• Ναυτιλία

    Sounion: Δεν έχει υπάρξει διαρροή καυσίμων από το δεξαμενόπλοιο – Νεότερη ενημέρωση από την «Eunavfor Aspides»

    • NewsRoom
    Sounion

    Sounion


    Δεν έχει υπάρξει διαρροή καυσίμων από το πλοίο Sounion γνωστοποίησε, με νεότερη ενημέρωση η EUNAVFOR ASPIDES, επικαλούμενη αναφορές μέσων της που βρίσκονται στην περιοχή, όπου παραμένει το πλοίο αγκυροβολημένο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, φωτιές εντοπίσθηκαν σε διάφορα μέρη στο κυρίως κατάστρωμα του πλοίου.

    Η EUNAVFOR ASPIDES συστήνει προς όλα τα πλοία που περνούν από την περιοχή να κινούνται με μέγιστη προσοχή καθώς το πλοίο Sounion αποτελεί ταυτόχρονα μία απειλή για τη ναυσιπλοΐα και μία σοβαρή περιβαλλοντική απειλή για την περιοχή.

    “Για να αποφευχθεί μία καταστροφική περιβαλλοντική, η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές αξιολογεί την κατάσταση Και βρίσκεται σε ετοιμότητα για να δράσει.

    Απαιτείται συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής και ενεργός συμμετοχή τους”, καταλήγει η ενημέρωση.

    Η αποστολή “Ασπίδες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα αξιολογεί τη λήψη μέτρων προστασίας συμπεριλαμβανομένης της ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου MV Sounion, το οποίο πρόσφατα αποτέλεσε στόχο στ’ ανοικτά των ακτών της Υεμένης, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πηγή στο πρακτορείο Reuters.

    Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο συνέχιζε να φλέγεται στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Από την πλευρά του ο Έλληνας διοικητής της EUNAVFOR ASPIDES υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης με σήμα του προς Κέντρα Συντονισμού Διάσωσης Ναυσιπλοΐας και τις τοπικές αρχές στην περιοχή τής Ερυθράς Θάλασσας ενημερώνει για την κατάσταση του πλοίου SOUNION: “παραμένει αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή και έχει πιάσει φωτιά. Η κατάσταση συνιστά μία σοβαρή και άμεση απειλή τοπικής μόλυνσης με τα παράκτια κράτη να διατρέχουν το υψηλότερο ρίσκο”.

    “Για να αποφύγουμε μία καταστροφική περιβαλλοντική κρίση η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν ενδελεχώς την κατάσταση και την λήψη προστατευτικών μέτρων για δράσεις όπως ενδεχομένως η ρυμούλκηση του πλοίου”, γνωστοποιεί.

    Ο Έλληνας διοικητής καλεί τα κράτη της περιοχής σε “στενή συνεργασία και ενεργό συμμετοχή” για την αποτροπή της απειλής. “Η ετοιμότητα και η συνεργασία σας είναι κομβική σημασίας για την αποφυγή μιας περιβαλλοντικής καταστροφής που θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή”, επισημαίνει.

    Παράλληλα δηλώνει την ετοιμότητα των ναυτικών δυνάμεων της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ -στο πλαίσιο της υφιστάμενης εντολής δράσης τους- να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, παρ’ ότι υστερούν σε εξειδικευμένο υλικό εξοπλισμό για μια τέτοια δράση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης: 

    Ερυθρά Θάλασσα: Διαρροή πετρελαίου από το φλεγόμενο δεξαμενόπλοιο Sounion

    ΟΗΕ: Καταδικάζει «απερίφραστα» την επίθεση των Χούθι της Υεμένης εναντίον δεξαμενόπλοιου υπό ελληνική σημαία Sounion

    «Βεντέτα» των Χούθι με τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη – Πλοίο του είχαν καταλάβει και οι «Φρουροί της Επανάστασης»



    ΣΧΟΛΙΑ