Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία έφεραν στη Βουλή με ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μπουρνούς Ιωάννης, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Νοτοπούλου Αικατερίνη και Σαντορινιός Νεκτάριος.

Οι τέσσερις βουλευτές, αφού επισημαίνουν ότι με ερώτηση τους προηγούμενη ερώτησή, ανέφεραν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πλήττονται από κάθε διακοπή των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την Τουρκία, τονίζουν:

«Πριν την πανδημία, το 2019, ο εισερχόμενος από την Τουρκία τουρισμός για όλη τη χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο άτομα με μέση ημερήσια δαπάνη σχετικά υψηλότερη από τη μέση δαπάνη για το σύνολο των τουριστών, ενώ η Ελλάδα είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Τούρκους.

Για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών ροών και είδαν μειώσεις αφίξεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών ήταν πολύτιμη πηγή εισοδήματος για τις τοπικές επιχειρήσεις».

Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι μέχρι σήμερα, με την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων, οι τουρίστες από την Τουρκία, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα, υπόκεινται στην υποχρέωση τεστ αντιγόνου ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι τους και στην επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και προσθέτουν:

Κατά την άφιξή τους υποχρεούνται στην πραγματοποίηση τεστ αντιγόνου σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα παραπάνω πιστοποιητικά. Θυμίζουμε μάλιστα πως το επιδημιολογικό φορτίο στην Τουρκία δεν είναι υψηλότερο από την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία των συνολικών κρουσμάτων (στις 17/01/2022 ήταν 123.000 ανά εκατομμύριο για την Τουρκία, 160.000 ανά εκατομμύριο για την Ελλάδα).

Είναι προφανές ότι τα παραπάνω μέτρα είναι απολύτως επαρκή για την αποτροπή εισαγωγής κρουσμάτων, τονίζουν οι βουλευτές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις που εξυπηρετούν τον τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έχουν διακοπεί από την αρχή της πανδημίας, με πρόσφατη εξαίρεση μόνο τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από την Κωνσταντινούπολη και το Κουσάντασι, καθώς και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής από τα τέλη Αυγούστου.

Στη συνέχεια οι τέσσερις βουλευτές τονίζουν:

«Να σημειωθεί επίσης, ότι η διακοπή των ακτοπλοϊκών συνδέσεων πλήττει ακόμα και κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που, είτε έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την Τουρκία, είτε επιθυμούν να επισκεφτούν τους τόπους καταγωγής των προγόνων τους στα τουρκικά παράλια.

Δεδομένης δε, της ανάγκης έγκαιρου σχεδιασμού και προετοιμασίας των ταξιδιωτικών πρακτορείων, ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών επιχειρήσεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό και ειδικότερα με την τουριστική κίνηση από την Τουρκία, εν όψει της επίσημης τουρκικής αργίας στις 2-4 Μαΐου 2022 (τέλος του Ραμαζανίου), η κυβέρνηση οφείλει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της άμεσα».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

«Πότε προτίθενται –με την τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων– να επιτρέψουν την επανέναρξη όλων των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα λιμάνια της Τουρκίας;».

Διαβάστε επίσης: