• Ναυτιλία

    Σ. Λασκαρίδη, Ι. Προκοπίου, Μ. Παππά, Π. Παλαιολόγου: Δεν υπάρχει βαρετή ημέρα στη ναυτιλία


    Ο ρόλος της γυναίκας στην διαχείριση της ελληνικής ναυτιλίας, ενισχύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η επόμενη γενιά διαθέτει πλέον μεγάλο αριθμό γυναικών που και ολοένα αποκτούν αποφασιστικό λόγο στην καθημερινή δραστηριότητα των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, αλλά και στη χάραξη της στρατηγικής ανάπτυξης των εταιρειών τους.

    Στο συνέδριο της Capital Link, που οργάνωσαν ο Νίκος Μπορνόζης και η Όλγα Μπορνόζη, διατυπώθηκαν σημαντικές απόψεις από τις νέες γυναίκες που έχουν ρόλο και λόγο στις οικογενειακές τους εταιρείες.

    H Σουζάνα Λασκαρίδη, Chairwoman – Lavinia Corp., μιλώντας στο συνέδριο, είπε: “Το πάθος για τη δουλειά μας οδηγεί μερικές φορές σε διαφωνίες. Η οικοδόμηση μιας ειλικρινούς σχέσης με βάση την αξία είναι το κλειδί και η υπομονή μπορεί να αποβεί η μεγαλύτερη από όλες τις αρετές. Η εταιρεία έχει λάβει την απόφαση να υιοθετήσει πλήρως τη ψηφιοποίηση και να διαχειρίζεται τον στόλο βάσει των όσων προκύπτουν από τα δεδομένα. Έχουμε επενδύσει στην εξέλιξη μέσω της βελτιστοποίησης των ταξιδιών, της βελτιστοποιημένης δρομολόγησης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ενώ διαθέτουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική απανθρακοποίησης. Δεν χρειάστηκε να πείσω κανέναν στην εταιρεία ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Βέβαια, από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες γενιές αντιλαμβάνονται τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καθώς ενσωματώνουμε νέα τεχνολογικά εργαλεία και ταυτόχρονα προσπαθούμε να προσελκύσουμε εξειδικευμένο προσωπικό.”

    H Ιωάννα Προκοπίου, CEO – Prominence Maritime, τόνισε: “Ωριμάζοντας έρχεται και η συνειδητοποίηση ότι κάποια πράγματα θα γίνουν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Ο πατέρας μου μας έδωσε χώρο και ελευθερία, γεγονός που μας έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθούμε. Οι στόχοι που έχω στη ζωή μου είναι συνυφασμένοι με τους επαγγελματικούς μου στόχους: προσπαθώ να μαθαίνω συνεχώς, να επιδιώκω τη βελτίωση και να προκαλώ τον εαυτό μου εργαζόμενη πάνω σε δύσκολα προβλήματα και βρίσκοντας λύσεις. Το να έχω γύρω μου ευτυχισμένους ανθρώπους είναι επίσης σημαντικό, και αυτό περιλαμβάνει και τον χώρο εργασίας. Η καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η αποφυγή ανούσιας επαναλαμβανόμενης εργασίας και η ανάπτυξη νέων και χρήσιμων εσωτερικών συστημάτων ΤΠ είναι μερικά σημαντικά στοιχεία. Στόχος μου είναι να προσφέρω στον κλάδο της ναυτιλίας, συμμετέχοντας σε οργανισμούς που εργάζονται για το γενικότερο καλό, ώστε να βρω λύσεις για τις προκλήσεις για τις οποίες γίνεται λόγος σε αυτό το συνέδριο.”

    H Μιλένα Παππά, Commercial Director – Star Bulk Carriers Corp. (NASDAQ: SBLK), τόνισε: “Δεν είναι πάντοτε εύκολο να αποσυνδέσεις το προσωπικό από το επαγγελματικό κομμάτι. Ένα από τα κύρια πράγματα που έχω συνειδητοποιήσει είναι ότι λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της ναυτιλίας, χρειάζονται περισσότερα άτομα, για την διεύθυνση των διαφόρων εξειδικευμένων τμημάτων μιας μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας. Το σύνθημα που ήταν κάποτε «δουλέψτε πολύ, διασκεδάστε πολύ», έχει μετατραπεί σε «δουλέψτε έξυπνα, διασκεδάστε έξυπνα».

    Η ναυτιλία είναι κλάδος με μοναδικά χαρακτηριστικά, μια διεθνής επιχείρηση με ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και κουλτούρες. Έχει εξελιχθεί σε έναν κλάδο που περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς, ενώ ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα να ανοίξει κανείς τους ορίζοντες του και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο επηρεάζουν τη ναυτιλία άμεσα ή έμμεσα, και έτσι,  δεν υπάρχει ούτε μια βαρετή μέρα. Αυτό είναι κάτι που κρατά το μυαλό συνεχώς ενεργό και απασχολημένο!”

    Τέλος, η Πογιέτ Παλαιολόγου, Vice President M&O Division, Southeast Europe, Black Sea & Adriatic Zone – Bureau Veritas, είπε: «Ήταν μεγάλη χαρά για μένα να βρεθώ ανάμεσα σε αυτήν την ομάδα των ηγετών της επόμενης γενιάς. Η ελληνική ναυτιλία θα εξελίσσεται πάντα και νέες φωνές θα εμφανίζονται. Αλλά οι προκλήσεις και οι πιέσεις τώρα είναι πολύ μεγάλες, με την απανθρακοποίηση και την ψηφιοποίηση, οπότε αυτή ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ακούσουμε πού θα κατευθύνουν οι νέες γενιές τις εταιρείες τους στο μέλλον. Χωρίς να θέλω να εστιάσω πολύ στα ζητήματα φύλου, ως γυναίκα στη ναυτιλία, είναι πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρον να βλέπει κανείς ότι το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας μπορεί να ηγηθεί εξίσου από γυναίκες όσο και από άνδρες».

    Διαβάστε επίσης

    Christopher J. Wiernicki (Αμερικανικός Νηογνώμων): Διανύουμε μια δεκαετία αβεβαιότητας στη ναυτιλία

    Στ. Τσαντάνης: θα υπάρξει σοβαρή υποπροσφορά πλοίων για τα επόμενα χρόνια

    Αριστείδης Πίττας: Δεν υπάρχουν δυνατότητες ναυπήγησης νέων πλοίων



    ΣΧΟΛΙΑ