ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέλος του Συμβουλίου από το 2018, η κ. Παληού, μετά από πρόταση παλαιότερων μελών του Συμβουλίου, εκλέχθηκε ως η 14η Πρόεδρος της HELMEPA τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, διαδεχόμενη τον απερχόμενο Δρ Γιώργο Γράτσο.
Αν και θεωρεί ότι δεν είναι ακόμη ώρα για συνεντεύξεις, η κ. Παληού μάς δέχθηκε για μία σύντομη συζήτηση γιατί θέλει να υπογραμμίσει την ανάγκη όχι μόνο συνέχειας αλλά περαιτέρω ενίσχυσης του έργου της HELMEPA, που αποστολή της είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα για να πρωτοστατεί εθελοντικά και συνειδητά στην πρόληψη της ρύπανσης και τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στα πλοία. Έτσι, η HELMEPA θα συνεχίσει το πλούσιο έργο της που άρχισε στον ναυτιλιακό χώρο με την ίδρυσή της, τον Ιούνιο του 1982, καταφέρνοντας αξιοθαύμαστα αποτελέσματα και στην περιβαλλοντική ενημέρωση των νέων παιδιών, με προγράμματα που η Πολιτεία εγκρίνει.
Για τη νέα Πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη της HELMEPA πρέπει και έχουν το ίδιο όραμα. Με την αποφασιστική συμβολή των πολύ άξιων μελών του Συμβουλίου, της Διεύθυνσης και των στελεχών της Γραμματείας, θα κινηθεί με στόχο να εμπλουτίσει με νέες πρωτοβουλίες τους άξονες δράσης της είτε σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες και ενημερωτικές εκστρατείες είτε εκπαιδευτικά προγράμματα για ναυτικούς και στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών είτε σε ό,τι αφορά την ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA, μία σπουδαία δραστηριότητα, σημειώνει η κ. Παληού.
Είναι παγκόσμια παραδεκτό πως τα εμπορικά πλοία είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς. Και αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να μάθει η στεριανή κοινωνία. Είναι η αλήθεια που γνώριζε ο ιδρυτής της HELMEPA, o αείμνηστος Γιώργος Π. Λιβανός, επιμένοντας από το τέλος της δεκαετίας του ’70, πως οι Έλληνες ναυτιλλόμενοι πρέπει να βάλουν εθελοντικά τη δική τους σφραγίδα στην προστασία των θαλασσών. Και αυτό είναι το πνεύμα στο οποίο ιδρύθηκε η HELMEPA το 1982, με κοινή Εθελοντική Διακήρυξη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Η ελληνική Ναυτιλία, θεωρεί η κ. Παληού, ανταποκρίνεται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό στις διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις για την προστασία των ωκεανών και γενικότερα του περιβάλλοντος. Άλλωστε, ο ελληνόκτητος στόλος αποτελείται από πολύ σύγχρονα πλοία με μέση ηλικία δυο σχεδόν χρόνια μικρότερη από εκείνη του παγκοσμίου στόλου. Παρ’ όλα αυτά, πολλά μπορούν ακόμη να γίνουν σε εθελοντική βάση για την επίτευξη ποιοτικής ναυτιλίας, πάντοτε στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, προσθέτει η κ. Πρόεδρος.
Πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας έχει η κ. Παληού στη διαχείριση ναυτιλιακών θεμάτων, καθώς εργάστηκε σε όλα σχεδόν τα πόστα μια ναυτιλιακής επιχείρισης, τόσο στο τεχνικό όσο και το εμπορικό κομμάτι. Από το 1996 μέχρι και το 1998 εργάστηκε στο Lloyd’s Register, ως ασκούμενη επιθεωρήτρια πλοίων. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στις οικογενειακές ναυτιλιακές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στην Diana Shipping Agencies S.A, για δέκα περίπου χρόνια. Από το 2007 έως το 2010 ανέλαβε Director και Πρόεδρος στην Alpha Sigma Shipping Corp, συγγενή ιδιωτική εταιρεία της οικογένειας Παληού. Από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2015 ήταν επικεφαλής στα τμήματα Operations, Τεχνικό και Πληρωμάτων της Diana Shipping Services, ενώ από τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016 ανέλαβε και Αντιπρόεδρος της ίδιας εταιρείας. Στη συνέχεια και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, ήταν Γενική Διευθύντρια και επικεφαλής των Technical Operations, Crew και Supply τμημάτων της Unitized Ocean Transport Limited.
Στο μεταξύ, από τον Μάρτιο του 2015 είχε εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο της Diana Shipping Inc.. Από τον Αύγουστο του 2018 ανέλαβε Chief Operating Officer και από τον Οκτώβριο του 2019 ανέλαβε Deputy Chief Executive Officer.
Η κ. Παληού απέκτησε το πτυχίο της ως Μηχανικός από το Imperial College του Λονδίνου και MSc στη Ναυπηγική από το University College του Λονδίνου. Παρακολούθησε σεμινάρια εξειδικευμένα στα Οικονομικά και σε θέματα Ηγεσίας στο Harvard Business School.
Τέλος, έχει μία δραστήρια παρουσία σε ναυτιλιακούς οργανισμούς, καθώς συμμετέχει στις ελληνικές επιτροπές τριών νηογνωμόνων και συγκεκριμένα Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd, Nippon Kaiji Kyokai και Bureau Veritas.