ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η VesselsValue, οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν συνολικά τάνκερ αξίας 41,55 δισ. δολαρίων καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση διεθνώς, με μεγάλη διαφορά από τους Κινέζους που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, με δεξαμενόπλοια αξίας 27,17 δισ. δολαρίων.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της VV, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των εταιρειών τάνκερ παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, οι αυξήσεις των ναύλων στη spot αγορά οδήγησαν σε άνοδο την αξία των στόλων. Οι αξίες των νεότευκτων και, επομένως, οι αξίες μεταπώλησης, έχουν αυξηθεί μεταξύ 20-30% σε VLCC, Suezmaxes και Aframaxes από την αρχή του έτους.
Τη μεγαλύτερη έκθεση στον κλάδο των τάνκερ έχει ο όμιλος Τσάκου, o οποίος διαχειρίζεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, 67 δεξαμενόπλοια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου, που διαθέτει στόλο με 61 τάνκερ.
Στόλο με 61 δεξαμενόπλοια διαχειρίζεται η Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου και η Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου, έχει στον στόλο της 59 δεξαμενόπλοια.
Σημαντικό στόλο με τάνκερ διαχειρίζονται ακόμη η Capital Maritime & Trading του Βαγγέλη Μαρινάκη και η Maran Tanker της Μαρίας Αγγελικούση.
Πρωτιά και στα LNG
Παράλληλα, η Ελλάδα κατέχει τον μεγαλύτερο σε αξία στόλο LNG, ύψους 19,11 δισ. δολαρίων. Με τις τρέχουσες spot τιμές των ναύλων να βρίσκονται στα ύψη, η αξία των ελληνόκτητων LNG carriers αυξήθηκε κατά 2 δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους.
Όσον αφορά τα bulkers που κατέχουν οι ελληνικές ναυτιλιακές, η συνολική τους αξία έχει σχεδόν διπλασιαστεί φτάνοντας στα 53 δισ. δολάρια από 28 δισ. δολάρια, ως αποτέλεσμα των υψηλών ναύλων.
Οι Έλληνες εφοπλιστές, αναφέρει η VesselsValue, παραμένουν ενεργοί στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο των bulkers που αγοράστηκαν μέχρι στιγμής φέτος.
Οι πρωταγωνιστές των LNG carriers
Ο όμιλος Αγγελικούση ήταν από τους πρώτους που στράφηκαν στην μεταφορά LNG. Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselValue, η ναυτιλιακή Maran Gas, με επικεφαλής την Μαρία Αγγελικούση διαθέτει στόλο με 28 πλοία μεταφοράς LNG, χωρητικότητας 4,84 εκατ. cbm, συνολικής αξίας 4,84 δισ. δολαρίων.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία έχει υπό κατασκευή εννέα ακόμη πλοία, ενώ το καλοκαίρι προχώρησε στην άσκηση options που περιλαμβάνονταν σε προηγούμενη συμφωνία που είχε υπογράψει με τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία Samsung Heavy Industries στο τέλος του 2020, για την κατασκευή δύο ακόμη LNG carriers.
Παράλληλα, η Maran Gas δημιούργησε το 2005 με την καταριανή Nakilat, την κοινοπραξία Maran Nakilat Co. Ltd., που ξεκίνησε τη δραστηριότητα της με τέσσερα πλοία, τα οποία το 2018 αυξήθηκαν σε 15.
Ο Γιώργος Προκοπίου, ο εφοπλιστής που φέτος βρέθηκε στα φώτα της επικαιρότητας όταν πλειοδότησε στον διεθνή διπλό διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, έχει ισχυρή παρουσία στην αγορά LNG.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, η εταιρεία του Dynagas Holding, διαθέτει στόλο με 13 LNG carriers, χωρητικότητας 2,34 εκατ. cbm, συνολικής αξίας 2,81 δισ. δολαρίων.
Ακολουθούν η ναυτιλιακή GasLog, συμφερόντων του Πήτερ Λιβανού, με 18 πλοία LNG, αξίας 2,8 δισ. δολαρίων και η GasLog Partners του ίδιου εφοπλιστή με 15 συνολικά πλοία, αξίας 1,6 δισ. δολαρίων.
Στόλο με 16 σύγχρονα πλοία LNG έχει η ναυτιλιακή TMS Cardif Gas, συμφερόντων του εφοπλιστή Χρήστου Οικονόμου. Η συνολική αξία του στόλου της εταιρείας ανέρχεται στα 1,95 δισ. δολάρια.
H Capital Gas συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη έχει εισέλθει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην αγορά LNG carriers και διαθέτει στόλο με 6 πλοία αξίας 1,15 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη VesselsValue. H εταιρεία έχει υπό ναυπήγηση τρία ακόμη πλοία, ενώ σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία για την κατασκευή τριών ακόμη πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, τα οποία θα παραλάβει στα μέσα του 2024.
H ναυτιλιακή Thenamaris του εφοπλιστή Νικόλα Μαρτίνου διαθέτει στο στόλο της 13 πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου, αξίας 1,13 δισ. δολαρίων, κατά την VesselsValue.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Γιώργος και Μάριος Γιαλόζογλου πούλησαν πλοίο με κέρδος 7,6 εκατ. δολάρια – Αγόρασαν και δεύτερο ακτοπλοϊκό
- ΕΛΓΑ: Σήμερα πληρώνονται οι ενστάσεις των 4 τελευταίων ετών – Αφορούν 2.400 δικαιούχους
- «Λίφτινγκ» σε φόρο εισοδήματος, τεκμήρια και αποδείξεις από το 2025
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ανέβαλε τη σημερινή συνεδρίασή του για λόγους ασφαλείας