές στην ελληνική ναυτιλία: Ο Ηλιόπουλος, ο Γκριμάλντι, η Attica Group και «μικροί» που αναζητούν ρόλο