Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης επισκέφθηκε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ΚΑΠΗ στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Δήμου, προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

Συνολικά, ο Δήμος Πειραιά φιλοξενεί 25 άτομα, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, από το Χάρκοβο και το Κίεβο, ενώ αναμένονται σήμερα 9 επιπλέον άτομα από την Οδησσό.

1

Ο κ. Μώραλης συνομίλησε με τους φιλοξενούμενους, περιηγήθηκε στους χώρους και ενημερώθηκε από τους υπευθύνους του ΚΑΠΗ για τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Μαζί του ήταν επίσης η Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κα Κυριακή Μπουρδάκου και η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Όπως όλος ο κόσμος, έτσι κι ο Πειραιάς κάνει το καθήκον του, δείχνοντας  την αλληλεγγύη του στον Ουκρανικό λαό. Είμαστε μια πόλη αδελφοποιημένη με την Οδησσό, με ιστορικές σχέσεις και στην παρούσα φάση, με πολύ στενές συνεργασίες, επισκέψεις δικές μου και Αντιδημάρχων στην Οδησσό και αντίστοιχες επισκέψεις του Δημάρχου της Οδησσού στον Πειραιά.

Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας, αλλά  ήταν και επιθυμία μας, να φιλοξενήσουμε Ελληνόφωνους από την Οδησσό, που χρειάζονται να μείνουν στην Ελλάδα. Στην πορεία έγιναν αιτήματα από το Κίεβο και το Χάρκοβο και έχουμε μαζί μας 25 ανθρώπους, κυρίως μητέρες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι, αλλά είναι και δυνατοί.  Επιθυμούν να παραμείνουν στην πόλη μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έως ότου  ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Ουκρανία. Εμείς, ως Δήμος Πειραιά,  η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά, αλλά και όλη η πόλη που προσφέρθηκε να συνδράμει την προσπάθειά μας, είμαστε καθημερινά δίπλα τους.

Εύχομαι, όπως όλοι, να τελειώσει ο πόλεμος και οι άνθρωποι να μπορέσουν να επιστρέψουν  στα σπίτια τους, όμως αν αυτό δεν γίνει, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τους καλύψουμε στον Πειραιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όλη η Ελλάδα, αλλά και ο Πειραιάς, στο μέτρο που του αναλογεί, έχει υποδεχθεί όλα αυτά τα χρόνια πολύ μεγάλο προσφυγικό πληθυσμό. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων είναι Ευρωπαίοι πολίτες και αν επιθυμούν μπορούν να μείνουν στη χώρα, να μάθουν τη γλώσσα, να πάνε στα σχολεία μας, να ενσωματωθούν, να βρουν εργασία.

Η ελπίδα όλων μας είναι να τελειώσει ο πόλεμος, για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι  να γυρίσουν  στην πατρίδα τους, στα σπίτια τους,  στις οικογένειές τους, στις περιουσίες τους. Αν αυτό όμως δεν γίνει, είμαστε εδώ προκειμένου να εξετάζουμε κάθε εβδομάδα ή κάθε ημέρα τις εξελίξεις και να είμαστε παρόντες.

Έχουμε τη δυνατότητα  να ανοίξουμε κι άλλους  χώρους  για να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες, όπως επίσης και σε ξενοδοχεία της πόλης μας. Πρέπει  ωστόσο, η κεντρική διοίκηση να διευκολύνει τις διαδικασίες. Μόλις χθες ενημερώθηκα, ότι δεν υπάρχει καμία νόμιμη διαδικασία να πληρώσει ο Δήμος Πειραιά το ξενοδοχείο, το οποίο επέλεξε να φιλοξενήσει τους Ουκρανούς. Άρα, εδώ δεν ισχύει ούτε το «έκτακτη ανάγκη» ούτε το «κατεπείγον»;. Θα πρέπει όλοι οι Δήμοι να διευκολυνθούμε στις διαδικασίες, ώστε νόμιμα να υποστηρίξουμε  αυτούς τους ανθρώπους ή άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Η διάθεση υπάρχει».

Διαβάστε επίσης        

Οι κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές – Αγγ. Φράγκου, Μ. Αγγελικούση, Ν. Τσάκος, Χ. Βαφειάς, Π. Παππάς, Κ. Κωνσταντακόπουλος

Συνάντηση Τραυλού και Μιχαηλίδου για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης της χώρας