ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο ετήσιο συνέδριο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά με θέμα: «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Γαλάζια Οικονομία», που διοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά, το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά (https://startup-piraeus.gr/) και η Κοινότητα Γνώσης & Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία του Δήμου Πειραιά (https://kics.gr/), συγχρηματοδοτούμενες δράσεις της ΟΧΕ του Δήμου Πειραιά.
Πάνω από 300 συμμετέχοντες, είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως, ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα των δράσεων για τη στήριξη της γαλάζιας οικονομίας. Παράλληλα, επιδιώχθηκε η δικτύωση και η ανάπτυξη συνεργειών.
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Βιώσιμης Ανάπτυξης Δήμου Πειραιά, κ. Δ. Καρύδης εκ μέρους του Δημάρχου κ. Ιωάννη Μώραλη, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Καινοτομίας κ. Μάξιμος Συνετάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθ. Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, κ. Άγγελος Κότιος, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υγείας Δήμου Πειραιά, κα Κυριακή Μπουρδάκου και η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Λέκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου κα Ζέφη Δημαδάμα.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό που μετέφερε ο κ. Δημήτρης Καρύδης, τόνισε την πρωτοποριακή συμβολή του Δήμου στην υποστήριξη της γαλάζιας οικονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο από το 2014.
Συγκεκριμένα, το «Κέντρο Προώθησης της Επιχειρηματικότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά» από το Νοέμβριο του 2021 έχει υποστηρίξει συμβουλευτικά 193 επιχειρήσεις είτε στην κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων είτε στη σύνταξη αιτήσεων χρηματοδότησης. Επιπλέον, έχει φιλοξενήσει στον χώρο της θερμοκοιτίδας του 42 νεοφυή σχήματα. Η δράση «Υποστήριξη για τη δημιουργία και ανάπτυξη Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία (ΚΓΚ – ΓΟ) στον Πειραιά» υλοποιείται από τον Δήμο Πειραιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την εταιρεία Γνώση ΙΚΕ για τη σύνδεση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή με τους ερευνητικούς φορείς και τη διάχυση της καινοτομίας στην οικονομία.
Ο κ. Καρύδης, στην ομιλία του, επεσήμανε τη σημασία των προσπαθειών της τοπικής αρχής και ότι η συνέχιση των συγχρηματοδοτουμένων αυτών δράσεων είναι η επόμενη πρόκληση για το νέο ΕΣΠΑ. Σημείωσε την αυξητική τάση των συμμετεχόντων στον Διαγωνισμό Blue Growth, γεγονός που υποδεικνύει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν θετικά στην ενημέρωση και ενεργοποίηση των νέων σχετικά με τους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας και του επιχειρείν.
Επίσης, χαιρετισμό απέστειλε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Καινοτομίας κ. Μάξιμος Συνετάκης, ο οποίος συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στα θέματα καινοτομίας και γαλάζιας ανάπτυξης.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιχαήλ Σφακιανάκη ανέφερε :
«Ως Πανεπιστήμιο προσπαθούμε να προάγουμε δράσεις που έχουν να κάνουν με την ευρύτερη κοινωνία και ιδιαίτερα δε με τον Δήμο Πειραιά. Βασικό στοιχείο της αποστολή μας είναι και να ενθαρρύνουμε τους φοιτητές μας, την νεολαία μας στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Το επίκεντρο αυτής της προσπάθειας είναι ο φοιτητής και η φοιτήτρια, που μέσω αυτών των συνεργειών αποκτούν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες, ενισχυμένοι από την τόλμη, την τύχη και το ταλέντο τους.»
Ο κ. Κότιος Άγγελος, Καθ. του Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Είμαι πολύ βαθιά συγκινημένος σήμερα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μιας εφαρμοσμένης πρακτικής δράσης, εδώ, στην πόλη του Πειραιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που όταν ανέλαβα την πρυτανεία ζήτησα να μιλήσω με τον Δήμαρχο Πειραιά και τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων. Είμαστε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο που πρέπει να υπηρετεί, πρωτίστως την τοπική οικονομία και κοινωνία και εν συνεχεία το σύνολο της χώρας.»
Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης τοποθετηθήκαν για το πώς η δικτύωση και η συνεργασία μεταξύ φορέων μπορεί να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και την καινοτομία στη Γαλάζια Οικονομία, αναφέροντας και τις στρατηγικές που απαιτούνται για την ανάπτυξη δυνατών σχέσεων εμπιστοσύνης.
Επί του συγκεκριμένου θέματος, τοποθετήθηκαν: ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΠ κ. Νίκος Μανεσιώτης, ο Αντιπρόεδρος του ΝΕΕ κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος, ο Πρόεδρος του ΒΙ.ΠΑ Σχιστού, κ. Ιωάννης Πολυχρονόπουλος και ο Πρόεδρος της WIMA, κ. Ηλίας Χατζηεφραιμίδης. Επιπλέον, ο Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας NBG Business Seeds Εθνικής Τράπεζας κ. Σπύρος Αρσένης επεσήμανε τη σημασία και τον τρόπο χρηματοδότησης των startups, αναφέροντας ότι η Εθνική Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα 300 επιχειρήσεις.
Το 1ο πάνελ με τίτλο «Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας», συντόνισε ο κ. Γαλανός Γεώργιος, Αναπλ. Καθ. Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς και Επιστημονικά Υπεύθυνος, ο οποίος παρουσίασε το αντικείμενο και τους στόχους του έργου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Στόχος ήταν να παράγουμε ψηφιακά προϊόντα, να τα παρέχουμε δωρεάν στις επιχειρήσεις, να τα αξιολογήσουμε, να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον Δήμο Πειραιά και να συνεχίσουμε την ανάπτυξη όλων αυτών των εργαλείων με δικούς μας πόρους.»
Τα ψηφιακά εργαλεία του έργου της Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας που παρουσιάστηκαν είναι:
- Ηλεκτρονικές Πληροφορίες Εμπορευματικών Μεταφορών-eFTI, κ. Νικόλαος Ραχανιώτης, Αναπλ. Καθ. Τμ. Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς & κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Co – owner/ Managing Director στην εταιρεία PTL, Vice President of Operations στην Ελληνική Εταιρεία Logistics,
- Cruise Application | Safety & City Guide apps, κ. Δημήτρης Δρακούλης, μέλος ομάδας έργου,
- On–demand Πλατφόρμα Massive Open Online Courses της Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας, κ. Φώτιος Γώγουλος, μέλος ομάδας έργου & κ. Τριαντάφυλλος Σαραφίδης, ιδρυτή της m-hospitality / H&S Technology Solutions,
- Προβλεπτικής συντήρησης βλαβών στα πλοία, ο Υπ. Διδάκτωρ κ. Γεώργιος Μακρίδης, μέλος ομάδας έργου & κ. Στάθης Πλίτσος, Διευθυντής Καινοτομίας στην DeepSea Technologies.
Το 2ο πάνελ με τίτλο «Υποστήριξη Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας στη Γαλάζια Οικονομία», συντόνισε η κα Νεκταρία Μαραβά, Σύμβουλος του έργου για τα αποτελέσματα υλοποίησης της δράσης.
Η κα Σοφία Ζαφειροπούλου, Διευθυντικό Στέλεχος της ΑΠΟΨΗ ΑΕ ανέφερε ότι βρισκόμαστε πλέον στην ολοκλήρωση του έργου, με τον σχεδιασμό της μετάβασης της δράσης και των παραγόμενων προϊόντων στη δικαιοδοσία της Δημοτικής Αρχής. Το Κέντρο πλέον κατατάσσεται στους επιταχυντές του ELEVATE Greece, με κεντρικό άξονα τη γαλάζια οικονομία και ο Δήμος διαθέτει μια θερμοκοιτίδα με ΔΩΡΕΑΝ χώρο για ομάδες ή νεοφυείς επιχειρήσεις με καινοτόμες ιδέες.
Ο κ. Στέλιος Καζνέσης, Στέλεχος της ΑΠΟΨΗ ΑΕ παρουσίασε τα ποσοτικά αποτελέσματα της δράσης, τονίζοντας ότι η πλειονότητα των 193 ωφελούμενων επιχειρήσεων ανήκει στη γαλάζια οικονομία είτε άμεσα είτε έμμεσα (52%). Συνολικά έχουν παραχθεί πάνω από 650+ μελέτες (Business Plan, Marketing Plan, Οικονομοτεχνικές μελέτες) συνολικής αξίας De Minimis 1.5 εκατομμυρίων ευρώ. Η παραγόμενη καινοτομία δεν αφορούσε μόνο τις ωφελούμενες επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το έργο καθώς έχουν παραχθεί και προσφερθεί δωρεάν ψηφιακά εργαλεία για την επιχειρηματικότητα (e-mentoring, εργαλείο διάγνωσης ψηφιακής ωριμότητας και εργαλείο αυτοξιολόγησης ESG), όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Βούλκας, Στέλεχος της ΑΠΟΨΗ ΑΕ.
Διαβάστε επίσης:
«Τα καλά νέα: Η Seanergy έχει νέο επενδυτή. Τα κακά νέα; Είναι ο Γιώργος Οικονόμου»
Attica Group: Στις 4/12 η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης της ΑΝΕΚ
Γιάννης Κάρτσωνας (Breakwave Advisors): Σταθερά τα ναύλα στα VLCC εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων