Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ναυτιλία

ΣΥΡΙΖΑ: Δημιουργία μονοπωλίου και απουσία αναπτυξιακής προοπτικής σηματοδοτεί η πώληση του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου

Λιμάνι Ηρακλείου

Λιμάνι Ηρακλείου

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή της Σύμβασης Παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου (ΟΛΗ) αποτελεί το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου.

Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του, τονίζει:

“Τι κι αν οι διεθνείς πρακτικές δείχνουν ότι στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού τα λιμάνια (port authorities) είναι δημόσια;

Τι κι αν το τίμημα είναι χαμηλό, σε μια περίοδο που οι ανάγκες του χρέους δεν απαιτούν εκποίηση της δημόσιας περιουσίας εξαιτίας των ρυθμίσεων που είχε επιτύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Τι κι αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλίσει με το νόμο 4597/2019 τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αξιοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων σε επιμέρους δραστηριότητες, όπου και εάν χρειάζεται;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό μαρτυρά το γεγονός ότι όχι μόνο δεν εμφάνισε ένα αναπτυξιακό σχέδιο προσπαθώντας τουλάχιστον να δικαιολογήσει την ιδιωτικοποίηση αλλά παραχωρεί το δημόσιο δικαίωμα για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του λιμανιού στον ιδιώτη επενδυτή.

Επιπρόσθετα οι επενδύσεις που θα έδιναν δήθεν αναπτυξιακή ώθηση στο λιμάνι το οποίο έχει εξασφαλισμένη κερδοφορία, μόλις που αγγίζουν τα 3 εκ. ευρώ, αφορούν σε γραφεία για την εγκατάσταση υπηρεσιών και όχι σε παραγωγικές υποδομές.

Θα πρέπει βεβαίως κανείς να αναγνωρίσει την κυβερνητική συνέπεια ως προς την πολιτική της δημιουργίας μονοπωλίων και ολιγοπωλίων με συνέπεια την αύξηση των τιμών για τους χρήστες και τους πολίτες.

Ειδικότερα παραχωρεί μονοπωλιακά το λιμάνι σε μια εταιρεία που ελέγχει ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ηρακλείου με την ηπειρωτική ενδοχώρα.

Αντίστοιχοι κίνδυνοι εμφανίζονται για τα εργασιακά δικαιώματα που δεν κατοχυρώνονται επαρκώς ενώ δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της αυτοδιοίκησης για την παραχώρηση χώρων.

Η πώληση του λιμανιού του Ηρακλείου δείχνει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο κάνει άστοχες και επικίνδυνες για το δημόσιο συμφέρον επιλογές αλλά και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Η αλλαγή πορείας είναι επιβεβλημένη”.

Διαβάστε επίσης:

Παπαδάκης (Λιμάνι Ηρακλείου): Περιμένουμε 430 κρουαζιερόπλοια – Ρεκόρ 15ετίας

Καιρός: Μικρή ανάσα από τον καύσωνα  – Στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την α’ φάση του Οικιστικού Προγράμματος