• Business

    Γαλαξίας: Πόσο κόστισε στην αλυσίδα η ζημιά από τον «Daniel»

    • Άννα Διανά
    Παναγιώτης Πουρσανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Πέντε Α.Ε. (Γαλαξίας)

    Παναγιώτης Πουρσανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Πέντε Α.Ε. (Γαλαξίας)


    Ανοδικά κινήθηκαν πέρυσι τα μεγέθη της Πέντε ΑΕ, της εταιρείας που αναπτύσσει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας.

    Οι πωλήσεις έφτασαν στα 535,648 εκατ. ευρώ από 513,516 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά εμφανίζοντας έναν ρυθμό ανάπτυξης 4,31%, χαμηλότερο από το σύνολο της αγοράς τους οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων που έτρεξε με 8,9% (NielseniQ).

    Ωστόσο βελτίωσε τόσο την κερδοφορία της κατά 8,44% αλλά και την καθαρή θέση της κατά 3,79%.

    Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν χθες, Πέμπτη 8 Αυγούστου, τα κέρδη της χρήσεως προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 16,923 εκατ. ευρώ (+4,02) ενώ τα κέρδη μετά φόρων στην κλειόμενη χρήση ανήλθαν στο ποσό των 13.819 εκατ. ευρώ από 12,744 καταγράφοντας μια αύξηση κατά 8,52%.

    Στη χρήση 2023 προστέθηκαν άλλα δύο καταστήματα στο δίκτυό της φτάνοντας τα 173 ενώ από 90 ιδιόκτητα που είχε το 2022 και 81 μισθωμένα την 31η Δεκεμβρίου 2023 είχε 93 ιδιόκτητα καταστήματα και 80 μισθωμένα.

    Οι επενδύσεις που έγιναν πέρυσι αφορούν κυρίως για την ίδρυση και λειτουργία των νέων καταστημάτων και ανήλθαν στο ποσό των 6,913 εκατ. ευρώ ενώ οι δε αποσβέσεις κατά τη χρήση αυτή ανήλθαν στο ποσό των 9,667 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού κατά την 31/12/2023 ανερχόταν σε 5.326 άτομα αυξημένος από την προηγούμενη χρονιά κατά 222 άτομα.

    Διατήρηση των επιδόσεων και φέτος

    Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα οι πωλήσεις θα διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

    Όπως αναφέρεται η εταιρεία έχει αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τα ήδη υπάρχοντα καταστήματά της και έχει διευρύνει αρκετά το δίκτυο διανομής της, με αποτέλεσμα να διατηρήσει το μερίδιο της στην αγορά.

    Η στρατηγική της για ανάπτυξη στην επόμενη τριετία εστιάζεται στη διαρκή επέκταση των καταστήματα, την ίδρυση logistics και επιπλέον ανάπτυξη της μηχανογράφησης της εταιρείας, καθώς και τη δημιουργία ορθολογικού αποθέματος για την άμεση τροφοδοσία των καταστημάτων.

    H εταιρεία που αποτελεί έναν από τους βασικούς παίκτες του κλάδου συνεχίζει χωρίς δανεισμό και με ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, που στο τέλος του 2023 ήταν στα 63,752 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα διατηρεί σταθερή τη μερισματική πολιτική προτείνοντας τη διάθεση μερίσματος στους μετόχους ύψους 6,33 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό 5,38% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

    Πέντε ΑΕ: Παραμένει πολυμετοχική και μηδενικό δανεισμό

    Το χαρακτηριστικό της Πέντε ΑΕ είναι η πολυμετοχική της σύνδεση σε αντίθεση με τις άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Συστάθηκε πριν από 53 χρόνια όταν πέντε φίλοι, εργαζόμενοι ως υπάλληλοι σε διάφορους χώρους, αποφάσισαν να βάλουν τις οικονομίες τους και να ξεκινήσουν μια οικονομική δραστηριότητα στο χώρο των καταναλωτικών αγαθών και να ιδρύσουν το πρώτο κατάστημα.

    Το αρχικό εκείνο κεφάλαιο, το έτος 1971, ήταν 300.000 δραχμές και έτσι ξεκίνησε η εταιρεία που ονομάστηκε ΠΕΝΤΕ Ε.Π.Ε. από τους πέντε αρχικούς μετόχους και διαχειριστή τον αείμνηστο Βασίλειο Χειμωνίδη. Οι πέντε αυτοί αρχικοί μέτοχοι σήμερα έχουν φτάσει να είναι 212 (210 το 2022), καθώς η Γαλαξίας διαχρονικά από το 1981 εντάσσει στο μετοχικό της σχήμα εργαζόμενους και στελέχη που εργάζονται εντατικά και με συνέπεια.

    Οι έκτακτες ζημιές λόγω θεομηνίας

    Στις έκτακτες ζημιές που έχουν εγγραφεί στον ισολογισμό της Πέντε συμπεριλαμβάνεται καταστροφές αποθεμάτων συνολικού ποσού 4,5 εκατ. ευρώ. Από αυτές το ποσό των 3,279 εκατ. ευρώ προέρχεται από την καταστροφή των αποθεμάτων στις αποθήκες στο Μελισσοχώρι Λάρισας λόγω των φονικών πλημμυρών που προκάλεσε η θεομηνία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο τη Θεσσαλία.

    Όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση της εταιρείας, οι ασφαλιστικές εταιρείας θα αποζημιώσουν την Πέντε ΑΕ με συνολικό ποσό 2,910 εκατ. ευρώ. Κάτι που βεβαιώθηκε μετά το κλείσιμο της χρήσης και πριν την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων άρα το ποσό αυτό ωφέλησε τα αποτελέσματα χρήσεως 2023 καταχωρημένο στον παραπάνω λογαριασμό εσόδου «Πωλήσεις α’ & βοηθ. Υλών, υποπροϊόντων».

    Διεκδίκηση φορολογικών διαφορών

    Στην Πέντε ΑΕ έχουν καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές διαφορές φορολογικού ελέγχου για τα έτη 2008 έως και 2010 συνολικού ύψους ευρώ 3,019 εκατ. ευρώ. Κατέθεσε προσφυγή για το ποσό των 2,799 εκατ. ευρώ και δικαιώθηκε με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που ακύρωσε την πράξη καταλογισμού.

    Κατά της αποφάσεως αυτής το Δημόσιο έχει ασκήσει αναίρεση στο ΣτΕ η οποία έχει αναβληθεί οίκοθεν από το Δικαστήριο και έχει επαναπροσδιορισθεί για τον Οκτώβριο του 2024. Επιπλέον κατά της εταιρείας έχουν ασκηθεί αγωγές από τρίτους και διεκδικείται το ποσό των 4 εκατ. ευρώ περίπου. Η διοίκηση εκτιμά ότι οι αγωγές αυτές δεν θα ευδοκιμήσουν υπέρ των αντιδίκων.

    Διαβάστε επίσης:

    Corfu Imperial: Απόδραση στον παράδεισο του Ιονίου

    Η Icon Energy της Ισμήνης Παναγιωτίδη απέκτησε πλοίο με 17,57 εκατ. δολάρια

    Drewry: Μειώθηκαν κατά 3% οι τιμές στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων – 5.551 δολάρια το κοντέινερ



    ΣΧΟΛΙΑ